Hoy es 22 de diciembre

EN CASTELLÓ

Els professionals de les Balears, Catalunya i la Comunitat afronten el futur de les arts escèniques junts

7/06/2023 - 

CASTELLÓ. Quasi un centenar de representants de les arts escèniques s’han reunit aquest dimarts a Castelló per a participar en les jornades ‘Trànsit. Teatre a les Illes Balears, Catalunya i País Valencià’. Uns encontres que, per primera volta, han posat el focus en la circulació escènica entre tots tres territoris. Durant el dia d’avui el debat continuarà a fi de contrastar les diferents realitats als àmbits de les residències, la creació i l'autoria.

“Felicitar-vos per creure en la germanor. El teatre sempre va a estar en auge, perquè les arts escèniques són infinites. Iniciem el camí cap a l’èxit”, expressava durant la presentació de l’acte, la presidenta de l'Associació d’Empreses d'Arts Escèniques del País Valencià (AVETID), Mª Ángeles Fayos, juntament amb el president de la Xarxa Alcover, Josep Miquel Galvan. La iniciativa ha sigut coorganitzada per ambdues entitats, de la mà de l'Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana, la Universitat Jaume I i la Delegació de Cultura de l’Ajuntament de Castelló.

Seguidament, Tomás Ibáñez, de Visitants Escènica, i Joanfra Rozalén, de La Dependent, es varen encarregar d’obrir la conferència inaugural i de donar pas als primers debats. “El futur és nostre i sols nosaltres l’hem de construir. No ens hem de conformar amb les voluntats polítiques momentànies”, manifestava Ibáñez. Per la seua part, Rozalén va insistir en la necessitat de crear una “relació més fluida entre les companyies de parla catalana”, per a “enfortir lligams”. “Tenim un món de creadors en tots tres territoris i s’ha d’aconseguir que eixe talent tinga projecció”.

‘Trànsit’ busca reflexionar sobre les mancances i necessitats del trànsit teatral de les companyies, els espais i de la creació entre els tres territoris. Per tal d’aconseguir-ho, representants dels tres territoris han format part d’unes taules de debat, des d’on han examinat les eines que es disposen per tal de trobar possibles col·laboracions i aliances que permeten incrementar la circulació escènica.

La primera taula, sobre ‘Circulació pública: gestors/programadors i circuits’, ha estat formada per Benja Domènech, representant de la junta del Circuit Cultural Valencià; Susana Millet, de l’Institut Ramon Llull; Carme Suàrez, de l’Associació de Teatres i Auditoris Públics de les Illes Balears; Teresa Garcia, de Xarxa Alcover; Susana Lloret, de CIATRE, Associació de Companyies de Teatre Professional de Catalunya; Alberto Baño, d’AVETID; Òscar Balcells, d’ADETCA, Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya; Carles Molinet, d’ILLESCENA, Associació d'Empreses Balears d'Arts Escèniques; Joan Antoni Martínez, cap de l’Area de Difusió i Cooperació Artística de la Generalitat de Catalunya; i Abel Guarinos, director general de l’Institut Valencià de Cultura.

Mentre que la segona taula, sobre ‘Creació i autoria’, ha comptat amb Javier Sahuquillo, d’AVEET, Associació Valenciana d’Escriptores i Escriptors Teatrals; Aina de Cos, de l’Associació de dramaturgs de les IB; Pepa Plana de CIATRE; Cristina Bugallo, d’ILLESCANA, i Daniel Tormo, d’AVETID.

La tercera, sobre ‘Circulació privada: sales de teatre i gestió privada ha estat formada per Francesc Burgos, del Teatre Raval; Marina Marcos, del Teatre El Maldà; Carles Molinet, del teatre del Mar; Susana Lloret de CIATRE; i Jaume Policarpo, de Bambalina.

Per últim, la taula sobre ‘Residències i circulació de talent’ ha estat formada per Laia Casanova, de Xarxaprod, la Xarxa d’espais de producció i creació de Catalunya; Cristina Bugallo, de la Xarxa de centres de creació de Balears; Alfred Picó, de Sala L’Horta; Pilar Pàmpols, de La Bafulda; Sergi Heredia, de La FAM; i Joan Negrié, de la Sala Trono.

Noticias relacionadas

next