EMPRESAS DESDE EL INTERIOR | CARNISSERIA ROSSAMELIA UTILITZA MATÈRIA PRIMA DE PROXIMITAT

Forcall posiciona la seua sobrassada trufada entre els productes gourmets de Nadal

25/12/2022 - 

CASTELLÓ. Les dates de Nadal s'associen a celebracions familiars i amb amics on la gastronomia és l'eix al voltant del qual giren les trobades i reunions. Tot enmig d'un clima i una situació que conviden a provar receptes o menjars diferents als que acostumem en altres èpoques de l'any i que, normalment, es coneixen com productes gourmet. És un període en el qual els establiments d'alimentació també s'esforcen per oferir al seus clients formats especials o elaboracions que els diferencie.

D'aquest tema en saben prou a la Carnisseria Rossamelia de Forcall. Sergio Sempere i Rosa Amelia Soler són el matrimoni que la regenta des de ara fa 12 anys. "Tot va ser una casualitat, ja que nosaltres vivíem a Castelló i la vida ens va canviar quan van vindre de colp trigèmins, dos xiquets i una xiqueta". Rosa Amelia és de Forcall i Sergio d'Almassora. Eren els anys que començava la crisi econòmica provocada per la bombolla immobiliària i van decidir anar a viure a Forcall i començar una nova vida. Sabien que hi havia la possibilitat de regentar una carnisseria, ja que els seus propietaris s'havien jubilat.

Aprenentatge i experimentació

"Els vam fer una proposta per reobrir i ells ens van ensenyar l'ofici de carnisser, ja que nosaltres mai havíem tocat aquest sector. Així que vam aprendre totes les receptes que ells coneixien". No obstant, la inquietud de Sergio i el desig de trobar nous sabors el van conduir a innovar i no va tardar molt en traure al mercat un producte que actualment és l'emblema de Carnisseria Rossamelia: la sobrassada trufada. 

"Jo no havia provat cap recepta ni cap producte amb trufa fins que no vaig arribar ací al poble i després de provar-la i conéixer altres productes se'm va ocòrrer produir una sobrassada amb trufa". No va ser fàcil per les característiques d'aquest producte, que s'elabora amb carn seleccionada de porc sal i pebre roig. "Vaig haver de fer vora 40 proves abans d'encertar amb la recepta definitiva, ja que ajustar la quantitat de trufa amb el pebre roig no era fàcil".

Cent quilos al mes

Ara, és constant la demanda que la Carnisseria Rossamelia té del seu producte estrela del que elaboren uns 100 quilos al mes, una producció més o menys limitada que encara el fa, si més no, més exclusiu. A banda de a la mateixa carnisseria, la sobrassada trufada es pot trobar a tendes de localitats de diferents comarques de Castelló i a llocs tan emblemàtics com els mercats centrals de Castelló, Vila-real i Benicarló.

Però l'àrea d'influència comença a ser més gran, gràcies a la tenda web Forcallgourmet, "i arriba també a molts llocs d'Espanya com Madrid, Sevilla, Barcelona o Bilbao", assenyalen. La nova eina de venda també li ha obert les portes del mercat internacional i Sergio comenta que ha rebut encàrrecs des d'Itàlia.

Panettone amb sobrassada i llonganisses amb mel

La popularitat i la qualitat del producte també ha seduït a un dels millors forners d'Espanya, el castellonenc Antonio García Blanch, que des de fa uns anys elabora cada Nadal panettones que, amb un contrast de sabor dolç i salat, tenen com a un dels ingredient la sobrassada trufada de Carnisseria Rossamelia i que s'esgoten abans ja de ser elaborats.

Però la sobrassada no és l'únic producte gourmet que els nous gerents de la carnisseria ubicada a la plaça major de Forcall han creat en els darrers anys. Els més coneguts són les diferents tipus de llonganisses, com l'elaborada amb mel i anous, amb bolets, amb trufa negra o la llonganissa seca amb trufa, entre d'altres.  No s'han d'oblidar els típics coentets de Forcall o altres, com les Escates de cecina de vaca amb trufa negra o les tradicionals pilotes de nadal casolanes. 

Servei de càtering

Durant aquestes dates, el servei de càtering de la carnisseria també participa en el sopar de la nit de cap d'any junt amb altres establiments, amb l'elaboració de diferents plats com la Galta de porc duroc escabetxada, pataca, carxofa i moniato. Tots els productes de la Carnisseria Rossamelia tenen el segell de Castelló Ruta de Sabor. "Nosaltres utilitzem tota la matèria prima de la zona del Maestrat i dels Ports", explica Sergio.

Encara que necessiten algun reforç en determinats moments, en l'actualitat Sergio i la seua dona Rosa Amelia són els únics treballadors de la carnisseria, però han arribat a ser fins a cinc. No obstant, explica que també "és complicat trobar a persones que vulguen treballar de seguit a la carnisseria, ja que inclús pujant-los el sou, moltes vegades ha hagut gent que ha preferit anar-se'n". Sergio considera que els serveis són essencials per al manteniment de les zones rurals, ja que moltes vegades "la tasca que fem no la poden fer altres, com per exemple en temps de pandèmia, que ens desplaçàvem a altres pobles xicotets amb una majoria de gent gran que no tenen servei per a portar-los la comanda al domicili". I segons Sergio, hi ha xicotets gestos, com comprar a les tendes del pobles i de proximitat, que tenen un component, no solament econòmic, sinó també social.

Noticias relacionadas

next