ALACANT. El llegat de les dinasties Qin i Han, la Xina. Els Guerrers de Xi'an s'ha convertit, a dos mesos de la seua clausura, en l'exposició més visitada de la història del MARQ en sobrepassar la xifra de les 200.000 entrades.
El diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, ha fet públic este últim balanç i ha manifestat que "l'aposta de la Diputació i el Museu Arqueològic d'Alacant per establir aliances culturals amb altres països i la rellevància d'aquesta fita expositiva única ens convertix en l'epicentre museístic d'Europa i oferix a la província una oportunitat impagable per a admirar la bellesa d'unes peces úniques en el món".
L'exposició dels Guerrers de Xi'an romandrà a Alacant fins al 28 de gener de 2024 i compta amb una destacada selecció de 10 escultures originals de terracota, 9 guerrers i 1 cavall, la qual cosa suposa el número màxim d'aquestes peces que autoritza en l'actualitat en les seues eixides a l'estranger l'administració nacional del patrimoni cultural xinesa amb seu a Pequín, al costat d'elles, altres 120 peces o conjunts originals, algunes de les quals mai han sigut exposades fora de la Xina, i 5 rèpliques, entre les quals destaquen 2 carros, que es distribuïxen en les tres sales temporals del MARQ.
L'exposició ofereix un disseny expositiu inèdit amb materials didàctics i accessibles per a tots els públics, així com recursos sensorials que han permés crear un ambient immersiu a través de diferents olors: la sala 1 fa olor de cirerer i arròs; la sala 2, d'encens, i la sala 3, de flor de lotus i te. Així mateix, les peces musicals creades ex professo pel compositor Lluís Ivars acompanyen i embolcallen el visitant durant tot el recorregut.
D'altra banda, la botiga en línia del MARQ ja té a la disposició del públic no sols objectes vinculats amb l'exposició Els Guerrers de Xi'an, sinó una extensa i completa relació amb els catàlegs editats en algunes de les mostres més significatives que han passat pel museu al llarg de la seua història.