Hoy es 23 de diciembre

nous itineraries i tallers

El MACVAC i el Museu de Belles Arts de València repensen el seu discurs des de la igualtat 

25/05/2022 - 

CASTELLÓ. Continuant amb la tasca de promoure la mediació cultural en tots els àmbits de la Comunitat Valenciana, el Consorci de Museus celebra aquesta última setmana de maig dues activitats dels projectes ‘Màtria’ i ‘Mater’, que ofereixen una reflexió sobre la maternitat, la igualtat, el feminisme i la pluralitat.

Es tracta dels dos projectes seleccionats en l’última edició de la convocatòria ‘Reset. Relectures de gènere i multiculturalitat’, que el Consorci de Museus desenvolupa fins al desembre de 2022 al Museu de Belles Arts de València i al Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni de Vilafamés.

“Les col·leccions dels museus han anat reunint peces d’art al llarg de les dècades, en el cas del museu de Vilafamés, i al llarg dels segles en el cas del Museu de Belles Arts de València. En els dos casos, i com succeeix de manera generalitzada en les col·leccions museístiques, el criteri dominant ha sigut establit des d’una perspectiva masculina i etnocèntrica. L’art de les dones creadores no ha format part de la narració històrica, per això és fonamental repensar aquest relat i desenvolupar una visió més igualitària, enriquida i justa. Amb aquesta finalitat, la convocatòria ‘Reset’ que impulsem des de 2017 per mitjà del Consorci de Museus en diferents centres del nostre territori, ofereix una perspectiva de gènere àmplia que reflecteix la diversitat cultural i visibilitza col·lectius històricament no representats”, apunta el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont.

‘Mater’ al MACVAC

La localitat castellonenca de Vilafamés acull aquest cap de setmana la presentació oficial de ‘Mater’, un projecte de Nerea Bella García que busca oferir relectures sobre la maternitat. La presentació oficial tindrà lloc el dissabte 28 a les 11.30 hores amb una xarrada inaugural al Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni (MACVAC) de Vilafamés i el diumenge 29 a les 11.00 h amb un ‘chester’ amb la comare Isabel Barreda Simó.

“Per mitjà de quatre activitats diferents —presentació, reflexió, interacció i exposició—, busquem crear espais segurs en què totes les dones, no només les mares, podem reconéixer-nos i aprendre en tot moment. Aquest projecte em sembla una oportunitat prometedora perquè la maternitat siga visibilitzada, perquè és una temàtica que històricament no ha rebut tanta fixació o el focus que ha rebut ha sigut sempre des de l’apropiació patriarcal”, reconeix la seua creadora, Nerea Bella García, seleccionada pel Consorci de Museus.

L’activitat està acompanyada per una fira d’artesanes en què, durant tot el cap de setmana de 10.30 a 14.00h i de 16.00 a 18.30h, es traurà l’art també fora del museu amb l’artesania com a protagonista de l’esdeveniment a fi de demostrar que, igual que ha ocorregut amb la maternitat, ha arribat el moment de posar en primera línia aquest treball tan tradicional que gira al voltant de l’art i que tan desapercebut ha passat al llarg de la història.

‘Màtria’ al Museu de Belles Arts de València

Abans, el divendres 27 de maig la cita serà amb ‘Màtria’ al Museu de Belles Arts de València, un projecte dirigit per la doctora en Història de l’Art i membre del Consell Valencià de Cultura Irene Ballester Buigues, que proposa sis nous itineraris o relectures d’obres del museu valencià que conviden a reflexionar sobre la societat que volem, denunciant la societat en què vivim, representada amb narratives patriarcals que han conformat la nostra quotidianitat.

L’activitat, que forma part de l’itinerari ‘Arrossegaments Patriarcals’, consisteix en la projecció del documental Les Cures, mans invisibles que sostenen la vida, que recull el testimoni de les veïnes majors de la Vall de Gallinera, a Alacant, rescata les seues veus de l’oblit i les honra com les principals protagonistes de la protecció de la vida. Una peça audiovisual dirigida per Carme Ivars Ronda, Teresa de la Cruz Jordà, Román Rodríguez i Raquel Ochoa que es projectarà aquest divendres 27 de maig a les 18.00 al Museu de Belles Arts de València, seguit d’una xarrada-col·loqui.

“Els itineraris i les activitats presentats per a aquest projecte pretenen contextualitzar obres d’art en un passat i en un present, conjugant un futur que incorpora nous sabers i quefers diversos. ‘Màtria’ significa tornar als orígens, significa parlar d’igualtat, de feminisme, d’interseccionalitat, de pluralitat i d’inclusió. ‘Màtria’ també és tornar a la nostra llengua materna, que és el valencià”, indica Buigues, impulsora del projecte seleccionat pel Consorci de Museus.

La primera presa de contacte dels públics amb el projecte ‘Màtria’ va ser a l’abril amb la ‘performance’ ‘Èxtasi’, realitzada per Art al Quadrat (Mònica i Gema del Rey Jordà), que fa una reinterpretació contemporània de les iconografies que han conformat l’imaginari de les maternitats, les dones lactants, la sexualitat femenina i els límits de la identitat.


Noticias relacionadas

next