Hoy es 22 de diciembre

Inclouen pictogrames, un recurs que facilita la comprensió i permet integrar millor l’alumnat

Les famílies del col·legi Eleuterio Pérez de la Vall aposten per agendes inclusives per a tot l'alumnat

23/09/2024 - 

CASTELLÓ. L’AFA del CEIP Eleuterio Pérez de la Vall d’Uixó, en col·laboració amb el centre i la responsable de l’aula UECO, Dolça Moliner, ha impulsat aquest curs la creació d’agendes escolars inclusives per a tots els alumnes del centre. Aquestes agendes inclouen pictogrames, un recurs visual que facilita la comprensió i permet integrar millor l’alumnat amb necessitats educatives especials, promovent un entorn educatiu més accessible i cohesionat.

Inicialment, els pictogrames es van dissenyar exclusivament per als alumnes de l’aula UECO (Unitat Específica en Centre Ordinari), però l’AFA va decidir estendre la proposta a tot l’alumnat de l’escola. “Els nostres xiquets i xiquetes estan acostumats a conviure amb companys i companyes amb necessitats especials, i aquestes agendes són una forma de fer més visible aquesta inclusió en el dia a dia del centre”, expliquen des de l’AFA.

Els pictogrames, que provenen del banc d’imatges gratuït Arassac, inclouen referències a festivitats locals i nacionals, així com activitats organitzades pel centre i l’AFA. El disseny i la selecció dels pictogrames han estat supervisats per Dolça Moliner, mestra de suport a la inclusió amb una àmplia experiència en l’atenció a alumnes amb autisme i altres necessitats educatives especials.

Impacte positiu

L’impacte de la iniciativa ha estat molt positiu. Moltes famílies han elogiat l’esforç per fomentar la inclusió i crear un entorn on tots els alumnes puguen comprendre i participar plenament en les activitats de l’escola. Tot i les dificultats econòmiques inicials per trobar un proveïdor assequible, l’AFA va aconseguir alternatives que han fet viable el projecte, amb la voluntat de continuar-lo en cursos futurs.

El CEIP Eleuterio Pérez és un referent en projectes d'inclusió educativa, amb l’aula UECO en funcionament des de fa 16 anys. Durant aquest període, s’han desenvolupat nombroses iniciatives com l’accessibilitat cognitiva i projectes com Inclusioart, destinats a sensibilitzar la comunitat educativa sobre la importància de conviure i respectar la diversitat.

Des de la Fampa Castelló Penyagolosa, celebrem aquesta aposta per la inclusió i continuarem donant suport a projectes com aquest, que busquen garantir que tots els alumnes, independentment de les seues necessitats, se senten part de la comunitat educativa. Compartint aquestes iniciatives, esperem inspirar altres AFA a desenvolupar projectes semblants que promoguen la inclusió i l’accessibilitat en els seus centres.

Noticias relacionadas

next