Hoy es 15 de noviembre

obrin les portes a visitants

Les casetes de Nules, cent anys d'història i més de cent raons perquè no desapareguen

3/09/2022 - 

CASTELLÓ. 'Les Casetes' de Nules han complit un segle de vida i encara que ho celebren amb molta alegria, també amb el temor d'algun dia desaparéixer. La mar cada dia s'acosta més cap a elles. En general, tots els municipis del litoral sud de Castelló -Moncofa, Xilxes i Almenara- han sofrit l'avançament de la mar en els últims temps. Un depassament que a Nules s'ha cobrat almenys 150 metres de terra entre 'les casetes' i la costa. No obstant això, aquesta problemàtica, que podria frenar-se amb inversió pública i amb la instal·lació d'espigons, no veu cap solució.

"'Les casetes' no són sols unes façanes a destacar, és vida i un museu viu", reivindica Manel Alagarda, membre de Platges de Nules. Una evidència que sembla no ser-ho tant... Per a demostrar la pèrdua tan gran que podria suposar la seua demolició, aquesta associació i La Corretjola s'han coordinat per a obrir, aquest dissabte i diumenge, una vintena de casetes.

Corrals, patis, cuines, corredors i terrasses quedaran al descobert per a mostrar tot el patrimoni etnològic que custodien al seu interior. "Encara estem a temps de conservar i fer valorar el nostre patrimoni: cisternes, pous, ceràmica, reixes, una figuera o les ferramentes amb els que fer la conserva de la tomata a l'estiu o tantes tradicions vinculades a una forma d'habitar... Tot és part de la nostra essència cultural, la nostra identitat com a poble", manifesta Alagarda, qui conclou: "Si costes no veu aquest patrimoni, haurem d'ensenyar-lo".

 

Seguint aquest compromís, 'les casetes' podran ser visitades des de les sis de la vesprada fins a les nou de la nit i a les set hi haurà una visita guiada. Amb tot, aquest projecte compta amb la participació d'una decena d'artistes que treballen, viuen o han treballat al voltant de Platges de Nules. Tots junts protagonitazen una exposició a l'avinguda Mallorca, que com no podia ser d'altra manera ha trobat en la mar la seua inspiració principal. 

Juanma Gavara, Anatoliy Mytskan (ucranià resident a Nules des de fa anys), Marina Mytskan, Josefina Rosselló, Sole Mechó, Vicenta Franch, Encarna Prior, Vicen Herrero, José Gas, Franc Ortiz i Darío Cobacho exhibiran les obres que han creat a l'últim any, mentre que un recorregut de cases de més de cent anys d'història estarà llest per a ser visitat. Destaca Alagarda que es podran veure fins i tot objectes que serviren en el seu moment per al cultiu de l'arròs i la pesca, i inclòs han recuperat un vestit de novia de 1911 i una mantellina de la guerra. 

Però, per si totes aquestes raons no han sigut suficient, aquí algunes reflexions més:

Juanma Gavara (mestre de dibuix i pintura i dissenyador gràfic): "A més de la bellesa implícita que tenen les cases, molt determinada pel modernisme i l'arquitectura dels anys 40, conformen una imatge molt característica i singularitzadora de l'època. L'arquitectura de 'Les Casetes', com també la seua orientació, parlen de com era la gent antigament i com vivia. Hi ha en elles tot un sistema de ventilació que avui en dia encara funciona, tot i ser vivendes antigues. Però a més, la manera en la qual estan disposades afavoreix la relació entre veïns. Les cases estan terrassa en terrassa. El veïnat pot veure's i comunicar-se més fàcilment. No com les noves arquitectures que tendeixen a la privacitat i l'individualisme. Abans es compartien moltes vivències a les terrasses. Per això, cal defensar-les a tots els nivells. Estem en una època que digitalment som molt comunitaris, però físicament no ho estem. Cada volta es tendeix més a la privacitat. Volem eixe tipus d'arquitectura? O una més familiar? D'altra banda, cal tenir en conter que 'Les casetes funcionen com a barreres protectores i protegeixen les vivendes de darrere".

Josefina Rosselló (pintora): "'Les casetes' de Nules són de tot el poble, també de Mascarell o dels veïns de Vilavella, que tenen moltes vivendes ací. S'han de defensar per tot el valor històric i el cost que ha suposat a les famílies mantenir-les amb el temps. No són terrenys que ja existien com avui els veiem. Quan els meus avis van comprar un serredal a un matrimoni de Borriana, va ser quan van alçar aquesta caseta. Parlem de l'any 1931.

Miguel Ángel Sanz (historiador): "'Les casetes' de Nules guarden una història darrere lligada al segle XX, als seus costums i la forma d'entendre la vida en aquell temps. Durant els prims anys del segle XX vam assistir, després de finalitzar la IGM, a una nova idea de com viure. Aparegueren noves teories sobre la salut i d'ahí que creixeren les colònies d'estiu en la zona de la costa. Era bo prendre el bany i el sol. Després, torna la guerra i 'les casetes' van ser importants perquè enfront dels bombardejos van acollir a molts veïns. Una volta aplega la guerra a Nules sí que van haver d'evacuar-los i moltes varen patir els efectes bèl·lics, però prompte es rehabilitaren. 'Les casetes' de Nules guarden l'essència d'aleshores i constitueixen en si mateixa un bé a preservar perquè generacions futures puguen interpretar com ha sigut la història a través d'elles". 

Aquest dissabte i diumenge serà la primera volta que aquests emblemàtics espais òbriguen les portes al públic i, amb sort, no serà l'última, ja que els organitzadors tenen pensant organitzar-ho de nou en 2023. 

Noticias relacionadas

next