Hoy es 16 de diciembre

el 27 d'abril

Espaitec abordarà els reptes de descarbonització industrial en el fòrum Innotransfer

19/04/2023 - 

CASTELLÓ. Espaitec, Parc Científic i Tecnològic de l'UJI, celebrarà una nova edició del fòrum Innotransfer el 27 d'abril de 2023 de 9.30 a 12 hores. Serà en format híbrid, dedicat a l'emmagatzematge d'energia com a factor clau en la descarbonització industrial, concretament en les possibilitats de les bateries per a facilitar la reducció, eliminació i neutralització d'emissions de CO2, reptes empresarials identificats pels Comités Estratègics d'Innovació Especialitzats (CEIE) de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI).

La Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica de la Comunitat Valenciana, aprovada el desembre de 2022, especifica com un dels seus objectius prioritaris la reducció d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, d'almenys el 40% per a 2030, i neutralitat per a 2050.

Per a aquesta reducció resulta necessari no sols la producció d'energia elèctrica mitjançant energies renovables, sinó la hibridació de diferents tecnologies, i sobretot, la instal·lació d'equips d'emmagatzematge energètic amb la finalitat de proporcionar capacitat de gestió, assegurar la qualitat del subministrament i optimitzar tant l'ús de la xarxa existent com el desenvolupament de nova xarxa.

La variabilitat de les fonts d'energia renovables, origina que l'emmagatzematge d'energia es convertisca en una peça clau i factor determinant en la reducció d'emissions de CO2, afavorint que la transició energètica siga un èxit. No obstant això, el desenvolupament de la tecnologia d'emmagatzematge, no ha anat al ritme marcat per la ràpida eclosió d'aquelles orientades a la generació. 

Segons l'Estratègia d'Emmagatzematge Energètic del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO), les necessitats mínimes d'emmagatzematge per a Espanya se situen entorn dels 20 GW en 2030 i 30 GW en 2050, totes dues xifres molt allunyades dels 8,3 GW disponibles actualment. Un altre repte prioritari que ha de millorar-se mitjançant la investigació és la reducció de l'impacte ambiental en la producció de bateries, la utilització de matèries primeres limitades i la reutilització de residus.

En la jornada Innotransfer es definiran propostes concretes de desenvolupament a fi de des de la investigació, la innovació i la transferència de coneixement, oferir respostes a cadascun dels desafiaments identificats. La sessió del 27 d'abril podrà seguir-se presencialment des de la sala multiusos Espaitec 2, i a través de Zoom a les 9.30 hores, amb inscripció prèvia obligatòria. Finalment, després de l'esdeveniment, hi haurà un espai per a networking entre les empreses i els grups d'investigació assistents.

Innotransfer

Innotransfer és una iniciativa multisectorial d'innovació oberta i gestió col·lectiva que té com a fi promoure la transferència de coneixement i tecnologia, desenvolupada pels parcs científics i tecnològics de la Comunitat Valenciana, a l'ecosistema empresarial del nostre territori en sectors econòmics clau com a hàbitat sostenible; agroalimentació; mobilitat sostenible i automoció; tecnologies habilitadores; salut; infraestructures, i turisme intel·ligent.

Les principals associacions empresarials, les universitats públiques valencianes i la xarxa d'Instituts Tecnològics REDIT participen en el fòrum Innotransfer, el qual està coordinat per la Xarxa de Parcs Científics Valencians (REPCV) i finançat per l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI). Aquesta iniciativa aposta per fomentar el diàleg entre investigadors i empreses de la Comunitat Valenciana a través de l'acció catalitzadora de les estructures intermèdies de l'ecosistema publicoprivat d'investigació i de l'ecosistema empresarial valencià.

Noticias relacionadas

next