Hoy es 15 de enero

programació de la tardor

El 'renàixer' del Paranimf: claus d'una temporada marcada pel 30 aniversari del Reclam

9/09/2022 - 

CASTELLÓ. Com una mena de renàixer encara el Paranimf de Castelló la tardor. Així ho sent almenys la vicerectora de Cultura de la Universitat Jaume I, Carmen Lázaro, qui juntament amb el tècnic de Cultura i gestor de projectes en el Servei d’Activitats Socioculturals de l’UJI, Antoni Valesa, han presentat aquest dijous la programació de teatre, música, dansa i cinema de les pròximes setmanes. Una temporada cultural on per fi s'ha pogut programar amb normalitat. "Sembla que la covid encara està, però no se l'espera. Toca donar ja un missatge optimista", considera la vicerectora.

Així mateix, el nou curs torna impregnat per l'esperit de Joan Fuster. "No faces de la teua ignorància un argument" és el lema que han escollit per a la nova temporada. Una fita amb la qual volen deixar clar que la cultura, almenys la que corre per l'UJI, "ha de provocar de manera directa la reflexió entre el públic".

En aquesta línia, una de les novetats de la tardor és la creació del cicle 'Escenaris d'EnRaonaMents', on s'inclouran espectacles amb caràcter crític. N'imPorte quoi, de Leandre Clown, el 30 de setembre serà la primera obra a veure. Un espectacle de teatre gestual que des de l'humor absurd s'apropa a qüestions quotidianes. L'altra, el muntatge teatral La odisea de Magallanes-Elcano, de la companyia Teatro Clásico de Sevilla (7 d'octubre), coincidint amb la celebració del cinqué centenari de la primera volta al món. A més, buscant fomentar la igualtat i inclusió s'ha programat, juntament amb el Vicerectorat de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat, l’espectacle Puños de harina (28 de setembre), una obra que reflexiona sobre el racisme, l'homofòbia, la violència i la masculinitat a través d'un monòleg amb estructura de combat de boxa. De la mateixa manera, les pantalles del Paranimf s'encendran per a projectar Mi vacío y yo (29 i 30 d'octubre), d'Adrián Silvestre', una història per a visibilitzar la transsexualitat.

El 30 aniversari del Reclam marca l'agenda teatral

No serà fins al 28 d'octubre que el Reclam done el tret d'eixida a la seua trentena edició, però ja s'han donat a conéixer alguns dels espectacles que marcaran aquest anhelat aniversari. La Mostra de Teatre arrancarà amb Solo llamé para decirte que te amo, del dramaturg argentí Nelson Valente, una comèdia que posa la mirada en el nucli familiar i que parla de les possibilitats de fer un canvi de vida. Així mateix, el 4 de novembre, emmarcat en la Fira Trovam, es podrà veure l'espectacle musical Viaje al centro de un idiota, on el compositor Enric Montefusco i el creador escènic Xavier Bobés entrellacen les seues passions.

Al Paranimf, el Reclam continuarà amb l'obra Winnipeg (11 de novembre), de Puça espectacles, que pren com a context el moment en el qual el poeta Pablo Neruda i el ministre d'Exteriors del govern xilé, Abraham Ortega, obriren les portes del país a més de 2.000 republicans espanyols exiliats; El avaro (18 de novembre), de la companyia Atalaya, en commemoració, d'una banda, del quart centenari del naixement de Molière, aquest 2022 i els 350 anys de la seua mort, en 2023; Flores en el asfalto (23 i 24 de novembre), escrita per José Manuel Lucía arran de la pandèmia, dirigida per Daniel Migueláñez i interpretada per Pablo Moro; El búho (25 de novembre), de Titzina Teatre; i Escolta’m (2 de desembre), un muntatge de la Universitat de València, que posa sobre escena una de les malalties mentals més greus de la societat actual, com és el suïcidi.

Amb tot, el teatre arribarà al Paranimf de Castelló molt abans. Serà amb la comèdia La señorita Doña Margarita, dirigida per Juan Margallo i protagonitzada per l'actriu Petra Martínez que es done tret a la temporada. Una representació que a més anirà acompanyada d'un col·loqui posterior amb el director i l'actriu, dues figures claus del gènere.

També la dansa té espai a la Universitat Jaume I on, en aquesta ocasió, s'exhibirà l'obra contemporània Ina (14 d'octubre) de la Xarxa Espanyola de Teatres; i Leira, de Nova Galega de Danza, una peça amb música en directe que mescla el folklore tradicional amb l'avantguarda i la nova creació, de la mateixa manera que ho fa el popular grup Tanxugueiras.

D'altra banda, la programació del trimestre la tancarà el 20 de desembre el tradicional Concert de Nadal a càrrec de la Big Band UJI que enguany comptarà amb la col·laboració de l’artista Serafín Zubiri.

Les claus de la cartelera  

Una de les bases més fortes del Paranimf continua sent el cinema. Explicava la vicerectora Carmen Lázaro durant la presentació de la seua cartellera que, tot i que les sales de cinema foren unes de les més perjudicades per la crisi sanitària, en el cas del Paranimf aquesta ha aconseguit mantenir el pols, atraent una mitjana de vuitanta espectadors. "Treballem per a una immensa minoria. No ens dirigim a les masses. Però açò fa que després tinguem un tipus de públic més fidel que ha continuat venint al cinema a pesar de la pandèmia".

Dit això, el cicle 'Nou cinema' començarà el 17 de setembre amb Benediction, de Terence Davies, un film sobre l'escriptor i poeta britànic Siegfried Sassoon premiat en la categoria de millor guió en el Festival de Sant Sebastià 2021. Seguirà amb la pel·lícula Delante de ti, del director sud-coreà Hong Sang-soo; el llargmetratge noruec Todo el mundo odia a Johan, i Mi vacío y yo, del director Adrián Silvestre, que ha sigut Premi Especial del Jurat en el Festival de Màlaga. El cicle també comptarà amb els films Pacifiction, del cineasta Albert Serra; El agua, òpera prima de la valenciana Elena López Riera; i Un año, una noche, d'Isaki Cuesta.


Pel que fa a les projeccions d'En pantalla gran', aquestes es dedicaran al llegendari productor Jeremy Thomas. Així es recuperarà el documental de Mark Cousins titulat Jeremy Thomas, una vida de cine. A més, s'inclourà la projecció de sis pel·lícules de diferents directors: Feliz Navidad, Mr. Lawrence, El almuerzo desnudo, Sexy Beast, Soñadores, Solo los amantes sobreviven i Crock of Gold: bebiendo con Shane MacGowan.

Per últim, també s'ha programat una projecció especial el 26 d'octubre del documental Detrás. Lo que no vemos de lo que vemos, en el qual el director Jorge Martínez s'endinsa en els temples dels grans xefs espanyols per a realitzar una radiografia de la creativitat culinària actual. La sessió, encarmada en el Besing Fest, també comptarà amb un col·loqui amb el director i diversos xefs de la província.

Noticias relacionadas

next