el 63,8 % dels VALENCIANS lligen llibres per oci, 0,6 dècimes per davall de la mitjana nacional

La Generalitat potenciarà les ajudes per a fomentar l'esperit lector als municipis

12/04/2022 - 

CASTELLÓ. La Direcció General de Cultura i Patrimoni potenciarà la coordinació d’activitats als municipis per a fomentar els índexs de lectura a la Comunitat Valenciana. Per a fer-ho, es finançaran els projectes viables d’interés cultural i es crearan programes específics relacionats amb el foment lector que podran itinerar pels municipis, com el disseny de trobades d’autors amb els seus lectors que facilitarà la Generalitat als municipis.

Aquesta nova forma d’actuació és una de les característiques de la segona etapa del Pla valencià del foment del llibre i la lectura que la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha presentat en cada una de les províncies als agents implicats. La gestió directa de les accions, que coordina el Servei de Foment Lector, i l’augment del pressupost, que enguany arriba als 5.000.000 d’euros, són dos dels pilars essencials en què s’assenta el pla per als pròxims cinc anys.

“Fomentar la lectura és una tasca viva, del dia a dia, que fa cada entitat cultural, cada administració, cada autor i fins i tot cada lector quan recomana l’últim llibre que ha llegit. El nostre treball consisteix a establir una xarxa que els connecte a tots”, ha explicat Amoraga. “Volem conéixer les activitats que es fan, intercanviar experiències i fins i tot recursos; així com la possibilitat de poder assessorar des del nostre coneixement”.

Aquesta coordinació es canalitzarà per mitjà de la creació del Servei de Foment Lector, que s’encarregarà de dinamitzar accions i fer-ne el seguiment i d’impulsar consells lectors locals, que es convertiran en l’eina imprescindible per a incentivar les accions dirigides a incrementar el foment de la lectura en la nostra societat. “La Generalitat assumeix la coordinació de les accions amb una estratègia de transversalitat amb biblioteques, llibreries, editorials, escriptors, il·lustradors, famílies, etc., i promovent la territorialització de les activitats”, ha indicat la directora general.

El pressupost per al foment lector enguany arribarà a 1.000.000 d’euros, que es distribuiran en les ajudes de concurrència pública i en ajudes en coorganització d’esdeveniments culturals. Enguany s’incorporen noves ajudes per a fomentar la lectura en les biblioteques i en les llibreries.

'Pactem'

En la trobada celebrada a Castelló de la Plana també s’ha avançat que en breu s’obrirà ‘Pactem’, el pacte per la lectura que posa en marxa la Generalitat, al qual s’aniran sumant les institucions públiques i privades que vulguen. Les noves línies d’acció avancen amb un objectiu clar: augmentar l’índex lector, que està fixat en aquests moments en el fet que el 63,8 % dels ciutadans lligen llibres per oci, 0,6 dècimes per davall de la mitjana nacional però 0,8 % més que en l’exercici anterior a la Comunitat Valenciana.

Noticias relacionadas

la nave de los locos

Caminar, leer, vivir

La vida criba las pasiones hasta dejarnos las imprescindibles. Pocas pero buenas pasiones. Las mías son los paseos y los libros. Caminar es mi forma de leerme y de leer a los demás. Son las dos muletas en las que me apoyo para seguir tirando 

next