La Diputació renovarà en 2022 les ajudes a cooperatives per a combatre el cotonet de Sudàfrica

7/10/2021 - 

CASTELLÓ. El diputat provincial de Desenvolupament Rural, Santi Pérez, ha confirmat durant el transcurs a Vila-real de les Jornades Citrícoles de la Plana, organitzades per la Unió de Llauradors, que la Diputació de Castelló inclourà novament en els pressupost de 2022 una partida de subvencions a cooperatives agrícoles per al manteniment d’insectaris per a la cria de paràsits contra el cotonet de Sudàfrica.

Pérez ha destacat que la prova pilot, iniciada aquest mateix any amb la instal·lació de cinc punts de cria d’insectes, "està sent positiva, però encara queda molt per fer". "Des de la Diputació continuarem apostant per aquest tipus de tractament perquè és totalment ecològic i respectuós amb l’entorn". La inversió provincial per a la construcció dels insectaris ha ascendit a 37.000 euros.

Manteniment dels insectaris

Si enguany les ajudes s’han focalitzat en la construcció dels insectaris, l’any que ve, ha confirmat Pérez, "es dedicaran al seu manteniment". Es pretén així "continuar amb els estudis abans de plantejar la seua expansió a tot el territori".

El diputat de Desenvolupament Rural ha recordat que el projecte va sorgir de les successives trobades amb representants de diverses cooperatives de la província, a les quals es va oferir la possibilitat d'apostar per aquest sistema de protecció dels cítrics. Santi Pérez ha enviat un agraïment a totes elles "per haver-se sumat a aquesta iniciativa i per prendre partit amb la Diputació per a acabar amb el cotonet de Sudàfrica en terres castellonenques".

Programa pilot a Vila-real

Santi Pérez ha aprofitat el fòrum per a anunciar la posada en marxa a Vila-real, més concretament a la zona de la Pinella, d’un programa pilot consistent en l’ús de feromones d’atracció per al control de la plaga. "No hi ha dubte que, malgrat no tindre competències en aquest assumpte, estem col·laborant en tot el que podem perquè els nostres camps gaudisquen de total salut".

El diputat de Desenvolupament Rural ha estat un dels ponents que ha tancat aquest dijous el cicle de jornades citrícoles de la Plana, que han tingut lloc a l’Auditori de Vila-real. L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, i el secretari autonòmic d'Agricultura, Roger Llanes, també han participat en la cloenda.

next