VILA-REAL. El Festival d'art circense Malabara't torna aquest cap de setmana a Vila-real amb una edició XXS adaptada a totes les mesures sanitàries i els requeriments de seguretat enfrot de la pandèmia de la covid-19. La setena edició del certamen s'emmarca en el Pla pel Renaixement de Vila-real, amb l'objectiu de reactivar l'economia i la cultura locals després dels efectes de la crisi sanitària.
En aquesta edició XXS, el Malabara’t torna a apostar per espectacles de qualitat amb quatre grans cites: el dissabte, The Shesters i la seua representació La Chimba inauguraran el certamen a la plaça del Llaurador (20 h), abans de donar pas a la Gran Gala de circ Malabara’t 2020 (23 h, avinguda de la Murà); els seguiran el diumenge Els Barlou i el seu Set up (19 h, Llaurador) i l'espectacle musical Al tran trán impro (22 h, la Murà). En la Gran Gala del dissabte hi haurà equilibrisme, acroestatues, espectacles verticals o maces, entre altres, amb set professionals de referència en el panoroma circense mundial.
“A causa de la pandèmia, el protocol de seguretat estarà sempre present, però això no impedirà que continuem oferint cultura segura a Vila-real”, assenyala la regidora de Cultura, Rosario Royo. Per a garantir aquesta seguretat, el festival de malabars i arts circenses es redueix en aquesta edició a dos dies i prescindirà de l'apartat de convivència, trobada i tallers. També canvia l'escenari: en lloc del paratge del Termet que ha servit fins ara de teló de fons del festival, les representacions es traslladen a l'avinguda de la Murà i la plaça del Llaurador, amb aforament limitat però, com sempre, d'entrada gratuïta.
“El més important és que el Malabara’t no faltarà enguany a la seua cita amb Vila-real i que l'Ajuntament continua donant suport a la cultura local i reforçant la nostra aposta pels festivals, adaptats per descomptat a les noves circumstàncies imposades per la COVID-19”, agrega Royo, qui recorda la potència de la ciutat en el sector de les arts de carrer. “És vital per al sector del circ i les arts de carrer que, encara que puguen veure's reduïts a la mínima expressió, els festivals i els espectacles continuen celebrant-se, permetent d'aquesta manera mantindre un nexe entre artistes i públic que serà beneficiós sempre per a les dues parts”, argumenta.
“Durant un cap de setmana, grans i xicotets podran tornar a gaudir d'espectacles de gran qualitat en els quals es mostra el circ en la seua màxima esplendor, sense renunciar ni un poc a la seguretat. Una aposta per la nostra cultura i els nostres festivals com a motor de dinamització social i també econòmica”, conclou Royo. El festival Malabara’t va arrancar en 2010 i, amb caràcter biennal, es va consolidar en el calendari cultural de Vila-real en el 2012.