Hoy es 22 de diciembre

EMPRESAS DESDE EL INTERIOR | PUNT I DIDAL VEN PRODUCTES A PAÏSOS CON FRANÇA O ESTATS UNITS 

La Pobla Tornesa cus la comarca amb la reivindicació de l'ofici d'artesà tèxtil

25/02/2024 - 

CASTELLÓ. La necessitat de l'ésser humà de posar-se una segona pell per a protegir-se de les condicions climàtiques va suposar l'inici de pràctiques com la confecció de peces de vestir. En primer lloc, en la prehistòria, cosint les pells dels animals que caçaven. Més tard, ja es van incorporar els teixits vegetals com el cànem, el cotó, junt amb la llana o la seda, que van afavorir l'aparició de noves tècniques com el ganxet, el brodat o el patchwork i també de l'ofici artesà de modista. Amb el pas del temps i la industrialització del sector, aquesta professió ha anat desapareixent en el vessant artesanal i amb ella els comerços que servien a professionals i particulars de fils i llanes per a elaborar les seues creacions.

Una tendència que vol revertir Rebeca Baset amb la seua merceria-paqueteria Punt i Didal a la Pobla Tornesa, on ven tota classe de fils i teixits per a la confecció de peces de roba, a més de material relacionat com agulles, maletins, etc., i també roba interior, pijames o banyadors. Enguany es compleixen 10 anys des que va obrir les portes. "No havia estat treballant mai en cap activitat de tall i confecció ni en res relacionat, sempre havia treballat d'administrativa, però em vaig quedar a l'atur i, diguem, em vaig reinventar", comenta.

Disseny de peces pròpies

Des d'aleshores, la formació sobre el sector del tall i confecció ha sigut una constant en el dia a dia de la responsable de la tenda, que també elabora artesanalment peces de roba per encàrrec. Recorda els seus primers passos quan fer unes sabatetes de bebé de ganxet o un xal li costava molt de temps. Ara que ja domina més la professió, dissenya i elabora les seues pròpies creacions, com bufandes, mocadors, mantells, motxilles, saquets o tops, entre d'altres, on combina patchwork, ganxet i pintura.

La seua iniciativa ha donat vida al municipi i ha dotat d'un servei necessari a diverses poblacions de la comarca com Vilafamés, Cabanes, Benlloc o la Vall d'Alba, entre d'altres, que tampoc tenen aquest servei. "La darrera paqueteria que va haver al poble potser fa 30 anys que va tancar i la major part de la gent se n'anava a Castelló a comprar, però ací també hi ha gent major que moltes vegades no pot desplaçar-se i necessita aquests materials per a poder cosir i brodar a casa", assegura Rebeca.

Però no són la venda ni la producció les úniques feines que abasta la firma de la Pobla Tornesa. Un dels treballs més demandats és el servei d'arreglar les peces de roba trencades o esgarrades.  Rebeca explica que després de la pandèmia "el fenomen d'arreglar-se la roba ha augmentat, sobretot, en peces més velles que potser tenien guardades i que ara han decidit tornar a utilitzar-les perquè tornen a estar de moda, com ha passat amb els pantalons de campana, per exemple, i és que la gent està molt pel reciclatge". La responsable de Punt i Didal explica que cada setmana arregla cremalleres, baixos de pantaló a clients, no tan sols de la Pobla, sinó també dels municipis veïns. "Hi ha hagut gent que m'ha demanat cosir un botó", diu. I és que en l'actualitat, molt poca gent està familiaritzada en les feines relacionades amb la confecció com brodar o cosir. Es podria dir que Punt i Didal s'ha convertit en una espècie d'aldea gal·la que resisteix a una desaparició progressiva d'aquest tipus de comerços a les zones rurals de les comarques de Castelló.

Les cistelles amb productes, la comanda estrela

Entre els productes més demandats de la tenda estan les cistelles de regal exclusives per a batejos que inclouen sabatetes de ganxet de bebé estil Converse, roba de bany, pitets, saquets i motxilles que personalitza amb la tècnica del patchwork o brodant. L'altre producte estrela són els xals, que estan demandats per a ocasions especials com bodes i altres esdeveniments per part de clientes habituals que els agrada l'estil de Rebeca. "Són peces úniques perquè cada client tria el material i els colors amb els quals vol elaborar el xal, encara que jo treballe sobretot amb llana d'ovella merina i amb fil de bambú", productes que adquireix a proveïdors pròxims ubicats a Castelló, l'Alt Palància o Tarragona.

Però, les creacions de la gerent de Punt i Didal no es limiten a peces de vestir. Un dels productes que té en cartera és el safú per a practicar ioga, la peça que s'utilitza com a coixinet per a realitzar les diferents postures d'aquesta tècnica ancestral i que ven a diferents centres. "Per a l'elaboració utilitze matèries primeres naturals com són el cotó o les closques d'espelta", assenyala Rebeca.

Classes per a aprendre a brodar

Rebeca ha trobat la seua passió en el treball i també es dedica a ensenyar. Així, es converteix en monitora ocasional de les persones que volen aprendre i ofereix tallers per a instruir-les en l'art de la confecció i ajudar-les a resoldre els dubtes que tenen a l'hora de fer les seues pròpies creacions. En aquest sentit, afirma que està "molt de moda fer ganxet i també és una manera de relaxar-se i d'aclarir la ment". L'Associació de Mestresses de Casa de la Pobla i algunes clientes dels pobles del voltant són els principals receptors de les classes.

En aquest moment, i després de quasi deu anys de treball, la constància i la complicitat de Rebeca amb la clientela ha consolidat el seu projecte. "Estic molt orgullosa del treball que faig i és una manera d'oferir un servei al medi rural... i la gent ho agraeix. A més, la societat valora cada vegada més els productes personalitzats i únics, davant de les compres a centres comercials". Una part de l'èxit del negoci és el tracte personalitzat amb els clients i les facilitats que dóna per a aconseguir els fils i els materials que li demanda el públic.

Enviaments a l'estranger

Però les vendes no tan sols s'han fet a les comarques de Castelló, ja que els productes de Punt i Didal han viatjat a llocs com França, Estats Units, Barcelona, Santander, Saragossa o Marbella. En els deu anys que la marca està activa hi ha hagut èpoques bones i roïnes, les quals Rebeca ha anat superant per a reivindicar l'ofici de tall i confecció, que a poc a poc està desapareixent i, al mateix temps, realitzar una funció social de servei necessària al medi rural.

Noticias relacionadas

next