Hoy es 26 de diciembre

EMPRESAS DESDE EL INTERIOR | 'OLEOMILE' COMERCIALITZA NOU TIPUS D'OLIs PREMIUM 

La Jana situa el tresor vegetal d'oliveres mil·lenàries en el mercat internacional

1/09/2024 - 

CASTELLÓ. La cultura de l'oli s'ha escampat en els darrers anys entre els ciutadans gràcies a iniciatives particulars que han ficat en valor un producte mil·lenari i que des de sempre ha sigut un ingredient fonamental a la cuina tradicional mediterrània. La tradició agrícola de la comarca del Maestrat ha custodiat durant centenars d'anys oliveres que s'han convertit en un signe d'identitat de la zona.

Al municipi de la Jana, un dels cognoms vinculats al territori des del segle XIV és el de Vergé, sempre relacionat amb la ramaderia i l'agricultura. Ara fa 14 anys, José Vergé, hereu dels primers habitants d'aquestes terres, va posar en marxa, junt amb la seua dona, Lola Santos, la marca Oleomile. "Les circumstàncies de la vida i el treball em van portar a Madrid molt jove, però vaig heretar els minifundis que els meus avantpassats van treballar des de segles enrere i quan ja estava a punt de jubilar-me en una multinacional alemana vaig pensar que no debia ser jo qui trencara la tradició agrícola familiar, així que vaig decidir iniciar l'aventura de produir i elaborar oli de qualitat de les finques familiars per a comercialitzar", explica Vergé.

40 hectàrees... i hereus de tres molins

Altre dels motius que va impulsar José Vergé a començar aquesta aventura va ser protegir les oliveres mil·lenàries que hi ha a les seues finques, unes 40 hectàrees on es troben les tradicionals fargues del Maestrat, però també varietats com picual, morruda, canetera o llumet, a bancals ubicats tant a la Jana com als termes de Canet lo Roig, Xert o Sant Mateu. La firma del Maestrat conjuga innovació i tradició i aposta per la qualitat, una prestació que ja van incloure els seus besavis, propietaris de tres molins d'oli a la localitat, els quals competien per elaborar el millor producte.

5.000 litres... que van a parar a l'estranger

En total, la producció que comercialitza Oleomile arriba a uns 5.000 litres anuals de mitjana, que la firma ven, quasi en la seua totalitat, a mercats estrangers com Mèxic, Estats Units, Xina, Japó, Irak, Aústria, Colòmbia o Catar, entre d'altres, explica el propietari de l'empresa, qui assegura "no haver rebut ajudes per a posar en marxa el seu projecte i apostar per la internacionalització". Vergé assenyala que no ha fet molta promoció de la firma: "Només hem anat a unes 8 o 10 fires per a promocionar el producte".

L'empresa de La Jana centra la major part de la seua producció en els olis d'oliva verges extra d'oliveres mil·lenàries protegides, i sobretot de la varietat farga, "un tresor difícil d'obtindre", assegura Vergé, que es du terme gràcies a la recol·lecció manual. El fet que siga un producte exclusiu i l'objectiu d'atraure al client estranger provoca que el disseny de les botelles i el packaging estiga molt cuidat i treballat per a realçar el valor del producte. 

En concret, Oleomile comercialitza vuit olis monovarietals: Oldfargus Luxury 2000 years, Oldfargus Luxuri 1000 years, l'Unic Premium 1000 (farga), l'Unic Premium 500 (farga) i edicions supremes de les varietats llumet, canetera, picual i morruda, i un coupage supreme de les varietats morruda i farga.

La marca del Maestrat també ven una part de la seua producció a la cooperativa de la Jana per a l'elaboració del seu oli, que utilitza les olives dels socis del col·lectiu. En aquest sentit, Vergé, diu no entendre "perquè encara la majoria dels agricultors de la zona pleguen l'oliva quan ha caigut a terra de l'arbre i l'oli ja no té tanta qualitat i el seu valor és molt menor en el mercat".

En els darrers anys, Oleomile també ha començat la conversió de diverses finques a ecològic. Així, sobre el 25% dels bancals, que donen treball a tres agricultors de la comarca, ja produeixen en ecològic.

Noticias relacionadas

next