Hoy es 15 de enero

EMPRESAS DESDE EL INTERIOR | 'FRUITS DE LA TERRA' SUBMINISTRA A CUINES AMB ESTRELES MICHELIN

La Pobla de Benifassà impulsa el cultiu i venda de la tòfona i l'exporta arreu del món

2/01/2022 - 

CASTELLÓ. Hi ha llocs on el temps, pareix, que no flueix amb la mateixa velocitat que a la resta. I un d'ells es troba a les comarques de Castelló. És la Tinença de Benifassà. Una comarca natural a la que pertany el municipi de la Pobla de Benifassà, que engloba dins dels seu terme nuclis com El Boixar, Coratxà, Bellestar o Fredes. Una zona de 136 quilòmetres quadrats on només viuen a penes 200 habitants. 

Allí van aterrar l'any 2007 Atanasio Boix (Tana) i Rosa des de l'Alcúdia quan apuntaven els primers índicis de la crisi econòmica. "Sempre havíem tingut la il·lusió de comprar un mas i restaurar-lo i vam trobar el Mas de Jarque, ubicat entre El Boixar i Fredes". Era una zona que coneixien bé, ja que l'havien visitada en moltes ocasions.

"Jo soc amant de les causes perdudes i vull demostrar que hi ha més formes de viure", explica Tana, encara que és conscient que viure en un mas a 1.200 metres d'altura en una zona quasi despoblada "necessita d'una gran capacitat d'adaptació". Així, una vegada instal·lats, era necessari fer econòmicament sostenible aquest projecte de vida en una zona on quasi no quedava cap activitat econòmica important. "Veient les possibilitats de la zona i buscant un projecte sostenible ens vam decantar per la recol·lecció de la tòfona silvestre i pel cultiu de la tòfona negra", diu.


L'any 2010 van començar la seua activitat i van plantar vora 7 hectàrees de carrasca trufera i de roures i van crear la marca Fruits de la Terra. Ara, poc a poc, ja comencen a tindre bons resultats pel treball realitzat durant aquests anys. És així com Tana i Rosa, acompanyats sempre per la seua gosseta trufera, Kaki, volen contribuir a la sostenibilitat econòmica i al desenvolupament de la biodiversitat de la Tinença de Benifassà.

Fins a Hong Kong

La tòfona s'ha convertit en la passió dels propietaris de Fruits de la Terra, que no només la cultiven i la comercialitzen, sinó que també treballen per la seua difusió i promoció en diversos fòrums. Fa poc més d'un mes que s'ha iniciat la temporada de la tòfona, un fong del qual les comarques de Castelló són unes de les principals productores d'Europa "i del qual s'exporta quasi el 90% de la producció", explica Tana. L'empresa ubicada a la Tinença la ven en fresc arreu del món a països i regions com França, Alemanya, Anglaterra, Estats Units, Canadà, Mèxic, Xile o Hong Kong i també a territoris d'Espanya com Madrid, Barcelona, País Basc, Girona, Tarragona o València, a més, per suposat, de Castelló.

La venda del producte fresc es realitza sobre tot al sector de la restauració -assegura el gerent de l'empresa tofonera- "en el qual tenim un gran prestigi gràcies a la qualitat de la tòfona i a la manera de treballar que afavoreix  que abastim als clients amb un producte de molt bones propietats i molt bona presentació".

Dacosta, Camarena o Azurmendi, entre els clients

Un fet que demostra la reputació de la tòfona de Fruits de la Terra és el gran nombre de restaurants estrella Michelin que són clients. Tana explica que quatre de les noves sis estreles Michelin de la Comunitat Valenciana utilitzen la tòfona de la Tinença i cinc dels deu millors restaurants valencians, també. Quique Dacosta, Ricard Camarena o Azurmendi, al País Basc, són un exemple d'aquesta llista.

Productes aromatitzats

La temporada de la trufa fresca abasta des de novembre a març, fet que impedeix mantindre una activitat durant tot l'any. Aquesta limitació temporal va portar al gerent de l'empresa de la Tinença a crear una nova línia de treball amb l'elaboració de productes aromatitzats amb tòfona com formatge, oli, mel, licors, cervesa o patés. Per a dur a terme aquest projecte Tana ha creat sinergies amb artesans de les comarques de Castelló "als quals jo els passe la recepta amb la qual han d'elaborar els diferents productes".

Fruits de la Terra compta en aquest moment amb 7 treballadors i pertany a la marca Ruta de Sabor, impulsada per la Diputació de Castelló. A més, en 2021 ha sigut una de les empreses premiades pel programa Move Up!, que organitza la institució provincial, per el seu projecte de Trufiturisme, amb el qual ofereix la possibilitat de viure una experiència sostenible al voltant de la cultura i la gastronomia de la tòfona, en el qual es pot participar de la recol·lecció i degustació d'aquest fong.

next