La Fampa Castelló Penyagolosa demana a la Diputació optar a ajudes que milloren zones rurals

2/10/2023 - 

CASTELLÓ. La Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (FAMPA) Castelló Penyagolosa ha mantingut una reunió amb el diputat de Cultura de la Diputació de Castelló, Alejandro Clausell, amb l'objectiu de discutir qüestions clau relacionades amb l'educació i el suport de la Diputació a les associacions de famílies i alumnat de l'escola pública de la província, sobretot les pertanyents a escoles de poblacions més petites.

La FAMPA Castelló Penyagolosa, amb un total de 253 AMPA associades, representa ja el 91,7% de les associacions de famílies i alumnat de l'escola pública, una xifra que reflecteix l'increment contundent del suport i la participació de les famílies en l'àmbit educatiu en la nostra província.

La federació ha destacat la seua satisfacció amb aquestes dades, així com la comunicació que s’ha pogut mantenir sempre amb Diputació per solucionar tot allò que a aquestes AMPA els ha pogut sorgir.

Un exemple d'iniciativa de la Diputació que facilita la tasca de les AMPA és l’ajuda que es concedeix per a la gestió de l'escola matinera en localitats petites, on no és tan senzill organitzar aquest tipus d'activitats que tenen un impacte significatiu en la conciliació de la vida familiar.

Obrir les escoles matineres de nou a les AMPA

Aquest és un tipus d’ajuda que en el passat estava disponible tant per als ajuntaments com per a les AMPA, però en l'actualitat només poden sol·licitar-la els ajuntaments. En aquest sentit, des de la federació han proposat que, tot i que consideren adequat que els ajuntaments puguen sol·licitar aquestes ajudes, també s'obren novament a les AMPA que desitgen o puguen sol·licitar-les.

Des de diputació han comentat que caldrà estudiar amb deteniment quin va ser el motiu pel qual en primer moment es va modificar la subvenció perquè sols pogueren demanar-la els ajuntaments, i que una vegada coneguts els motius, es farà tot el possible per complir la nostra petició.

Durant la reunió, la federació també ha ressaltat la importància que tenen les activitats extraescolars per a les AMPA, les quals en els últims anys s'han convertit en un dels pilars essencials de les seues activitats. La FAMPA ha reiterat la seua sol·licitud habitual de crear una forma d'ajuda específica destinada a l'organització d'activitats extraescolars per part de les AMPA en localitats petites, on la quantitat d'estudiants és limitada i sovint no es pot arribar al nombre mínim d'inscrits requerit perquè l'activitat siga viable des d'un punt de vista econòmic.

Així doncs, la FAMPA ha fet una crida a la Diputació perquè cree alguna mena d’ajuda per salvar aquests inconvenients. Aquesta iniciativa, que ja s’ha dut a terme en altres diputacions, contribuiria a proporcionar igualtat d'oportunitats als estudiants de les zones rurals en comparació amb les àrees urbanes.

Des de la Diputació s’ha valorat positivament aquesta proposta i s’ha indicat que s’estudiarà com altres diputacions han abordat aquesta qüestió per trobar la millor manera d'implementar-la. 

A més, s’ha fet una menció a la possibilitat d'ampliar l'ajuda de l'escola matinera, abans nomenada, a les activitats extraescolars, ja que es considera que són de la mateixa naturalesa i podria ser una extensió lògica d'aquesta ajuda.

Microespectacles culturals

Finalment, en la reunió s’ha discutit la possibilitat de crear un catàleg de microespectacles culturals per oferir a les AMPA. Aquesta oferta podria ser finançada de manera conjunta o completament subvencionada per la Diputació. La federació està al corrent que la Diputació ja fa temps que lidera aquesta iniciativa amb els ajuntaments dels pobles menuts de la província i ara demana una proposta similar per a les AMPA.

No obstant això, en resposta a aquesta sol·licitud, el diputat ha indicat que actualment no és possible cofinançar activitats amb la Diputació i ha explicat que aquesta iniciativa seria complicada d'implementar. Es considera que les AMPA podrien organitzar aquest tipus d'activitats a través de l'Ajuntament, utilitzant tant el catàleg esmentat com el circuit cultural ja disponibles. També s’ha assenyalat que les AMPA tenen l'opció de sol·licitar ajuts ja existents que estan oberts a les associacions per a l'organització d'activitats culturals d’aquest tipus.

Per concloure, la FAMPA Castelló Penyagolosa ha expressat el seu compromís continu per tal de col·laborar amb la Diputació i altres institucions per abordar els reptes plantejats. "Com a representants d'un gran nombre d'associacions, estem disposats a dialogar i continuar treballant junts per millorar les condicions educatives a les zones rurals i assegurar la igualtat d'oportunitats", assenyala la institució educativa.

next