Hoy es 15 de noviembre

des del 6 d’abril

La Vil·la Romana de Vinamargo obri les seues portes amb una exposició permanent i 50 activitats

29/03/2023 - 

CASTELLÓ. El Centre d'Interpretació de la Vil·la Romana de Vinamargo de Castelló obrirà les seues portes al públic el pròxim 6 d'abril. El Museu de la Ciutat de Castelló (MUCC) estrena nova seu amb una exposició permanent que mostra la història i el dia a dia de l'enclavament romà de la ciutat entre els segles I i V d.C. i que ja presenta més de 50 activitats programades, amb visites dinamitzades per als centres escolars, visites guiades, concertades i virtuals, a més de presentar recursos audiovisuals, digitals i físics d'última generació que promouen la vessant més didàctica, la inclusió i l'accessibilitat, en un projecte museogràfic del segle XXI.

La regidora de Cultura de l'Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz, ha destacat "el moment històric en que Castelló recupera una part important de la seua història amb la materialització d’un projecte que es fa realitat després d’anys de desídia i abandó de governs anteriors i que suposa la recuperació d’un patrimoni únic, el més important de la província, que ara podrà mostrar-se a la ciutadania després de completar les dotacions necessàries de llum i seguretat i finalitzar els treballs final de museització”. "És una fita per a Castelló, en la que recuperem el passat romà de la ciutat per a les futures generacions", ha assenyalat.

La Vil·la Romana de Vinamargo, que obrirà al públic el dijous 6 per la vesprada, de 17.00 a 20.00 hores, amb entrada lliure, es podrà visitar de dimarts a dissabte de 10.00 a 13.00 hores; i diumenges i festius, de 10.00 a 14.00 hores. 

La primera visita guiada programada serà el 23 d'abril, amb un recorregut d'1 hora i mitja per a 20 persones, que es repetirà, com a les altres seus del MUCC, una vegada al mes. Tanmateix, s'ofereixen visites concertades per a grups, amb reserva prèvia al Museu de la Ciutat.

A més, des del Museu s'han dissenyat unes visites didàctiques dinamitzades per a alumnat de 1r d'ESO del 9 de maig al 20 de juny, per comprendre i contextualitzar el període de l'Imperi Romà, i com es vivia a la Vil·la de Vinamargo, amb quatre personatges: Atticus, el terrissaire, que signà les seues obres, segons hi ha constància a les troballes arqueològiques, igual que el gat, Cattus, del que hi ha una petjada; a més d'Irene, la serventa, i els domines, Pompeia i Marc Licini, ficcionats i il·lustrats en tota l'exposició. Ells són també protagonistes de la visita didàctica virtual, que es pot fer ja al web del MUCC mitjançant un codi QR.

Contingut del museu

El nou centre posa en valor l'alt valor didàctic del projecte museogràfic, signat per la directora del MUCC, Ana Meseguer; i comissariat pels arqueòlegs del jaciment de Vinamargo, Ana Miguélez González i Joaquín Alfonso Llorens. Per la qual cosa, s'han generat recursos que complementen des d'una vessant inclusiva i accessible, oberta i singular l'exposició permanent, que mostra reproduccions de les peces trobades en les excavacions arqueològiques, panells explicatius i un audiovisual que exposa el patrimoni romà de Castelló des de la perspectiva contemporània en quatre idiomes i que incorpora el llenguatge de signes, gràcies a la implicació de l'Associació de Persones Sordes de Castelló (Aspesocas). Aquesta entitat ha col·laborat, mitjançant la Regidoria de Benestar Social, també en les novetoses signoguies, fent accessibles els continguts de les audioguies, gratuïtes.

En la mateixa línia, s'ha treballat juntament amb la Regidoria d'Educació en unes guies de lectura fàcil per millorar l'accessibilitat a la cultura de les persones amb necessitats especials i eliminar barreres per a la comprensió, l'aprenentatge i la participació, que també estan disponibles en el web del MUCC, fent del Centre d'Interpretació de Vinamargo un espai per a totes i tots.

Una vil·la romana del segle I al V d.C. 

La vil·la romana de Vinamargo, situada fora del nucli urbà de Castelló i a un parell de quilòmetres de la mar, va ser descoberta el 2009 durant les obres de canalització del barranc de Fraga, que van traure a la llum jaciments arqueològics de diferents èpoques: ibèrica, romana i medieval. Segons els estudis elaborats, sabem que la vil·la va ser habitada entre els segles I i V dC i que és el jaciment arqueològic excavat d'època clàssica més extens de la província de Castelló, amb aproximadament 2.750 m² de superfície. Cal assenyalar, però, que només ha estat excavada, parcialment, l'àrea afectada per les obres, i, per tant, no es té una visió completa de la seua planta ni de la seua extensió real.

La vil·la es troba molt pròxima al Caminàs, camí històric que comunica gran part dels jaciments de la Plana, a prop també de la Via Augusta i de la mar, així que se situa geogràficament en un lloc molt estratègic.

Les actuacions 

Les actuacions d'urgència que es van realitzar quan fou descoberta la vil·la, en 2009, van consistir en el tancament del perímetre del jaciment arqueològic l'any 2011 i una intervenció puntual l'any 2012 per a tractar d'evitar els efectes de les inundacions pujant el nivell del sòl. En aquestes actuacions no es va realitzar cap consolidació de l'estructura, a excepció de l'ocasional desbrossament de la vegetació.

Va ser l'any 2016 quan l'Ajuntament de Castelló va començar a interessar-se pel jaciment arqueològic i en 2017 es va realitzar el Projecte de consolidació de la vil·la romana al camí de Vinamargo de Castelló de la Plana, una actuació que va consolidar les estructures de la part de la vil·la romana coneguda.

Durant l'any 2018, la Conselleria de Cultura, amb una inversió de 158.000 euros, va construir l'edifici del centre d'interpretació de la vil·la romana i el 5 de març de 2019 l'Ajuntament de Castelló va recepcionar les obres de la Conselleria amb l'objectiu de fer que l'edifici funcione com a centre de recepció de visitants i zona d'exposició, que es completarà amb la visita al jaciment per mitjà d'un itinerari exterior.

El projecte museogràfic inclou la instal·lació de panells gràfics expositius tant a l'interior de l'edifici com a l'exterior amb informació sobre el jaciment, un tòtem amb els horaris, banderoles senyalitzadores de l'edifici, cartel·les, reproduccions de peces, un audiovisual i audioguies. Així mateix, durant l'any 2021 es va realitzar la producció del material museogràfic per a l'exposició permanent que s'ha instal·lat al centre d'interpretació i que consta de panells expositius, audioguies i material audiovisual. La creació d'aquest material museogràfic va ser subvencionat per part de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana (10.000 €).

A finals de 2021 van començar els treballs per a la connexió de l'edifici a la xarxa elèctrica, obres que van finalitzar en 2022 i que s'han completat posteriorment amb la instal·lació d'un sistema de seguretat que inclou càmeres de vigilància connectades a la Policia Municipal. Els treballs d'adequació de l'edifici per a la seua posada a punt han finalitzat aquest mes de març de 2023. 

La Vil·la Romana de Vinamargo se suma al Museu de la Ciutat, que ja compta amb seus al Refugi Antieri, el Fadrí, el Centre d’Interpretació del Castell Vell, el Museu d’Etnologia i el Museu de la Mar.

Noticias relacionadas

next