CASTELLÓ. Va haver-hi observacions d'ovnis en l'Edat mitjana? És una de les reflexions que ha posat sobre la taula l'escriptor José Luis Corral en la segona jornada del curs 'Màgia, esoterisme i fantasia en la literatura', que ha compartit protagonisme amb l'exposició de José Calvo Poyato sobre la figura del rei Carles II 'El fetillat' i la conferència de Fernando Lillo al voltant de 'Fantasmes, bruixes i mags en la literatura grecollatina'.
Durant la jornada s'ha posat de manifest que la narrativa fantàstica ha sigut una constant des dels inicis de la literatura i exemples d'això són obres de clàssics com la de Plinio el jove en l'Imperi Romà, Carta sobre els fantasmes, i L'aficionat a les mentides, de Luciano de Samósata, que va ser un dels primers autors de relats fantàstics, que ja en el segle II va descriure un viatge a la lluna en la seua obra Història vertadera, amb "una gran càrrega de sàtira", segons ha explicat l'escriptor José Luis Corral.
L'autor aragonés ha repassat diferents obres i cròniques de l'Edat mitjana que es feien ressò de fets astronòmics esdevinguts durant l'època, "en una societat que encara no coneixia el telescopi i que només podia observar el cel a través de l'ull humà i que per exemple representava l'arribada del cometa Halley com una cosa extraordinària que per a ells era desconegut", assenyala Corral. En aquest sentit, l'escriptor ha advertit que "el cel de l'Edat mitjana no es pot mirar amb les dades i la mentalitat del segle XXI".
Per part seua, Fernando Lillo ha repassat el protagonisme de la literatura fantàstica a Roma i Grècia, incidint en els relats sobre fantasmes, bruixes i mags de l'època a partir d'autors com Ciceró, Horaci o Plinio el jove, els arguments del qual "es repeteixen en la literatura actual amb matisos adaptats a l'època de cada autor".
En aquest sentit, l'escriptor ha revelat, per exemple, que el Llibre sobre els prodigis de Flegón de Trales va inspirar a Goethe la seua novel·la La núvia de Corint o que el relat satíric de Luciano de Samósata sobre el mag Páncrates en L'aficionat a les mentides perdura en obres com L'aprenent de bruixot, també de Goethe o en la pel·lícula de Walt Disney Fantasía en les seues versions de 1940 i 2000.
L'escriptor andalús José Calvo Poyato ha reflexionat sobre la relació de la figura del Rei Carles II, l'últim monarca de la casa dels Àustries a Espanya, amb pràctiques com l'exorcisme, a causa de la creença que el rei estiguera fetillat davant les dificultats de tindre descendència. Un fet que va reflectir el mateix Poyato en el seu llibre El hechizo del Rey i en el qual es constata que Carles II va tindre dos exorcismes per a poder desfer el seu presumpte encanteri.
El curs continuarà a la vesprada amb una taula redona que comptarà amb la participació de José Luis Corral, José Calvo Poyato i Fernando Lillo.