Hoy es 22 de diciembre

L'objectiu és que que les empreses es beneficien "de formació a la carta i a un cost mínim"

L'UJI desplegarà el Pla Microcreds d'ajudes per a la formació a mida de l'entorn productiu

21/10/2024 - 

CASTELLÓ. El Ministeri d'Universitats, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de gestió de fons europeus, va anunciar el mes de juny un paquet de 50 milions d'euros per a impulsar el Pla Microcreds. Es tracta d'un pla d'acció que proposa 41 actuacions encaminades a desenvolupar les microcredencials universitàries a Espanya en el període 2024-2026. Aquest pla permet finançar tant la producció de microcredencials, com beques i ajudes per a la formació de persones en desocupació, baixa renda o situació de vulnerabilitat social, així com per a activitats d'intermediació entre la universitat i els sectors productius.

La Universitat Jaume I, que ja ofereix microcredencials des de fa dos cursos acadèmics, ha presentat el Pla Microcreds a una representació del teixit productiu i entitats públiques castellonenques, amb la finalitat que coneguen els detalls d'aquesta iniciativa. "L'objectiu és que l'entorn productiu de la província puga beneficiar-se de formació a la carta, totalment flexible, segons les seues necessitats, i a un cost mínim, perquè és finançat per fons europeus" ha indicat Isabel García Izquierdo, vicerectora d'Estudis i Formació Permanent de l'UJI.

Les microcredencials universitàries són credencials derivades de formacions breus (menys de 15 crèdits ECTS); focalitzades en l'adquisició de coneixements, habilitats o competències específics; de format flexible i adaptable a les diverses necessitats i limitacions de disponibilitat de l'alumnat adult, incloent-hi l'ús de la modalitat virtual o semivirtual, i amb una estructura modular per la que cada formació pot tindre sentit de manera independent, i al mateix temps, acumular-se i combinar-se en credencials més àmplies, en el marc d'un itinerari formatiu personalitzat.

A través del Pla Microcreds les universitats actuaran com a intermediàries, com a proveïdors formatius en els plans i programes sectorials, particularment en sectors estratègics de l'entorn, en els quals existisca un dèficit de personal qualificat o necessitats de reciclatge professional. Un altre dels objectius que s'han marcat les universitats és el de mitjançar amb les micro, petites i mitjanes empreses, així com els treballadors autònoms, entitats del tercer sector i administracions locals per a identificar i agregar necessitats de requalificació, i coordinar-se per a satisfer-les.

La Universitat Jaume I ha arreplegat les inquietuds d'empreses de diferents sectors, associacions sectorials, col·legis professionals, fundacions i administracions locals, que podran proposar microcredencials formatives per als seus col·lectius, "i el preu de matrícula de les quals estarà subvencionat en un 70% si es compleixen uns certs requisits com que l'alumnat ha de tindre entre 25 i 64 anys i que els continguts i objectius d'aquests cursos han de donar resposta a una necessitat o expressió d'interés formal per part de l'organització sol·licitant, que justifique la demanda d'algun sector productiu per a la formació o requalificació dels seus professionals" afirma Isabel García.

Noticias relacionadas

next