Hoy es 22 de diciembre

el divendres 22 de novembre a les 19:30 

La història de Nevenka arriba al Paranimf de l'UJI en la quinta semana de la Mostra Reclam 

19/11/2024 - 

CASTELLÓ. La companyia Histrión Teatro porta al Paranimf l'espectacle Nevenka en el marc de la programació de la XXXII Mostra de Teatre Reclam i de les activitats per commemorar el 25N, Dia Internacional de l'Eliminació de les Violències cap a les Dones. Serà el divendres 22 de novembre de 2024 a les 19.30 hores.

Escrita i dirigida per María Goiricelaya, veu femenina imprescindible en la dramatúrgia contemporània, Nevenka és la història de la dona que en 2001 i, per primera vegada en la història d'Espanya, va guanyar un judici a un polític per assetjament sexual. Nevenka Fernández va fer seure per primera vegada un alcalde en el banc dels acusats, i es va convertir així en el primer cas de MeToo en un país que li va donar la raó en els tribunals, però que la va estigmatitzar públicament. Avui, aquest cas ens torna la imatge del que vam ser per a assenyalar els avanços, però també les ferides. Avui, Nevenka continua sent eixe espill en el qual es miren les dones que la van precedir i que la van seguir, un reflex d'una societat que ha canviat o, potser, no ha canviat tant.

TRES de Ballet Triàdic

D'altra banda, el dimecres 20 de novembre es representarà l'obra TRES de Ballet Triàdic de la companyia Taiat Dansa, espectacle dins de la programació del Reclam que es va ajornar el passat 30 d'octubre en solidaritat amb les persones afectades per la Dana i que es realitzarà a les 18.30 i a les 20 hores.

Les coreògrafes de la companyia Taiat Dansa, Meritxell Barberá i Inma García, afronten amb TRES de Ballet Triàdic el desig d'explorar les possibilitats i la revolució visual, estètica, espacial i performativa, del 'Ballet Triàdic' d'Oskar Schlemmer, inscrit dins de l'escola Bauhaus. La idea és proposar una nova visió contemporània d'aquesta peça tan crucial per a les arts visuals, però que va influir poc en la història de la dansa.

El terme triàdic està relacionat amb el número tres, el més important i dominant segons Oscar Schlemmer, qui defensa que amb aquesta xifra comença el col·lectiu, després de superar-se el jo i el dualisme. Tres ballarines, tres coreògrafs i tres seqüències escèniques. Forma, color, espai. Les tres dimensions de l'espai: altura, amplària i profunditat. Les formes bàsiques: esfera, cub i piràmide. Tres colors: groc, rosa i negre. Dansa, vestuari i música. Tots aquests són els ingredients amb què compta TRES de Ballet Triàdic, de Taiat Dansa. Una obra per a aforaments reduïts, per la qual cosa es programen dues funcions el dimecres 20 (18.30 i 20.00), amb entrades a 6 i 8 euros.

A més, per a l'inici de la cinquena setmana també estan programades la taula redona en línia 'Autoria femenina, associacionisme i noves maneres de traballar' (dimarts) i el concert basat en la instal·lació ‘Al·legories: ones de llum i de so’, de José Antonio Orts, a la sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló (dijous).

Sala Sant Miquel

L'artista plàstic i compositor José Antonio Orts (Meliana, 1955) oferirà a la Sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló un concert basat en la seua instal·lació sonora fotosensible 'Al·legories: ones de llum i de so'. La seua obra explora la relació entre el sonor i l'electrònic, enfocant-se en la interacció entre llum, so, electrònica i el públic. Les instal·lacions sensibles d'Orts conviden a la participació, creant una simfonia rítmica en la qual llum, so i moviment s'entrellacen. El concert comptarà amb la col·laboració del saxofonista José Luis Galiana. Dijous 21, a les 19.30, amb entrada gratuïta prèvia inscripció en la Fundació Caixa Castelló.

La Mostra Reclam està organitzada per la Universitat Jaume I, al costat de les regidories de Cultura d'Almassora, Benicarló, Benicàssim, Borriana, Betxí, Castelló de la Plana, Vilafranca, Vila-real i Vinaròs; la Diputació de Castelló, l'Institut Valencià de Cultura i la Fundació Caixa Castelló.

Noticias relacionadas

next