celebració a castelló

L'Any Fuster i l'humor fet en valencià marquen el Dia dels Drets Lingüístics

1/12/2022 - 

CASTELLÓ. Castelló commemora el Dia Internacional dels Drets Lingüístics aquest cap de setmana amb música, literatura, teatre i cinema, enmarcant-ho en les celebracions de la Setmana de la Ciutat Educadora, formalitzant la transversalitat de l’educació com motors de transformació social. 

El regidor de Plurilingüisme, Francesc Mezquita, ha destacat que “és important celebrar la llengua i salvaguardar-la, perquè mentre hi haja algunes veus que l’utilitzen com eina de confrontació i volen atacar-la caldrà reivindicar la diversitat lingüística com una riquesa que afavoreix la interculturalitat i el respecte mutu». «Volem que el valencià estiga al carrer, que es parle en tots els àmbits de la vida quotidiana, i treballem per maximitzar el seu ús social, que cal extendre», ha assenyalat el regidor. 

En la primera de les convocatòries, el Teatre del Raval acollirà, aquest divendres a les 19.30 hores el concert de Joan Amèric, considerat un referent de la cançó d'autor i l'únic cantautor valencià que ha obtingut el prestigiós premi Barnasants al millor concert de la secció oficial, presentarà l'espectacle ‘Perquè soc poble... un país enamorat’, que canta la vida del trosset del món on els enamorats diuen ‘T'estime, t'estimo i t'estim’ i que planteja una trobada entre història i futur amb cançons inèdites, clàssics del seu repertori i versions particulars d'altres artistes. 

Dissabte, la Regidoria de Plurilingüisme, juntament amb Escola Valenciana, han programat una sessió matinal de cinema en valencià per a públic familiar amb la projecció de ‘Binti’, película guanyadora el 2020 de la Millor Película Infantil per la European Children’s Film Association. 

Ja el diumenge, a les 18.30 hores, tancarà l’agenda a la sala municipal de Conde Pestagua el muntatge teatral ‘Riures en valencià’ de la monologuista Carol Tomás i la maga Patricia Ferrero. Totes les activitats són d’entrada lliure fins a completar l’aforament, recollint l’entrada gratuïta en la taquilla del teatre des de dos hores abans de l'actuació. 

Dilluns, el Menador Espai Cultural acollirà a les 18.00 hores la presentació del llibre ‘Joan Fuster i la Fundació Huguet’, de l’escriptor i lingüista castellonenc Vicent Pitarch, en una de les iniciatives de la Regidoria de Cultura al voltant de l’Any Fuster a la ciutat. 

En paral·lel, el Museu Pedagògic de l’espai de la plaça Hort dels Corders acull des d’aquesta vesprada l’exposició fotogràfica ‘Les Normes de Castelló’, amb imatges de Miquel Gómez recordant la fita història de la plaça de bous de Castelló l’any 1982 per commemorar els 50 anys de les Normes de 1932, amb Joan Fuster com a protagonista, organitzada per Castelló per la Llengua. Els actes finalitzaran el 17 de desembre amb la celebració de l’aniversari de les Normes de Castelló.   

next