aquest pròxim novembre

Fira Destaca complirà una dècada amb una edició que abordarà el paper innovador dels ajuntaments

29/02/2024 - 

VILA-REAL. La Fira Destaca, la primera fira de transferència tecnològica de la Comunitat, compleix 10 anys i ho celebrarà amb una edició especial, que prioritzarà la reflexió i el debat al voltant del balanç d’aquesta última dècada i el paper de les administracions locals en la innovació. 

L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, el vicerector d’Innovació de la Universitat Jaume I, David Cabedo, i el director de la Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real, Juan Carda, han presentat aquest matí en Cevisama la Fira Destaca 2024, que se celebrarà a Vila-real del 6 al 8 de novembre i que tindrà com a una de les seues principals novetats la participació dels municipis que formen part de la xarxa Innpulso de Ciutats de la Ciència i la Innovació; distinció que Vila-real va obtenir de manera pionera en la província en l’any 2011 i que està en el germen de l’aposta per la innovació que va portar al naixement de Destaca.

“Fira Destaca és una de les iniciatives de la que més orgullosos ens sentim a Vila-real. Una marca per a la nostra ciutat, que, fa ja 10 anys, va ser el fruit d'un treball que vam començar des del 2011”, ha valorat Benlloch, qui destaca com a “element d’èxit més important” el de “deixar de col·laborar per a treballar junts amb la Universitat Jaume I”. “Aquesta fira, per tant, és el resultat d'un treball de molts anys. Una dècada de trajectòria que ha suposat un abans i un després d'oportunitats”. 

“Especialment, la fortalesa de la nostra fira és la capacitat d’ajuntar els quatre pilars que fan possible la innovació: l'Administració pública, el sector privat, el món acadèmic i les associacions”, argumenta l’alcalde, qui ha destacat també la capacitat de Destaca de generar sinèrgies amb el territori, amb l’esdeveniment satèl·lit Destaca en Ruta, que fins ara ha portat el model de Destaca a Vinaròs, la Vall, Orpesa i l’Alcora.

“Enguany, farem una edició especial amb molta reflexió i balanç del que han suposat aquests 10 anys per a Vila real i per al nostre ecosistema innovador”, avança Benlloch. Amb aquest objectiu, es convidarà a participar a tots els municipis que formen part de la Xarxa Innpulso de Ciutats de la Ciència i la Innovació. 

“Anem a convidar als municipis a fer una reflexió, un debat, en la nostra Fira Destaca, sobre el paper dels ajuntament en la innovació. Ara que pareix que tots parlem d'innovació als ajuntaments, la realitat és que la innovació encara no forma part, amb la legislació en la mà, de les nostres competències exclusives. Si parlem el mateix idioma que les nostres empreses, que els nostres emprenedors, que els nostres estudiants, els becaris, que la nostra universitat, evidentment, aconseguirem més sinèrgies”, argumenta l’alcalde, qui recorda que els municipis integrants de la xarxa estatal han passat del 47 de 2011 als 90 actuals.

Aposta pels usos de la ceràmica

A més d’aquesta vessant de debat, Fira Destaca 2024 mantindrà l’aposta pels nous usos de la ceràmica i la divulgació científica, amb l’objectiu d’afavorir les vocacions científiques. L'impuls de les startups i de les spin-ups i el seu finançament seran altres àmbits de la pròxima edició de la Fira Destaca. “La primera fira de la Comunitat Valenciana de transferència tecnològica; una fira amb un prestigi internacional que anem a continuar treballant per a ampliar i reforçar”, conclou Benlloch.

Per la seua part, Juan Carda ha reiterat la necessitat de potenciar la transferència científica des de la universitat i els centres d’investigació a les empreses per tal d’afavorir el desenvolupament econòmic i social, de manera especial en el sector ceràmic, principal motor de la província. A més, ha subratllat també les oportunitats que brindarà Destaca per acostar els inversors a aquest àmbit ja que, tal com ha dit, “no hi ha millor inversió que la que es fa en ciència i innovació”, i també l’esforç que es farà en seguir apostant per impulsar les vocacions científiques amb els tallers divulgatius per als més joves.

El vicerector David Cabedo ha remarcat el suport de la Universitat Jaume I a aquest certamen de transferència científica i tecnològica com un espai “d’oportunitats per trobar noves solucions de cara al futur”. Finalment, el diputat provincial de Promoció Ceràmica i Econòmica, Vicente Pallarés, també ha reiterat el suport de la institució provincial a Fira Destaca.

Noticias relacionadas

next