Hoy es 22 de diciembre

organitzades pel deganat aquest dimecres i dijous

La Facultat de Salut de l'UJI afirma la importància de la divulgació científica en les seues jornades

25/04/2024 - 

CASTELLÓ. La importància de transmetre el coneixement científic a la ciutadania i com portar-ho a terme ha sigut la temàtica elegida per la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Jaume I de Castelló en la novena edició de les jornades d’investigació que s’han desenvolupat durant els dies 24 i 25 d’abril al campus castellonenc, organitzades pel Deganat de la mateixa facultat i amb col·laboració de l’Escola de Doctorat de l’UJI.

La conferència inaugural ha estat a càrrec del professor de l’UJI Guillermo Peris Ripollés, doctor en Ciències Químiques i col·laborador com a bioinformàtic del grup 'Biología de retrotransposones' del Centre de Genòmica i Oncologia (GENYO) de Granada, qui ha explicat algunes de les seues tàctiques de divulgació i, alhora, diversos conceptes científics en la conferència 'D’acròbates, atenesos i altres àcids nucleics'.

Peris ha comentat que la "tasca divulgadora" implica renunciar a algunes característiques de la pràctica científica, com oferir massa informació, ser extremadament rigorós o usar llenguatge científic i que les estratègies que més usa en la seua activitat divulgadora comencen amb el títol, amb el que intenta captar la curiositat dels espectadors o lectors, perquè el científic és, a més a més, un dels divulgadors que formen part de la plataforma Naukas.

Metàfores i històries

Usar metàfores i contar històries són altres dues formes de transmetre al públic conceptes científics. "No són fàcils de trobar ni tampoc de contar", ha comentat, però serveixen per a mantenir l’atenció i perquè les persones entenguen millor el que vols explicar, com per exemple, quan ha contat el que va passar en una batalla de la Guerra del Peloponès (els atenencs van matar durant una confrontació nocturna part dels seus aliats perquè parlaven el mateix dialecte que els espartans) per a explicar les malalties autoimmunes, en les quals el nostre mateix cos s’ataca a si mateix perquè confon els senyals amb agents externs.

L’acte d’inauguració ha comptat amb la participació del degà de la Facultat de Ciències de la Salut, Eladio J. Collado; el director de la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana, Lluís Martínez, i les dues codirectores de les jornades, les professores Isabel Almodóvar i Aitana Gomis. En la primera intervenció, la professora Almodóvar ha indicat que el principal objectiu de les jornades era "fomentar l’esperit investigador que ens impulsa a buscar noves respostes per als reptes que es presenten i el ferm compromís de millorar el benestar de qui ens envolta".


En el seu torn, el degà ha agraït el treball realitzat per les directores i pel personal de la facultat en l’organització de les jornades i també l’esforç de l’alumnat en la presentació del seu primer treball científic. Collado ha destacat que "la ciència forma part de la nostra vida i, especialment en l’àmbit de les ciències de la salut, és important per a prendre decisions ben informades", per això, ha comentat, "és essencial compartir de forma comprensible i accessible".

"Fonamental" per a l'empoderament ciutadà

Per al director de la Unitat de Cultura Científica i Ciència Ciutadana, Lluís Martínez, "la divulgació científica és fonamental per a promoure l’empoderament de la ciutadania i capacitar-la per a prendre decisions de forma informada i que, de vegades, poden ser transcendentals per a la seua vida", així com sensibilitzar-la sobre factors de risc de diverses malalties i les mesures preventives que es poden prendre per a reduir la seua incidència. "En un món on la desinformació es propaga ràpidament i resulta cada vegada més difícil conèixer la veritat de les coses, és crucial la reflexió, el debat i la formació sobre una divulgació científica efectiva en general i, molt especialment, en l’àmbit de les ciències de la salut", ha especificat.

Les jornades també han permès reunir, en un entorn diferent del de l’aula i els laboratoris, l’alumnat i professorat de Psicologia, Medicina, Infermeria i altres àrees afins que participen en la docència i investigació d’aquests àmbits, tant de grau, com de postgrau i doctorat. S’han presentat comunicacions i pòsters, i els 30 millors avaluats seran convidats a escriure un text per la revista Àgora de Salut, editada per la Facultat.

A més de la realització d’una sessió dinàmica de divulgació, un cinefòrum amb la pel·lícula 20.000 especies de abejas i una taula d’especialistes sobre acompanyament en realitats trans, ha tingut lloc amb la col·laboració de l’Escola de Doctorat de l’UJI la sisena edició del concurs 'La meua tesi en 4,59 segons', els premiats del qual també podran escriure un article divulgatiu de la seua investigació en la revista Àgora de Salut.

Noticias relacionadas

next