Hoy es 6 de enero

La iniciativa va nàixer a l’Alt Maestrat fa 8 anys

La literatura com a mitjà per a conèixer el territori i el patrimoni cultural: Estiu Literari

25/08/2024 - 

CASTELLÓ. Tot va començar l'any 2017. Va ser llavors quan Vicent Sanz, professor de català de Traiguera, va pensar que no era mala idea posar en marxa activitats relacionades amb la literatura traslladades a l'àmbit del Maestrat. I així va nàixer una cita estiuenca que porta el nom d'Estiu Literari i que enguany es clausurarà amb un recital poètic de l'obra de Vicent Andrés Estellés el dia 31 d'agost en Atzeneta del Maestrat. 

Es tracta d'un projecte del col·lectiu Maestrat Viu que està dirigit a les persones que estimen la cultura en valencià, la lectura i la comarca. Té per objectiu donar a conéixer el patrimoni literari comarcal i els seus valors, els autors i les obres literàries que al llarg del temps han situat el Maestrat en el panorama de la literatura catalana.

Sanz explica que, en aquell moment, "no existia res paregut. Un any abans va morir un company de Traiguera, Armando Vericat, i em vaig quedar amb la sensació que s'havia de fer alguna cosa; vam recollir la informació que ell com a escriptor havia desenvolupat durant la seua vida. Vam veure que les possibilitats d'organitzar-ho són, sobretot, a l'estiu; i amb altres companys de l'associació vam començar".

Els llibres com a ruta d'entrada

Estiu Literari és una manera de gaudir del patrimoni cultural de la comarca amb gent a la qual li agrada la literatura. "Qualsevol persona pot inscriure's i participar en l'acte que vulga. És una manera de fomentar el coneixement del territori i el patrimoni cultural i literari del Maestrat, una temàtica de la qual hi ha molt poca informació perquè els centres culturals de coneixement de la matèria a València, Alacant i Castelló no li han dedicat massa atenció a la literatura en valencià", indica el coordinador del projecte.

Una de les potes d'aquesta iniciativa són les rutes literàries, una activitat bastant recent i moderna, en el sentit que vincula obres i escriptors amb el paisatge, "i que vam vore que podia ser una manera de donar a conéixer a l'hora el patrimoni paisatgístic, natural i del territori i també la literatura en valencià". 

El que fan és una selecció de textos d'una novel·la i van al poble on transcorre i està ambientada per tal de preparar un itinerari. Enguany ha sigut tot un èxit. Es van desplaçar fins a Vistabella amb l'obra La sega, de Martí Domínguez, sota del braç. "En anteriors edicions hem fet ruta a Peníscola, Ares, Benicarló i Benassal, entre altres, però enguany ha agradat molt perquè l'autor del llibre és molt conegut i la novel·la és molt potent. Va ser una ruta fantàstica".

Com explica Vicent Sanz, l'Alt Maestrat és una comarca perifèrica i que no té capitalitat concreta, tot i que tingué una gran consistència històrica, "però d'any en any hem començat a fer recerca. Gent del territori i gent de fora de la comarca ens ha ajudat i hem anat vehiculant els coneixements que hem replegat via la trobada literària -la segona de les potes d'esta iniciativa-, que és un estudi pur de la matèria literària de la zona".

Autors convidats

El tercer i últim eix de l'Estiu Literari ho conforma el club de lectura, que arranca de l'experiència de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), que subvenciona un acte amb un escriptor que va a parlar del seu llibre a un grup de gent. "Hem convidat a autors del Maestrat i a novel·listes que tenen un llibre que parla de la comarca o que està ambientat en algun lloc d'ací. És una manera d'apropar la lectura al públic del Maestrat i promoure una literatura pròpia", manifesta.

Aquest estiu, el llibre triat per a la lectura del club ha sigut Set línies sota la pluja i altres contes en paper, de Jesús Bernat Agut. A la trobada literària, el conferenciant ha sigut Àlex Torres, qui va desgranar alguns dels secrets del romancer tradicional del Maestrat. No va ser l'únic: Vicent Beltran va parlar dels goigs de la Mare de Déu de la Font de la Salut i el Maestrat, mentre que Clara Cerdán Peraire va donar una xarrada titulada L'interior, de Susanna Sebastià, i Andreu Beltran i Pilar Vidal van donar protagonisme a l'obra periodística en català de l'escriptor Alard Prats. Finalment, els assistents van poder gaudir d'una taula redona sobre preservació i renovació del patrimoni literari comarcal.

Per a acabar la cita de l'edició 2024, l'organització d'Estiu Literari comptarà amb la complicitat del Pont Cooperativa de Lletres i el recital poètic d'Andrés Estellés, que ja ha viatjat a diferents punts de la província.

Tot el treball que fan cada estiu s'arreplega en la revista Empelt, on van també totes les aportacions que es fan d'un any per a l'altre. És una revista científica, no és comercial, i es finança a partir de subvencions. "Té el seu públic. Es distribueix entre les persones associades i els subscriptors propis de la publicació. També pot trobar-se en format electrònic a la web o al repositori. L'Institut Ramon Muntaner és qui ens va donar suport des d'un principi perquè poguera tindre qualitat".

Una iniciativa que naix a Albocàser

Maestrat Viu es forma en l'estiu del 2011 a partir de diverses reunions de diverses persones i col·lectius d'arreu de la comarca amb gent d'Escola Valenciana en l'ermitori de Sant Pau d'Albocàsser. El lloc triat no va ser casual, ja que va ser al mateix ermitori on l'any 1933, Carles Salvador, Enric Soler i Godes, Antoni Porcar Candel i Francesc Boix Senmartí van organitzar la I Colònia Escolar Valencianista. "Volem influir a través d'accions positives envers la nostra llengua i cultura a potenciar el sentiment de pertinença a la comarca del Maestrat, el qual s'havia diluït amb el pas dels anys en un procés de desmemorització i despersonalització imbuïda".

Per a l'organització d'Estiu Literari, que va nàixer cinc anys després, el col·lectiu compta amb el suport dels ajuntaments de Benassal, Càlig, Cervera del Maestrat, les Coves de Vinromà, Culla, Sant Mateu, Rosell, Sant Jordi, Tirig, Traiguera i Vistabella.

next