fins al 20 de febrer

Jon Cazenave explora la seua identitat i de la terra que el rodeja en l'EACC

24/11/2021 - 

CASTELLÓ. L'Espai d’Art Contemporani de Castelló ha inaugurat aquest dimecres l'exposició Galerna Sòl de l’artista basc Jon Cazenave. Una mostra coproduïda amb Kutxa Fundazioa i comissariada per Julián Barón, que està formada per ‘Galerna’, una selecció d’obres del projecte de Cazenave que buscava la memòria i l’origen de la seua pròpia identitat i, per una altra part, ‘Sòl’, en què l’artista basc presenta una nova obra produïda per l’EACC i realitzada a les comarques de Castelló.

El director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, que ha assistit a la inauguració, ha assenyalat que l’obra de Cazenave “mostra la recerca de les arrels on la realitat política i social tenen una gran força, i fa anàlisi de la memòria i del retrobament cap al que és essencial com la cultura, la terra i l’entorn més proper”. La presentació ha comptat també amb l’assistència del delegat territorial de l’IVC a Castelló, Alfonso Ribes.

Per a l’exposició de l’EACC, s’ha fet una selecció d’obres de ‘Galerna’, un projecte de Cazenave que buscava la memòria i l’origen de la seua pròpia identitat. A l’Espai es mostra part de l’etapa de reflexió de l’artista posterior a la trobada amb la cova, la foscor, el buit i l’espiritualitat, com a part de la seua pròpia existència.

El treball fotogràfic inicia un procés de desmaterialització, ‘Galerna’ es buida del valor documental i del blanc i negre per anar convertint-se en el color que veurem a la part de l’exposició anomenada ‘Sòl’. 

Sòl’ és l’obra recent que l’artista ha realitzat després de la seua estada a Castelló durant 2021. L’objectiu d’aquest projecte és desenvolupar un treball de camp en el territori castellonenc, que utilitza la imatge fotogràfica per a reflexionar entorn del concepte de paisatge com un sistema de representació, una construcció cultural sotmesa a la interpretació i al canvi. En aquesta obra, Cazenave ha fotografiat les muntanyes i ha extret una paleta de colors de la serra d’Espadà amb pigments grocs, rojos i blaus. Després, s’ha ocupat de l’imaginari de la Plana, a través de vistes d’ortofotos, d’una comarca bolcada a la indústria del taulell i l’explotació agrícola. I, com a síntesi, ha creuat els dos imaginaris a través de la tècnica d’impressió de carbó transportat.

Col·loqui amb l'autor

El dissabte 27 de novembre a les 12.00 tindrà lloc la xarrada-col·loqui amb Jon Cazenave. L’autor oferirà una xarrada i posterior conversa oberta amb el públic, en la qual detallarà el procés de creació del seu treball ‘Galerna’ i la recent sèrie ‘Sòl’ que ha realitzat després de la seua estada a Castelló durant 2021.

D'altra banda, el taller ‘Ser (a través de) la imatge’ tindrà lloc del 4 al 6 de febrer de 2022. Aquest taller pretén generar un àmbit de reflexió que ajude a comprendre la importància del punt de vista a l’hora d’emprendre qualsevol projecte fotogràfic i així ser capaços de construir un discurs propi.

L’exposició ‘Galerna Sòl’ estarà a l’EACC fins al 20 de febrer. L’horari de visita de l’Espai és de dimarts a diumenge de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 20.00 hores. Els diumenges i festius l’horari és de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat. L’entrada és lliure.

 

Noticias relacionadas

next