CASTELLÓ. La Càtedra de Cooperació i Desenvolupament Sostenible de la Universitat Jaume I ha conclòs hui les Jornades «Establint Aliances per la Comunicació pel Desenvolupament» en les quals s'ha plantejat la necessitat de crear aliances per a una comunicació que aconseguisca sensibilitzar a la població respecte a les problemàtiques a les quals pretenen donar abast les metes de l'Agenda 2030 i el potencial del paper de la universitat en aquests processos.
La segona sessió, celebrada aquest divendres, s'ha iniciat amb la intervenció d’Alessandra Farné, professora del Departament de Traducció i Comunicació sota el títol «Alfabetització informacional interseccional» en la qual s'han abordat el conjunt de competències i la mirada interseccional necessàries perquè la ciutadania es mantinga informada i prenga decisions des del pensament crític.
Per part seua, Eloísa Nos, catedràtica del Departament de Ciències de la Comunicació i codirectora de les jornades, ha tancat la sessió amb un taller de comunicació transformadora amb l'objectiu de capacitar com a agent crític comunicatiu al públic assistent, aplicant els criteris aconseguits en la col·laboració entre l'acadèmia i el sector de la cooperació per a incrementar l'impacte cultural transformador de les seues accions comunicatives i contribuir així a una major justícia eco-social global alineada amb les metes de l’Agenda 2030.
La primera jornada del dia 23 va ser inaugurada per Enric Roig, subdirector general d'Implementació i Seguiment de l'Agenda 2030 de la Generalitat Valenciana al costat d'Elsa González, vicerectora de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat, directora de la Càtedra i codirectora de les jornades.
Enric Roig va destacar la importància de l'Eix Aliances vinculat a la Càtedra de Cooperació i Desenvolupament i el repte que planteja la comunicació per a fer arribar el contingut dels ODS a la ciutadania en un moment de molta informació i molt fragmentada.
Per part seua, la vicerectora va agrair la col·laboració que ofereix la Generalitat Valenciana i va relacionar la comunicació transformadora amb la sensibilització de la ciutadania amb metes concretes de l’ODS 17 d’Aliances.
Després de la inauguració, Yolanda Polo, responsable de Comunicació i Mitjans en la Coordinadora d'organitzacions per al desenvolupament va centrar la seua intervenció, titulada «Comunicar amb enfocament de Drets Humans. Xarxes i relats», en la necessitat de treballar en xarxa per a construir propostes socials en defensa dels drets humans a tot el món des d'una comunicació amb aquest enfocament, essencial per a la generació de canvis socials i polítics col·lectius, així com en la importància dels relats, les imatges que es creguen i les conseqüències sobre la vida de les persones.
A continuació, es va celebrar la taula redona «La comunicació pel desenvolupament en l'àmbit valencià» moderada per Elsa González i amb la participació de diversos agents territorials. Manuel Garcia Valls del Servei d'anàlisi, estudis i promoció i seguiment de la GVA va destacar l'Agenda 2030 com a eina transformadora i gran exemple de comunicació que ha permés la transmissió de missatges a través dels ODS, encara que també va assenyalar el temps que requereixen aquests processos comunicatius.
«La comunicació per a la transformació requereix paciència, els temes que plantegen els ODS no estan en l'agenda mediàtica i quan estan responen a mirades estereotipades», va apuntar.
Per part seua, Elena Belenguer de la Coordinadora valenciana ONGD va plantejar que «la comunicació és, o ha de ser, transversal, comunitària, estratègica i transformadora». Complementàriament, Victoria Falcó de Medicus Mundi Mediterrània va posar en relleu la necessitat d'un treball en xarxa de coordinació per a impulsar aquesta comunicació transformadora que sensibilitze a la població i que incloga a la universitat, l'administració pública i les ONGDs.
A més, Falcó va destacar la importància de la investigació en el camp de la comunicació, com les dutes a terme pels equips de l'UJI, que secunden i col·laboren amb el treball de les organitzacions aportant eines basades en les investigacions més actualitzades i que permeten millorar la comunicació i poder aconseguir la sensibilització de la població valenciana per la defensa del dret a la salut i per l'aplicació de l'Agenda 2030.
Per part seua, la sessió de la vesprada va plantejar una sessió en línia internacional moderada per Amparo López sota el títol «La comunicació per al desenvolupament vista des del Sud» amb la participació d’Amal Mohammadiane, de COMandalucía; Adriana Valle, de la Coordinadora Llatinoamericana i del Carib de Xicotets (es) Productors(es) i Treballadors(es) de Comerç Just (CLAC), i Tomás Darío, del Colectivo Tomate.
En la seua intervenció, Amal Mohammadiane va presentar la «Guia de transició ecosocial i principis ètics per als nostres mitjans», un manual que planteja una nova narrativa que permeta posar en qüestió polítiques que només beneficien a una minoria, impedeixen la redistribució de la riquesa i promouen la desigualtat.
Per part seua, Adriana Valle va abordar el treball que es realitza en la CLAC posant com a protagonistes de la comunicació als xicotets productors i productores que formen part de les organitzacions membre i va assenyalar com la comunicació per al desenvolupament inclou un fort component educatiu. Per a finalitzar, Tomás Darío va exposar el treball que ha realitzat Colectivo Tomate des del 2009 a Mèxic, generant projectes que busquen connectar a les persones, mitjançant el diàleg, la participació i l'art emprant la comunicació no violenta i posant èmfasi en les diferents expressions de pau.
Posteriorment, en el taller «Multiplicant Agents de comunicació i transformació» es van plantejar diversos nivells d'intervenció que van facilitar un lloc de trobada i debat. En primer lloc, el seminari va incloure la participació de Carmen Rodríguez, de la Coordinadora valenciana ONGD; Manuel Garcia Valls, de la Generalitat Valenciana; Victoria Falcó, de Medicus Mundi Mediterrània, i Elisenda Pallarés, de La Marea. En segon lloc, es va comptar amb una fila zero que incloïa a Aitor Muñoz, creador de contingut; Ainhoa Alberola, tècnica de CERAI; Estela Bernat, d’ADComunica, i Juan Salvador Pérez, responsable del Servei de Comunicació i Publicacions de l’UJI.
Les jornades es troben emmarcades en el programa d'activitats del conveni de col·laboració de la Càtedra amb la Generalitat Valenciana i la seua acció està alineada amb els següents Objectius de Desenvolupament Sostenible: ODS 4. Educació de Qualitat i ODS 17. Aliances.