"ensenyar art per a aprendre art"

La docència i l'art es vinculen com mai en una col·lectiva creada pel grau d'Educació Infantil

14/06/2022 - 

CASTELLÓ. La sala polivalent del Paranimf de la Universitat Jaume I acull a partir d'aquest 14 de juny, l'exposició Desescultura com a espai pedagògic, el resultat d'un projecte d'innovació educativa artística que forma part del programa 'Formació i innovació educativa (UFIE)' de la Unitat de Suport Educatiu, en la qual han participat els alumnes de l'assignatura d'Expressió Plàstica del Grau en Mestre/a de l’UJI. 

L'eix principal de la iniciativa gira al voltant de la premissa "d'ensenyar art per a aprendre art", segons explica la responsable del projecte, Paola Ruiz Moltó, docent de l'Àrea de Didàctica de l'Expressió Plàstica de l’UJI i membre del grup d’investigació en Educació en Arts Visuals (RAVE).

El Servei d'Activitats Socioculturals de l'UJI (SASC) participa en aquesta proposta i la vincula amb les activitats de l’Aula d’Innovació Artística i amb el Model Cultural UJI que busca la creació d’espais de trobada entre la programació artística i els projectes docents innovadors que impliquen l’alumnat de l'UJI. 

Desescultura és una mostra col·lectiva dels treballs que ha desenvolupat l’alumnat del Grau en Mestre/a d’Educació Infantil a partir de la proposta multidisciplinària que gira al voltant de la peça principal 'Els nostres peus. Homenatge a Antoni Tàpies'. Durant el procés de creació artística, els alumnes han pres com a referència l'obra de diversos artistes contemporanis com ara Tàpies, Miquel Barceló, Concha Jerez, Esther Ferrer i Carles Santos, els quals han introduït nous moviments artístics com el BioArt (ciència, art i natura). La proposta artística ha donat peu a un procés d'experimentació i investigació que ha culminat en l'exposició col·lectiva.

La creació de noves peces allunyades de la mera còpia per part de l'alumnat "suposen el desenvolupament d'un procés educatiu, els materials i estructura didàctica-artística dels quals tindran en el seu desenvolupament una qualitat estètica, conceptual i formal per a afavorir l'aprenentatge a través de l'art", explica Ruiz Moltó.

La responsable de l'exposició assenyala que les pràctiques grupals durant el curs han abordat l'experiència estètica, sonora i multisensorial. Així, l’estudiantat ha tingut l'oportunitat d'experimentar amb nous materials i tècniques en un procés que ha derivat en una exposició. El desenvolupament dels coneixements adquirits durant aqueix procés és un fet que "tindrà gran importància per a l'estudiantat d'Educació Infantil gràcies a l'art interdisciplinari, que és una poderosa eina per a la seua formació i aplicació en la seua futura carrera de mestres", conclou.

Noticias relacionadas

next