VILA-REAL. El patronat de la Fundació Pro Monestir i Basílica de Sant Pasqual s'ha reunit este dimecres per a donar llum verda al pla d'acció per a l'any vinent, que se centrarà sobretot en la commemoració del desé aniversari de la creació de la fundació, el principal objectiu de la qual és la difusió de la figura del patró, així com la conservació i promoció cultural i turística del conjunt patrimonial que alberga el sepulcre del sant.
La reunió ha estat presidida per l'alcalde de la ciutat i president de la fundació, José Benlloch, i ha comptat amb la participació del diputat provincial de Cultura, Alejandro Clausell, la presidenta de la Fundació Caixa Rural Vila-real, Sonia Sánchez, i la directora de l'entitat, Mª Dolores Parra, la mare abadessa del convent de Sant Pasqual, Dolores Pérez, el regidor de Turisme, Javier López, i representants de l'Associació Amics del Pouet del Sant.
L'alcalde, qui ha agraït l'assistència de tots els patrons, ha presentat l'informe de la presidència de 2023 i ha donat a conéixer les principals línies d'actuació per a 2024. Benlloch ha assenyalat que el pròxim serà “un any important per a la nostra ciutat perquè a més de commemorar el 750 aniversari de la nostra fundació pel rei Jaume I i del naixement de l'església Arxiprestal, també es compliran 10 anys des de la creació de la Fundació de Sant Pasqual, una entitat que ha sigut i serà fonamental per a posar en valor la figura del nostre patró i tota la seua potència religiosa, cultural i turística”.
En aquest sentit, l'alcalde ha detallat que el pla d'acció de 2024 continuarà prenent com a base els quatre eixos d'acció que marquen l'àmbit d'actuació de la Fundació: cultural, educacional, social i patrimonial del Monestir i Basílica de Sant Pasqual. “L'objectiu és continuar impulsant i reforçant tota la projecció del nostre patró, que és també patró de la diòcesi i dels congressos eucarístics internacionals, com un dels tres pilars del nostre Pla de turisme religiós, al costat de l'església Arxiprestal i la casa museu de Vicente Llorens Poy que recentment hem incorporat al patrimoni municipal”, subratlla el primer edil.
Concerts, exposicions, visites guiades tant per a escolars com per a turistes, o avançar en el manteniment i conservació del monestir, la basílica i les dependències annexes són algunes de les accions previstes en el pla. A més, amb motiu del desé aniversari també es contemplen unes altres de caràcter extraordinari com la I Copa de Nadal de Sant Pasqual, un torneig de futbol sorgit a iniciativa de la Regidoria de Joventut, del capellà de Sant Pasqual, el pare Anníbal Cumbicos, i de la pròpia fundació, que reunirà joves de les entitats religioses de la ciutat. Una competició amateur que pretén promoure entre la joventut els valors que representa el patró.
Aquesta primera edició de la Copa de Nadal de Sant Pasqual se celebrarà aquest divendres, 29 de desembre, a les 17.00 hores en el pavelló Bancaixa, i compta ja amb diverses associacions inscrites, com Rosarieres, Purissimeres, Lluïsos o el grup de joves de la parròquia dels Pares Franciscans, entre altres, per la qual cosa la previsió és que se supere el mig centenar de participants.
A més, l'alcalde i president del patronat de la Fundació de Sant Pasqual ha anunciat que en les pròximes setmanes es realitzarà una nova reunió per a fixar el calendari d'activitats que conformaran la celebració del desé aniversari.
Prèviament a la reunió, els patrons han realitzat la tradicional visita al betlem napolità que s'exposa en la basílica, així com al Museu del Pouet, on s'ha fet efectiva la donació d'un conjunt de retaules ceràmics de l'antic convent de Sant Pasqual per part de la Fundació Caixa Rural Vila-real. A més, també s'ha renovat la cessió de dues pintures, el quadre de Sant Pasqual de Vicente Carduccio realitzat per l'artista vila-realenc Juan Claros i el retrat del cardenal Vicente Enrique i Tarancón, obra de Vicente Llorens Poy, que la Fundació Caixa Rural també ha cedit per a la seua exposició en el museu.
L'alcalde també ha aprofitat la visita per a mostrar al nou diputat de Cultura, Alejandro Clausell, tot el llegat patrimonial i la gran rellevància religiosa i artística de la basílica, el museu i el convent de Sant Pasqual, així com les obres realitzades per la fundació en els últims anys.