VALÈNCIA (EP). Esquerra Republicana (ERC) ha portat al Congrés una proposició no de llei, escrita en valencià a més d'en castellà, en la qual insta el Govern a permetre que els valencians recuperen la capacitat de legislar en matèria de dret civil propi, com van fer des del segle XIII fins a l'abolició dels Furs de València en 1707, durant la Guerra de Successió entre els partidaris de Felip V de Borbó i l'arxiduc Carles d'Àustria.
En concret, recullen de manera literal la proposició que van fer les Corts Valencianes -amb àmplia majoria- i l'Associació de Juristes Valencians, segons la qual es demana una reforma de la disposició addicional segona de la Constitució per tal d'incloure el dret civil valencià en el conjunt dels drets forals reconeguts per la Carta Magna (al costat de l'aragonés, el català, el balear, el basc, el navarrés i el gallec).
PNL Dret civil valencià
El Grup Parlamentari REPUBLICANO, a instància dels Diputats Gabriel Rufián Romero i Pilar Vallugera i Balañà, emparats en l’establert a l’article 193 i següents del Reglament de la Cambra, presente la següent PROPOSICIÓ NO DE LLEI sobre la reintegració efectiva al País Valencià del dret civil propi per al seu debat en instància en Ple.
Congrés dels Diputats, a 04 de octubre de 2023
Exposició de motius:
En la reforma de l'Estatut d'Autonomia del País Valencià de l'any 2006, aquest territori es va definir com a Nacionalitat Històrica i va recollir en el seu article setè que el «desenrotllament legislatiu de les competències de la Generalitat procurarà la recuperació dels continguts corresponents dels Furs de l'històric Regne de València en plena harmonia amb la Constitució i amb les exigències de la realitat social i econòmica valenciana. Esta reintegració s'aplicarà, en especial, a l'entramat institucional de l'històric Regne de València i la seua pròpia onomàstica en el marc de la Constitució Espanyola i d'este Estatut d'Autonomia».
Cal destacar que, si bé el País Valencià és un dels territoris de l'actual Estat espanyol amb un corpus legal foral dels més antics -des del segle XIII fins a l’anihilació legal del Regne de València amb els decrets de Nova Planta- encara hui segueix sense poder legislar a aquest respecte, pagant la seua derrota en la batalla d'Almansa fa 316 anys.
La lectura restrictiva del Tribunal Constitucional a l’hora d’atendre les demandes d'inconstitucionalitat del Govern espanyol en allò referent a les lleis aprovades a les Corts Valencianes a l’empara de l'article 49 de l'Estatut d'Autonomia 10/2007, de 20 de març, del règim econòmic matrimonial valencià, 5/2011, de l'1 d'abril, de relacions familiars (la llei valenciana de custòdia compartida) i la 5/2012, de 15 d'octubre, d'unions de fet, ha dut a una pèrdua de facto de l'autogovern valencià.
Són nombroses les veus i les iniciatives que, des del País Valencià, han reivindicat poder legislar -en igualtat de condicions al costat de gallecs, bascos, navarresos, aragonesos, catalans i ciutadans de les Illes Balears- basant-se en el seu dret civil foral propi. Les Corts Valencianes, van aprovar sense cap vot en contra una demanda de modificació constitucional que dorm el somni dels rectes i mocions a favor de la recuperació d'aquest dret han sigut aprovades per 541 municipis de diferent signe polític (que representen el 99,95% de la població valenciana) i les tres diputacions provincials a instàncies de l'Associació de Juristes Valencians.
També cal recordar que el Comité Español de Representantes de Personas con Discapacidad, associació impulsora de la modificació de l'article 49 de la Constitució, ha donat suport públicament a l'aprovació, mitjançant esmena, d'una modificació constitucional que permeta al País Valencià legislar el seu dret civil i que, per tant, només necessitava de voluntat política per a ser aprovada i duta a terme.
PROPOSICIÓ NO DE LLEI
El Congrés dels Diputats insta al Govern a:
- Proposar, pels mitjans que es consideren necessaris, la modificació de la disposició addicional segona de la Constitució que permeta al País Valencià exercir les seues competències en matèria de dret foral civil en els termes literals que proposen les Corts Valencianes i l'Associació de Juristes Valencians, afegint un segon paràgraf aquest redactat com segueix:
«La competència legislativa civil de les comunitats autònomes, assumida als seus propis estatuts d’acord amb l'article 149.1.8a de la Constitució, s'estendrà a la recuperació i l'actualització del seu dret privat històric d'acord amb els valors i els principis constitucionals».