CASTELLÓ. Una sèrie d'imatges que submergeixen l'espectador en el subconscient del Maestrat. Així qualifica el seu autor, Jesús Monterde, l'exposició Nemini Parco, que retrata els costums i la vida quotidiana de les persones que habiten el paisatge d'aquesta «zona rural agresta on el clima i el temps, que a la muntanya discorren a un altre ritme, marquen el compàs i han esculpit la idiosincràsia de les seues gents i on cada pedra és un llibre», segons explica el fotògraf de Benassal.
Les fotografies formen part d'un projecte que l'autor va iniciar fa 10 anys i té com a principal objectiu plasmar «l'abandó del món rural, un mode de vida que està desapareixent», assegura, encara que el treball va molt més enllà i capta l'ànima de la comarca i de les seues gents. Organitzada pel Servei d'Activitats Socioculturals de la Universitat Jaume I, la mostra es pot visitar a la Llotja del Cànem i recull el treball de l'autor de Benassal que dona visibilitat a costums i rituals molt arrelats que se celebren amb fervor i on el foc, els balls tradicionals o les litúrgies religioses són el centre i les persones les protagonistes.
«Les instantànies són espontànies, capten el moment, no són pensades», assenyala Monterde, qui afirma que, com qualsevol procés creatiu, Nemini Parco «és imprevisible i des de la idea inicial s'han anat obrint portes mentre avançava i he descobert que em portaven a la cerca de la meua infantesa, del meu passat i s'ha convertit en un camí per a descobrir-me a mi mateix», diu l'autor. El treball del fotògraf benassalenc també vol reforçar el valor de la natura i de la relació, en tots els sentits, de les persones amb la mare terra: «La vida viu de la vida», conclou.
El significat del títol de l'exposició Nemini Parco és 'A ningú perdono', i era la frase que es trobava escrita a la dalla que solia portar la mort en la iconografia de l'edat mitjana, tota una declaració d'intencions. Aquesta mostra tracta el tema de la vida i la mort i li permet a l'espectador mirar cara a cara el que més tem i «encara que durant la vida hi ha temes que són difícils de digerir, es pot trobar l'equilibri i donar-li sentit a la vida, vivint-la», diu el fotògraf.
Així, Monterde manté que l'obra que presenta a Castelló «és un homenatge a les persones» i defèn que «totes tenim uns valors que podem aportar a la societat».
Rituals, persones, costums i paisatges formen part d'aquesta exposició que ha tingut ja un recorregut internacional i que ha estat present a Madrid i també a Buenos Aires, Santiago de Xile, Bonao (República Dominicana) i Mèxic, entre altres llocs. La mostra està inclosa dins del programa «Fotogràficament» i romandrà oberta fins al dia 1 de març de 2024. Durant el calendari expositiu, l'autor realitzarà dues visites guiades, una el dissabte 27 de gener a les 12 hores i una altra el divendres 16 de febrer a les 19 hores. A més, el dia 10 de febrer, s'ha organitzat una eixida fotogràfica a Benassal amb l'autor per a recórrer una part dels itineraris on s'han pres les fotografies per a la realització d'aquest projecte. Per a aquesta activitat cal inscripció prèvia.