'Con-jugant emocions'

La relació de Fernando Peiró Coronado amb Carles Santos i altres creadors s'exposa en Benicarló 

14/10/2022 - 

CASTELLÓ. El Mucbe acull a partir l’exposició Con-jugant emocions, una mostra d’obres de l’artista Fernando Peiró Coronado realitzades conjuntament amb el poeta José Antonio Labordeta, el músic Carles Santos i l’escriptor Josep Igual, que es podrà visitar fins al proper dia 4 de desembre.

El regidor de Cultura, Pedro Manchón, acompanyat de la filla de Peiró Coronado, Mamen Peiró, i del crític literari Josep San Abdón, ha inaugurat l’exposició, que el regidor ha qualificat com "una mostra més que evident del valor humà i de les capacitats artístiques de Fernando Peiró Coronado".

En l’exposició, el quefer pictòric de l'artista es complementa i s'expandeix a altres disciplines, fruit de la relació i la col·laboració amb Labordeta, Carles Santos i Josep Igual, de manera que la pintura es fusiona amb la música i la poesia.

Amb Labordeta, la relació comença a finals dels anys 50. Fruit d'aquesta relació i de la inquietud creativa de tots dos, anys més tard, es plantegen l'aventura d'enllaçar els seus treballs, de forma que naixen un conjunt d'obres que s'exposaran a principis dels anys 70 en galeries de Madrid, Barcelona, Mallorca i Castelló. En l’exposició es poden contemplar les obres que no es van arribar a vendre en el seu moment.

Ja en la dècada dels 2000 i aprofitant les possibilitats tecnològiques del moment, Peiró Coronado emprén una experiència similar amb el seu amic i poeta Josep Igual. En aquesta ocasió, el seu treball conjunt es tradueix en una sèrie de litografies en les quals es conjumina pintura i poesia. Numerades i intervingudes a mà individualment, es van oferir al públic en carpetes amb 6 exemplars. A més d'aquests poemes visuals, també s'exposen nou obres de Peiró Coronado seleccionades i comentades per Josep Igual.

Finalment, la música de Carles Santos i la pintura de Peiró Coronado es fonen en l’obra 'Amb l'acord de l'acord del cor'. Una cacofonia al més pur estil Santos que dona títol a un quadre-piano pintat el 2009 i que, com deia Carles Santos "funciona a manera de partitura gegant d'una música que sona en el teclat"

La mostra 

Noticias relacionadas

next