CASTELLÓ. L'associació La Morralla comença una sèrie d’accions populars per fer front a les reivindicacions del Grau, baix el nom Mulla’t pel Grau. La primera de les accions s'ha centrat recentment en el Pinar per a visibilitzar com este paratge natural de tots els castellonencs s'està degradant. El passat dissabte 19 d’octubre diversos membres de l'entitat van dur a terme una acció per sensibilitzar i conscienciar sobre la necessitat de mantindre l’espai net i cuidat.
La Morralla recorda com, des que pels anys 50 el franquisme va arrabassar el Pinar als veïns del Grau per regalar-li'l als seus amics i fer un camp de golf, la gent grauera ha reclamat insistentment que el pinar tornara al poble, al qual ha pertanyut durant segles. El lema el Pinar per al poble va ser el crit de guerra emprat als anys 80 fins que es va aconseguir que aproximadament el 40% de la seua superfície tornara a ser d'ús públic i accés lliure, però durant els anys de gestió municipal de la part recuperada del pinar, l'espai no ha fet més que degradar-se, apunta l'associació.
A banda de l'evident massificació de l'espai, de l'ús excessiu que es fa per celebrar festivals, concerts, concentracions i altres saraus, hi ha una evident alteració de l'espai deguda a les infraestructures i edificis que han anat en augment en els últims anys, indiquen des de l'entitat. "L'absurd absolut arribà amb la construcció d'un circuit de parkour, un esport urbà construït enmig d'un espai natural", apunten els seus membres: "Actualment hi trobem des d'una piscina fins a un auditori a l'aire lliure, nombroses casetes tancades, un restaurant, una aula de natura i una torre observatori, ambdues amb el pas tancat eternament, serveis, paellers, parcs infantils, rocòdroms, camps de futbol... fins i tot hi ha un espai per fer manteniment la gent gran entapissada, sí, amb gespa artificial!!".
"Per contra, el sotabosc ha desaparegut quasi per complet, la qual cosa fa que a poc que ploga o bufe el vent, els pins, alguns centenaris, caiguen a terra sense remei; no queda res del que fou el Pinar", lamenta La Morralla. "Pràcticament la totalitat de la flora i la fauna dels anys 70 i 80 ha desaparegut", conclou.
A la part del golf, la cosa no pinta molt millor, apunten els membres de l'associació veïnal: "Han desaparegut espècies emblemàtiques i s'afavoreixen algunes invasores. Quant de temps fa que no veiem aquells lliris blaus que entapissaven el pinar cada primavera? La seua desaparició i la d'altres moltes espècies és simplement conseqüència de la nefasta gestió mediambiental del Club de Golf, al qual caldria exigir-li que respecte un espai que no és seu i que algun dia haurà de tornar".
Per totes estes raons, des de La Morralla reclamen "tot el Pinar per al poble, i a l'Ajuntament li exigim que, mentre eixe dia arribe, gestione com cal l'espai i deixe de construir més infraestructures i aposte per repoblar amb espècies pròpies de l'ecosistema".