Hoy es 24 de noviembre

La Unió i associacions locals demanen prioritzar l'autoconsum en lloc de les macroplantes solars

5/05/2023 - 

CASTELLÓ. La Unió Llauradora i Ramadera i associacions de persones afectades demanen a la Generalitat Valenciana i al Govern d'Espanya que prioritzen l'autoconsum energètic en compte de promoure grans macroplantes fotovoltaiques que destrossaran el territori rural. Les entitats destaquen que estos projectes posen a més en perill una important superfície de terrenys agrícoles en plena producció, granges i altres activitats ;com per exemple cellers o almàsseres, turisme rural o restauració, entre altres, a més d'aniquilar la forma de vida de les persones que tenen el seu projecte vital en aquestes zones.

L'organització aposta així de manera ferma per potenciar en una primera fase l'autoconsum en les teulades de les zones urbanes, en els polígons industrials i en infraestructures o edificis de propietat pública en les zones demandants d'energia per a no destruir el territori rural. "Quants edificis de les administracions `públiques tenen plaques solars instal·lades en les seues cobertes o teulades?", es pregunta el secretari general de La Unió, Carles Peris.

Aquesta organització ha recopilat un exemple gràfic (vore arxiu adjunt) d'alguns d'aquests edificis i crida l'atenció que cap o quasi cap disposa d'instal·lacions fotovoltaiques. Ni el Ministeri de Transició Ecològica, ni el d'Agricultura, ni la Generalitat en la majoria de les seues seus i conselleries, ni les diputacions, ni molts polígons industrials, tenen plaques fotovoltaiques en els seus sostres.

La concentració d'instal·lacions fotovoltaiques en grans macroplantes concentrades en sòl agrícola o forestal és una clara agressió al món rural que pot convertir en “un autèntic formatge gruyere nombrosos termes municipals situats en zones rurals”, assegura Carles Peris, qui insisteix que “ens volen imposar macroprojectes fotovoltaics sense cap mena de racionalitat, mentre les nostres administracions no compleixen amb l'exemple i no disposen de plaques solars”. 

La Unió creu a més que cal acostar la producció energètica a les grans àrees urbanes i industrials de consum, amb l'objectiu d'evitar les pèrdues i l'impacte del transport de l'energia a grans distàncies a través de les vies d'evacuació que també afecten durant quilòmetres a zones d'activitats rurals d'interés.

Estudien mobilitzacions a la Plana Alta i l'Alcalatén

Este dijous es va celebrar una nova reunió a Vilafamés, organitzada per l'Ajuntament, contra els macroprojectes fotovoltaics que es preveuen per la zona, després d'altra a Cabanes aquest mateix dia, després de la que es va celebrar a la Vall d'Alba fa uns dies o la d'aquesta mateixa setmana a les Useres. Entre els últims projectes anunciats i sotmesos a informació pública està la construcció d'una planta fotovoltaica i la seua estructura d'evacuació. que afectarà els termes municipals de les Useres, Vilafamés, Costur, l'Alcora, Onda i Betxí; amb una planta a les Useres amb 303.520 panells solars. També hi ha altre projecte de construcció d'una altra planta fotovoltaica i estructura d'evacuació que afectarà els termes municipals de Cabanes, la Pobla Tornesa, Vilafamés, la Vall d'Alba, Costur, l'Alcora, Onda i Castelló de la Plana; amb una planta a Vilafamés-Cabanes de 555.548 panells solars.

La Unió i les associacions Junts per la Terra i Associació Nostra Terra, així com altres que s'estan constituint en les poblacions afectades, estudien la convocatòria de mobilitzacions en les pròximes setmanes en aquestes comarques castellonenques i anuncien "que aquest atropellament al territori ha unit als habitants del món rural i a les persones llauradores i ramaderes davant aquest espoli en el territori que es vol fer, per la qual cosa estem disposats a fer front a tots aquests gegants". Demanen així la màxima unitat social contra tots aquests projectes especuladors i expoliadores contra els habitants i contra el mitjà de vida de moltes famílies.

"No es poden arrasar oliveres centenàries, ametlers en plena producció ni tampoc la ramaderia extensiva que tindria menys pastures, granges de porcí; activitats com el turisme rural, restauració, indústries agroalimentàries, murs de pedra en sec. Tot això és la base d'un paisatge i de l’identitat cultural i social de molts dels nostres pobles, a més d'un motor econòmic i de fixació de la població. El valor paisatgístic que generen les explotacions agràries, el model de producció familiar de productes de qualitat i proximitat que proporciona el sector agroalimentari d'aquestes zones és vital i incalculable", assenyala Carles Peris, secretari general de La Unió.

next