CASTELLÓ. La Universitat Jaume I de Castelló ha iniciat la commemoració del centenari de l’escriptor valencià Joan Fuster amb un acte de presentació de les activitats que es realitzaran al campus castellonenc amb motiu del centenari del naixement de l’escriptor (Sueca, 1922), coordinades des dels vicerectorats de Promoció Lingüística i Igualtat i de Cultura i Relacions Institucionals.
Durant la presentació, la rectora Eva Alcón va explicar que "l’UJI se suma amb consciència i amb molt de gust a la commemoració de l’Any Fuster". "Amb consciència -va dir- per a donar a conèixer l’obra i la figura d’un escriptor imprescindible i d’un pensador universal". I "amb molt de gust, entre altres coses, perquè precisament Fuster va ser la primera persona a ser reconeguda amb la Medalla de l’UJI, perquè va ajudar de manera indubtable a vertebrar el futur cultural del poble valencià".
"El programa que s’ha dissenyat -ha comentat- és divers i obert per tal de recordar el Fuster més conegut, però també descobrir altres facetes menys explorades, i sobretot, reivindicar la seua obra, sempre d’actualitat". I és, precisament, el fet que el seu pensament siga tan actual "una demostració de la dimensió intel·lectual d’aquest il·lustre valencià, un pensador d’arrels europeistes que va reivindicar la importància del dubte i es va posicionar contra els fanatismes".
En finalitzar l'acte de presentació del programa, Eva Alcón ha afegit que "Nosaltres els valencians és el llibre que, en paraules d'Ernest Lluch, marca la diferència entre la prehistòria i la història del poble valencià, una obra d’imprescindible lectura que precisament enguany compleix 60 anys de la seua publicació".
El programa s’organitza al voltant de cinc eixos i combina activitats de caràcter acadèmic amb altres de caire més social i cultural, però està obert a noves propostes i iniciatives. La commemoració a l’UJI s’ha iniciat en la mateixa sessió, amb l’exposició del perfil biogràfic a càrrec de Francesc Pérez-Moragón, comissari de l’Any Fuster, i la conferència Fuster, polièdric impartida pel professor emèrit del Departament de Filologia i Cultures Europees de l’UJI Vicent Salvador.
Inclou un cicle de conferències i taules redones, tant al campus com al Menador i a les seus de les distintes comarques castellonenques amb la participació de professorat de l’UJI com Vicent Salvador, Vicent Pitarch i Rosa Agost, així com la col·laboració d’entitats com l’Anglo-Catalan Society, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i el PENcatalà.
La Biblioteca de l’UJI organitzarà una exposició sobre la bibliografia de Fuster, i el Taller d’Escriptura Creativa que organitza anualment el Servei d’Activitats Socioculturals, dirigit per l’escriptora Rosario Raro, s’encarregarà de la coordinació de diferents accions al llarg de l’any com Fuster en paraules, una lectura ininterrompuda d’una obra de l’escriptor a l’Àgora, o El tresor fusterià, que coincidirà amb l’anterior i que consistirà en la cerca de llibres de l’autor pel campus en col·laboració amb la Biblioteca universitària.
A més, es crearan marcapàgines amb frases d’aquest escriptor en Pàgines marcades: els dibuixos de Fuster, una faceta poc coneguda de l’autor que desvetllarà en una xarrada Enric Alforja, tècnic del Centre de Documentació Joan Fuster. A més, Fotopoètica fusteriana serà una exposició de composicions poètiques realitzades amb títols de llibres de Fuster que tindrà lloc al Menador espai cultural i, per últim, Fuster circular, un club de lectura.
A més, l’UJI premiarà les persones que més participen en les activitats programades en l’Any Fuster amb una visita conjunta i gratuïta a la Casa Museu Joan Fuster a Sueca. Per a participar-hi, cal escanejar els codis QR que se situaran al voltant de les diferents activitats i reomplir el formulari amb les dades personals. Aquesta activitat està oberta a qualsevol persona interessada.