Hoy es 15 de enero

Un dels punts neuràlgics per a conéixer i comprendre la història de la localitat

L'Arxiu Municipal de Vila-real: un viatge per la memòria històrica en el 750 aniversari de la ciutat

7/12/2024 - 

VILA-REAL. En el marc de les celebracions pel 750é aniversari de la fundació de Vila-real, l’Arxiu Municipal s’ha convertit en un dels punts neuràlgics per a conéixer i comprendre la història de la ciutat. Situat a l'emblemàtica Casa de l’Oli, un edifici històric ubicat a l’avinguda de la Murà, una de les artèries principals de la ciutat, aquest espai és molt més que un dipòsit documental, és el baluard on es preserven segles de memòria col·lectiva.

Dirigit per José Miguel Moliner Callergues, l’arxiu compleix una funció essencial per al patrimoni de Vila-real. Tal com explica Moliner, la seua tasca principal és “recollir, tractar i conservar la documentació”, tant la generada per l’Ajuntament com pels veïns i veïnes, i fer que es mantinga viva per a les generacions futures.

Però aquesta institució va molt més enllà d’aquesta funció. D’una banda, actua com a font de dades per a les oficines municipals, oferint suport en la gestió administrativa. D’altra, s’ha convertit en una eina fonamental per als ciutadans i ciutadanes, que hi acudeixen per consultar informació relacionada amb herències, antecedents de propietat, llicències d’obra o d’activitat. Finalment, l’Arxiu desenvolupa una important tasca de difusió històrica, posant a l’abast del públic una finestra al passat de la ciutat.

Pergamins del segle XIV

Entre els documents més destacats que conserva, es troben pergamins que daten del segle XIV, però l’Arxiu no només guarda documents escrits. El fons inclou també un valuós arxiu fotogràfic, nodrit gràcies a la col·laboració de famílies que, després de la mort d’algun membre, decideixen donar fotografies antigues. Aquest Arxiu s’enriqueix també amb un fons musical de gran importància, on es custodien partitures originals dels mestres Tàrrega, Goterris o Beltrán. A més, com a element singular, l’Arxiu conserva, incrustat en la seua estructura, un dels pocs llenços que encara queden de la muralla original de la ciutat. Aquest fragment històric es guarda entre parets de vidre especialment dissenyades per a garantir la seua conservació.

Una de les dades més curioses de l’Arxiu és la seua extensió: “si es posaren en línia totes les prestatgeries, sumarien més de 2.000 metres”, destaca orgullós Moliner, que explica que l’Arxiu naix amb la fundació de Vila-real, quan l’Ajuntament comença a guardar documentació amb una cura especial, com en el cas de la Carta Pobla. Malauradament, el document fundacional es va perdre, possiblement, en algun dels incendis que es van produir en el municipi, tot i que encara es conserva una còpia datada del 1340. Així i tot, Vila-real ha estat afortunada comparada amb altres localitats veïnes, com Almassora, que va perdre quasi tota la documentació anterior a 1936 durant la Guerra Civil.

L’esforç de l’Arxiu per adaptar-se als nous temps ha donat lloc a un ambiciós procés de digitalització que ha permés preservar tota la documentació fins a l’any 1900, que a més és accessible en línia a través del web ‘arxiu.vila-real.es’. Aquesta tasca, en la qual participen professionals com María José Vallés Vidal, inclou també la catalogació de diaris històrics, convertint l’Arxiu en una hemeroteca que abasta fins a mitjan segle XX. Una altra de les treballadores que actualment conformen l’equip és Raquel Martí Castillo, que ara mateix està fent tasques de buidatge del llibre d’actes del segle XIX.

Sinèrgies amb institucions

A més, l’Arxiu col·labora estretament amb universitats com la Jaume I, la Universitat de València i la UNED, rebent anualment alumnes de pràctiques de carreres com Història i Patrimoni o Humanitats. Aquesta interacció amb l’àmbit acadèmic permet un flux constant d’investigació i reforça la importància d’aquesta institució com a centre de coneixement.

Santi Cortells, regidor de l’Arxiu Municipal, ha volgut destacar que “la tasca de l’Arxiu és fonamental per a preservar la memòria del nostre poble, garantint que les futures generacions puguen entendre d’on venim”. A més, avança que, en pocs mesos, l’Arxiu comptarà amb una persona més per a reforçar les tasques d’organització i catalogació, un pas clau per a optimitzar la conservació d’aquest valuós llegat, multiplicant així per dos els operaris de l’Arxiu des que és regidor de l’àrea.

“Aquesta institució no només guarda documents, sinó també històries i records de generacions passades, convertint-se en una finestra al passat de Vila-real i un pont cap al futur. Amb les noves incorporacions al personal i el compromís de preservar i difondre el seu patrimoni, l’Arxiu Municipal continua sent un tresor viu per a la ciutat.”, ha conclòs Cortells.

Noticias relacionadas

next