Reciplasa, la UJI, Cebimat i Aimplas busquen millorar la biodegradació durant el compostatge

La degradació del plàstic per a convertir-lo en fem s'estudia a Castelló

13/11/2023 - 

CASTELLÓ. L'empresa pública de tractament i gestió dels residus urbans de la província de Castelló, Reciplasa, el grup d’investigació PIMA -Polímers i Materials Avançats- de la Universitat Jaume I de Castelló, l’startup Cebimat i l’Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas) han començat un estudi, finançat amb més de cinc-cents mil euros per l’Agència Valenciana de la Innovació, que té per objectiu la millora de la biodegradació dels materials bioplàstics durant el procés de compostatge.

El nou model europeu d’economia circular i la seua estratègia per al plàstic tenen com a prioritat augmentar el reciclatge dels residus d’envasos de plàstic fins a nivells comparables a altres materials d’envasament. Hi ha, per tant, una necessitat urgent a Europa d’ampliar les taxes de reciclatge i de crear mercats viables als plàstics reciclats per afrontar l’evolució internacional en aquest àmbit, com la restricció de Xina a la importació de determinats residus plàstics.

El projecte Estudi de la valorització dels residus de bioplàstics mitjançant nous processos de compostatge (Comboost) estudiarà nous mètodes i procediments de compostatge, tant en plàstics considerats biodegradables com en els no biodegradables, mitjançant l’addicció de microorganismes capaços d’accelerar la degradació d’aquests materials. En concret, l’experimentació es centrarà en els plàstics derivats de l’almidó (PLA) i els plàstics biodegradables (PHA) i els seus derivats.

Per a evitar els microplàstics

Alineat amb l’estratègia d’economia circular per al plàstic, el projecte Comboost permetrà abordar algunes de les barreres per al reciclatge d’envasaments plàstics mitjançant el compostatge i crearà noves soluciones per a l’eliminació de microplàstics en el compost generat. D’aquesta manera, evitarà que acaben en el medi natural o en medi agrícola i, per tant, en la cadena alimentària.

Els plàstics es degradaran més ràpid en el procés de compostatge i s'evitarà la deposició en l'abocador de residus que no puguin ser reciclats mecànicament. A més, el compost produït d'alta qualitat podria emprar-se per a regenerar o millorar la qualitat dels sòls, en el sector agrícola o jardineria, sense problemes de toxicologia o contaminació associats després d'investigar la seua innocuïtat mitjançant bioassajos d'ecotoxicitat normalitzats.

Les raons per a impulsar el reciclatge de plàstics mitjançant el compostatge inclouen beneficis econòmics i mediambientals. Cal destacar que el reciclatge terciari de plàstics també pot oferir avantatges competitius a les empreses, com són la millora de la imatge corporativa, màrqueting ecològic, foment de l'ecoinnovació i anticipació enfront de futurs canvis legislatius (com els que ja es preveuen en l'estratègia d'economia circular per al plàstic).

L'UJI buscarà l'additiu ideal

El treball del personal investigador de la Universitat Jaume I en el projecte serà la recerca de l’additiu que millore el procés de compostatge. La tasca s’inicia amb la identificació dels microorganismes que presenten altes capacitats per degradar polímers compostables, per després aconseguir una combinació i el cultiu dels mateixos amb la màxima capacitat degradant i que, a la vegada, tinga un impacte significatiu en el procés de biodegradació dels plàstics compostables.

L’activitat investigadora del grup PIMA s’enquadra en l’àrea de la ciència i enginyeria de materials amb línies d’estudi com els polímers per a la indústria de l’envasament o la biodegradació de materials i el desenvolupament i processat de nous materials polimèrics biodegradables. Els dos investigadors al front d’aquest estudi són Luis Cabedo Mas i José Gámez Pérez, amb més vint anys d’investigació sobre polímers.

Les línies de recerca relacionades amb l'economia circular i la gestió de residus plàstics i amb metodologies complementàries com el reciclatge terciari i/o biològic està sent desenvolupat per Aimplas. Així mateix, la spin-off de l'UJI Cebimat lidera els assajos de biodegradació de materials plàstics, mentre que Reciplasa aporta la seua experiència en el tractament i valorització de residus sòlids urbans.

Comboost s'emmarca en dos dels tres pilars de l'Estratègia Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme. En concret, l'impuls de la transició ecològica i sostenible i de la transformació digital. L'acció compta també amb finançament de la Unió Europea en el marc del programa Comunitat Valenciana Feder 2021-2027.

next