EMPRESAS DESDE EL INTERIOR | CLÍNICA DE FISIOTERÀPIA MIQUEL ZARAGOZÀ TÉ SEUS A ALBOCÀSSER I ALCALÀ

Les Coves de Vinromà revitalitza les zones rurals amb una xarxa de serveis fisioterapèutics

21/01/2024 - 

CASTELLÓ. L'absència de serveis bàsics és una de les principals problemàtiques als municipis rurals i una de les raons per les quals hi ha persones que opten per deixar el seu poble. Un dèficit, no obstant això, que en els darrers temps s'ha intentat polir a través de programes de les diferents administracions i també gràcies a iniciatives d'emprenedors, fet que ha propiciat dotar d'una major qualitat de vida a les persones que allí viuen.

Serveis com botigues, espais educatius, de restauració o els relacionats amb el sector de la salut són els més demandats. Un exemple d'aquesta activitat emprenedora a les localitats rurals és la Clínica de Fisioteràpia Miquel Zaragozà, a les Coves de Vinromà, integrada ara mateix per cinc joves professionals. La idea va sorgir durant la pandèmia, després d'estar un any treballant a una clínica a Xert. "Pensava que en aquest temps, amb molta gent major que viu als pobles i l'augment de molèsties musculoesquelètiques, els municipis menuts també havien de tindre aquest tipus de servei i com que teníem un local de la família i mon pare era obrer, vaig decidir obrir ací al poble la clínica", comenta Miquel.

Així va començar l'aventura d'un espai que es multidisciplinari i que també disposa de serveis de nutricionista, psicòloga i podòloga que ofereixen professionals autònoms de Canet lo Roig, Vall d'Alba i les Coves, "ja que hi ha moltes molèsties relacionades amb aquestes especialitats i la idea és oferir un servei integral", diu Miquel. 

Ajuda a arrelar la població

Aquest tipus d'iniciatives estan dins dels serveis de proximitat que generen un impacte positiu en la societat, ja que, entre altres coses, a més de crear treball també contribueixen a fixar població i evitar desplaçaments. "El fet d'estar en un entorn rural fa que el nostre treball siga molt diferent al de les clíniques de ciutat, on el tracte és menys pròxim; ací la gent té més confiança perquè et coneix i a més també utilitza els serveis perquè estan a prop. Moltes vegades no anirien a cap consulta perquè els queda més lluny i no arribarien a previndre o minorar els dolors que tenen".

Els clients que més solen utilitzar la consulta són persones del mateix poble o de les localitats veïnes, tot i que per a arribar encara més lluny i aproximar el servei més a l'interior, la clínica també ofereix serveis de forma puntual a municipis com Torre d'en Besora i la Serratella, i a més ha obert una consulta a Albocàsser, que se situa com a centre dels municipis de la zona. "L'acceptació per part de les persones residents ha sigut molt bona", assenyala Miquel, qui explica que les consultes s'incrementen molt durant l'estiu, quan tant les Coves com altres municipis s'omplin de visitants, residents i turistes.

Per a llauradors... i esportistes

Zaragozà manifesta que una gran part de les consultes es refereixen a problemes cervicals, lumbàlgies, ciàtiques, tendinitis, molèsties als muscles o sobrecàrrega als tendons, problemes comuns als treballadors del camp. No obstant això, entre els clients de la firma de les Coves de Vinromà també es troben esportistes com els corredors de muntanya Nahum Calaceit i Ricardo Cherta, els ciclistes Iván Beser i Blai Cabrera o el futbolista Nacho Gimeno, exjugador del CD Castellón. Un dels serveis que ofereix l'empresa és l'estudi biomecànic per a ciclistes, que pot previndre lesions gràcies a adequar les mesures i els angles de pedaleig de l'esportista.

La clínica ofereix també serveis innovadors com l'estimulació magnètica transcraneal (tDCS), una tècnica pionera en fisioteràpia indolora i no invasiva que funciona a través d'elèctrodes a l'àrea cerebral i que ajuda a reduir el dolor en casos de fibromiàlgia, trastorns motors (ictus), migranyes, insomni o depressió entre d'altres. A més, Miquel Zaragozà disposa de servei d'ecografia i, gràcies a ell, "molts pacients de la sanitat pública poden conèixer l'abast de les seues molèsties sense haver d'estar en llistes d'espera". Miquel destaca a més el recolzament i l'ajut dels fons Leader i del GAL Maestrat Plana Alta per a posar en marxa la seua empresa, que ha obert fa una setmana una nova clínica a Alcalà de Xivert.

El fet que cada vegada hi haja més serveis als municipis rurals, com en aquest cas, les Coves de Vinromà, "afavoreix que els joves es queden a viure al poble, inclús els que vivíen a Castelló", conclou Miquel.

Noticias relacionadas

next