CASTELLÓ. Castelló ja està de festa. Castellonencs i castellonenques celebren a partir d'este dissabte, 11 de març, unes festes molt esperades, les primeres amb normalitat total després de dos edicions suspeses per la pandèmia, les de 2020 i 2021, i una tercera amb condicionants per la covid, però, sobretot, marcades per la pluja, que va deslluïr una setmana festiva també molt desitjada.
Fora ja de condicionants per la pandèmia, i amb unes previsions meteorològiques fantàstiques per a eixir als carrers de la ciutat, l'edició de 2023 promet ser una de les més recordades. "Ja el dia és arribat", diu el pregó de Bernat Artola, i així es reflecteix en els rostres dels veïns i veïnes i també en l'activitat que envolta a tota celebració.
Des de fa moltes setmanes es fa impossible trobar un lloc a la ciutat on dinar aquest dissabte. Eixa és una mostra de la importància de les festes fundacionals de Castelló per a l'economia de la ciutat. Per no parlar dels nombrosos llocs de treball que generen les incontables carpes, terrasses i barres que ja habiten en els barris de la població.
Tot i que alguna estadística xifra en 13 milions d'euros l'impacte econòmic de la Magdalena, la baremació que va fer la Generalitat Valenciana en 2020, quan va calcular en 700 milions d'euros la pèrdua per la no celebració de la Magdalena i les Falles, deixa molt lluny eixa quantitat. Cert és que Castelló no pot comparar-se amb València, i que hi ha moltes altres localitats de tota la Comunitat que celebren les Falles, però a ningú escapa que la capital de la Plana té un pes econòmic relevant amb unes festes que sempre han integrat a molts veïns de la resta de la província.
Amb el regnat de Selene Tarín i Alejandra Sáez, a partir de l'anunci oficial i, sobretot, de la mascletà inaugural (encara que alguns ja comencen la festa en l'esmorzar, que s'ha convertit en una tradició), i amb el Pregó com el primer acte central de les festes, Castelló celebra nou dies de goig i alegria.
La cavalcada etnològica, amb Vicente Sorlí y Nacho Marín per a ficar veu als versos anunciadors, recupera, també com a mostra de la tornada a la normalitat, el seu recorregut habitual. Així, a partir de les 16.00 hores, recorrerà els carrers Sant Roc, Sanaüja, la plaça Mª Agustina, el carrer Major, la plaça de la Pau, Gasset, Porta del Sol, Ruiz Zorrilla i l'avinguda Rei en Jaume.
La imposició del mocador a Tombatossals i, per als més joves i animats, l'obertura del Casal del Vi, la carpa de la Cervesa Internacional i les food trucks són altres actes destacats del primer dia de festes i que ompliran de color la ciutat fins al diumenge dia 19. Però, per damunt de tot, l'ambient a les colles i gaiates, i les ganes de festa en cada racó de la ciutat, fan de Castelló, a partir d'este dissabte, un lloc on celebrar amb plena alegria la baixada a la Plana des del Castell Vell, un any més.