Hoy es 16 de enero

La conferència de la científica del CSIC ha estat organitzada per la Càtedra Ciutat de Castelló  

Kosaka incideix en la importància de desenvolupar tecnologies ultrasensibles per a detectar el càncer

31/03/2023 - 

CASTELLÓ. La Càtedra Ciutat de Castelló ha celebrat al Menador espai cultural la conferència Millorant la detecció precoç del càncer: la part desconeguda del proteoma a càrrec de Priscila Kosaka, científica investigadora contra el càncer en el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i Premi FERO 2019.

En la seua intervenció, la investigadora ha explicat que la sang conté una sèrie de marcadors proteics que són crucials per a la detecció precoç del càncer i altres malalties mortals, així com per a la medicina personalitzada. No obstant, ha apuntat que tot i que s’han desenvolupat tecnologies proteòmiques en els últims anys no s’han descobert encara biomarcadors proteics útils donada la complexitat del plasma humà.

En aquest sentit, Kosaka ha assenyalat que s’espera que els biomarcadors per a la detecció precoç del càncer es troben en concentracions almenys d’un milió de vegades inferiors a les proteïnes sanguínies, que està molt per baix dels límits de detecció actuals en proteòmica, per la qual cosa ha afirmat que "existeix una necessitat urgent de noves tecnologies ultrasensibles que puguen accedir a la part més profunda del proteoma del plasma humà".

Així, la investigadora ha presentat un nanosensor optoplasmòmic desenvolupat recentment pel seu equip que ha demostrat un límit de detecció sense precedents en sèrum, d’almenys sis ordres de magnitud millor que l’abastat en la pràctica clínica habitual. A més, aquest nanosensor és senzill i assequible, per la qual cosa es pot implantar fàcilment en els sistemes sanitaris. Actualment, aquesta tecnologia s’està aplicant en assajos clínics en mostres de pacients amb càncer de mama i de pulmó.

next