CASTELLÓ. Els municipis de la provincia de Castelló han celebrat durant la jornada d'aquest diumenge la festivitat de la Comunitat Valenciana amb diversos actes conmemoratius.
El poble d’Onda ha celebrat el 9 d'octubre amb un ampli programa d'activitats. Així, l’Ajuntament ha programat diversos actes amb el propòsit de reivindicar la història valenciana i commemorar la conquesta de Jaume I. Des de primera hora, els onders han pogut gaudir d'un torneig de Pilota Valenciana celebrat al carrer de Sant Miquel i els més xicotets s'han divertit amb jocs tradicionals de fusta i photocalls. A més, cavallers medievals, gegants, capgrossos, dolçainers i tabaleters han passejat pel raval de Sant Josep.
L'alcaldessa d'Onda, Carmina Ballester, ha destacat la importància d'aquest dia “per a fer poble i compartir tot el que ens uneix”. “Hui celebrem l'orgull de pertànyer a aquesta terra que sempre ha sigut exemple d'integració i respecte”, ha afegit. La Unió Musical Santa Cecília d'Onda ha interpretat l'himne de la Comunitat Valenciana a càrrec del tenor Vicente Ombuena. Després d'això, el Grup Folklòric d'Onda ha dut a terme una representació de balls tradicionals.
El municipi d'Orpesa ha recordat el passat històric del poble valencià amb un acte que cada any es consolida. Així, més d'un centenar de persones s'han congregat en la plaça de l'Església i, a ritme de bombos i tambors, han desfilat fins al monument dedicat a Jaume I, situat en la zona Els Quarts, per a realitzar la tradicional ofrena floral.
Però abans, ha tingut lloc la recreació històrica amb els Almoràvits encapçalats pel Alfaquí; el Bisbat de Tortosa, amb Ponç de Torrella, monges i sacerdots; l'Ordre de l'Hospital, liderada per Fra Ramón de Ciri; la Castellanía d'Amposta, capitanejada per Hug de Fullarquer, acompanyat per cavallers, soldats, dones cristianes i infermeres. Així, els participants van recordar la rendició dels almoràvits del castell d'Orpesa davant les tropes de Jaume I, un fet històric esdevingut l'any 1233.
Nules ha celebrat la tradiconal Processó Cívica i ha comptat amb novetats com ara l’interpretació de l’himne de la Comunitat Valenciana pel cantant Francisco, o l’escenificació amb les personatges històrics del lliurament del Castell de Nules. De fet, la societat nulense ha eixit al carrer a acompanyar a la Real Senyera que s’ha sigut traslladada des de l’Ajuntament fins a l’avinguda de Jaume I on a més s’ha fet l’acte d’homenatge al rei Jaume I.
En aquesta ocasió l’acte homenatge ha comptat amb la participación a més de la Banda Artística Nulense, la Colla de Dolçainers i Tabaleters, de la Coral de Sant Bartomeu, de la Coral Veus de Cor del CEAM Nules, a més de les Reines de la Vila, representants de les diferents comissions de festes amb les reines, presidents i dames dels barris de Sant Xotxim i de Sant Joan, associacions, entitats i autoritats locals.
La Reina de la Vila i l’alcalde de Nules han dipositat una corona de llorer davant l’escultura de Jaume I. Després, una representació de l’alumnat de primària del municipi ha llegit alguns articles de l’Estatut d’Autonomia i seguidament, el primer edil de la població ha fet un parlament en el que ha destacat l’importància d’aquesta data per la unitat del poble valencià. Al finalitzar, s’ha disparat una mascletà manual en la que han participat els Dimonis del Poll.
La plaça del País Valencià de Benicàssim ha sigut aquest migdia el lloc de trobada de desenes de veïns i veïnes per a celebrar el dia de la Comunitat Valenciana. L'acte festiu ha començat amb una cercavila pels principals carrers del municipi a càrrec de la colla de Dolçainers i Tabaleters, Gegants i Cabuts, l’Agrupació Folklòrica El Cremaller i la Unión Musical Santa Cecília de Benicàssim, a més de les reines de les festes, Andrea Pérez i Marta Vicente, els festers i les festeres, així com les autoritats municipals encapçalades per l'alcaldessa, Susana Marqués.
A la seua arribada a la plaça País Valencià, les reines de les festes han sigut les encarregades de realitzar la tradicional ofrena al rei Jaume I al costat de l'alcaldessa i l'acte també ha comptat amb balls tradicionals i la interpretació de l'himne de València i el d'Espanya a càrrec de la Unió Musical Santa Cecilia.
L'Ajuntament de Borriana, ha celebrat l'acte institucional del 9 d'Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, que commemora l'entrada a València del rei Jaume I en 1238, en què, a més, la corporació ha homenatjat el personal municipal retirat durant aquest últim any, que en aquesta ocasió n’han sigut un total de 14 persones.
En l'acte institucional l'alcaldessa ha imposat la insígnia a Antonio Ferrándiz Vera, Benjamín Llorens Rubert, Elvira de Alba Alonso, Mario Trullén Torres, Eva Sabater Galí, Juan Carlos Gavara Aymerich, Miguel Montoya Requena, Dolores Herrero Guerrero, Dolores Escrig Sanchis, Jose Vicente Puigsegur Montesinos, Mercedes Giménez Mondragón, Juan Enrique Claramonte Llop, Ezequiel Toledo Moreno, i Enrique Grao Férriz.
En la seua intervenció, l'alcaldessa ha posat en valor el paper de la ciutadania, perquè “és clau en el dia a dia i són ells i elles els qui acaben escrivint la vertadera història de la ciutat”. El regidor de Comunicació, J. Ramon Monferrer, ha agraït a cadascuna de les catorze persones “la dedicació i els molts anys que han consagrat a treballar pels veïns i veïnes de Borriana”.
En acabar l’acte institucional a la sala de plens de l'Ajuntament, han continuat els actes de celebració a la plaça Major amb l'actuació dels grups locals de Dolçainers i Tabaleters, de Danses Tradicionals l'Arenilla i de la Associació de Gegants i Cabuts i, com a cloenda, s’han interpretat la Marxa de la Ciutat i l'himne de la Comunitat Valenciana per part de la banda de l’Agrupació Filharmònica Borrianenca. A més, de vesprada, a les 19 hores tindrà lloc en el CMC la Mercè la presentació del primer volum de l'obra Història de Borriana.