Hoy es 22 de diciembre

la federació lamenta que les mesures "excloguen a les famílies més vulnerables"

La Fampa Castelló denuncia criteris discriminatoris en l'admissió d'alumnat per al curs 2024-25

31/05/2024 - 

CASTELLÓ. La Fampa Castelló Penyagolosa ha manifestat la seua "preocupació i desacord" davant els criteris específics d’admissió d’alumnat triats per alguns centres educatius per al curs 2024-2025, que han estat recentment publicats. Quan la federació va conéixer la possibilitat que els centres educatius pogueren triar un punt addicional per a l’admissió d’alumnat, va recomanar a les famílies que "demanaren al Consell Escolar del Centre que es valorara la proximitat del domicili o del lloc de treball dels progenitors com a criteri addicional". 

La proposta de la Fampa Castelló Penyagolosa pretenia que les famílies que sol·liciten plaça escolar en Infantil o Primària i visquen prop de l'escola pogueren "disposar d’un punt extra, com passava amb la zonificació, reforçant així el vincle entre els xiquets i xiquetes i el seu entorn més proper, facilitant la participació de les famílies en la vida escolar i fomentant una educació arrelada al barri".

No obstant això, la publicació dels criteris específics d’admissió ha revelat la incorporació de criteris que la Fampa Castelló Penyagolosa considera "discriminatoris i contraris als valors de l’escola pública". Entre aquests criteris es troben "que els pares, mares o tutors legals treballen en el centre docent, que l’alumne o alumna tinga germans o cosins matriculats en el centre, que els pares, mares o tutors legals del participant realitzen una activitat laboral o professional remunerada i que els pares, mares o tutors legals hagen estat alumnes del centre".

“La inclusió d’aquests criteris perpetua un tipus de públic en els centres i exclou a les famílies en situacions més vulnerables, com aquelles amb progenitors en situació d’atur, per exemple. Aquesta pràctica no només és discriminatòria, sinó que també va en contra dels principis d’igualtat i inclusió que hauria de defensar l’escola pública”, es declara des de la junta de la Fampa Castelló Penyagolosa.

La federació denuncia un problema que ja es preveia des del moment en què es va proposar modificar el model d’escolarització al districte únic: aquests criteris "fomenten la creació de centres educatius gueto, on els alumnes amb menys recursos o amb situacions familiars més complicades són agrupats, allunyant-los d’una educació diversa i inclusiva". Així mateix, la Fampa Castelló Penyagolosa insta la Conselleria d’Educació a "revisar i corregir aquests criteris per assegurar una educació equitativa i justa per a tots els alumnes".

Noticias relacionadas

next