CASTELLÓ. Les eleccions municipals es viuen a l'interior de la província de forma molt diferent a com es fa al litoral castellonenc. En els pobles, molt menuts la majoria, normalment es coneixen de ben prop els candidats. I això fa que els vots tinguen en moltes ocasions noms i cognoms. De fet, els municipis amb menys de dues-centes persones en el cens electoral registren a les paperetes, literalment, quines persones són les que prefereixen que s'assenten a un silló municipal.
Un exemple és Benafigos. En aquest xicotet municipi de l'Alcalatén quatre dones i un home decidiran en els pròxims dies qui serà el pròxim alcalde o alcaldessa, que substituirà a l'actual, Mercedes Cortés. En realitat ho decidiran els tres regidors del PP, la força majoritària, a pesar que en la web oficial dels resultats electorals apareix el PSPV com a partit més votat.
I és que el que mostra la web és un càlcul orientatiu que, en realitat, no té res a veure amb el que va succeïr el passat dia 26. Els cent un veïns que van dipositar la seua papereta a l'urna del poble van triar, per damunt de tots, a Sara Escrig, que anava com a número 3 del PP, com a pròxima alcaldessa amb 63 vots. Per darrere d'ella, Sílvia Agost i Eva Barreda, les dues del PSPV, van contabilitzar 58 i 47 adhesions. I, tancant les cinc places, apareixen Pedro Quiralte i Carmen Castro, amb 40 vots, pel Partit Popular.
Excepte Quiralte, tots tenen vincles amb el poble. Per exemple, el pare de Sara, que estudia a Castelló, encara viu en ell; i l'home de Sílvia és de Benafigos, motiu pel qual ella està considerada com una benafiguina més. Per això han encapçalat les votacions, com Eva i Carmen, que també tenen arrels a la localitat.
Però no sempre és així. De fet, Pedro és de Castelló i no té massa vincles amb el municipi. Com tampoc Vicky Amores, coneguda representant veïnal castellonenca que anava, com a independent, de número 2 en la llista del PP. Pel Partit Socialista, Raúl Galván, que completava els tres noms (els necessaris per a tindre la possibilitat de governar) que apareixien a les paperetes del puny i la rosa, tampoc té cap nexe destacable amb Benafigos.
Per això, moltes de les persones que consten a les paperetes ni tan sols es van poder votar a sí mateixes. Ni tan sols alguns dels que tenen vinculació amb la localitat, ja que estan empadronats a Castelló. De fet, per a optar a ser regidor no es necessita estar enregistrat al municipi on apareixen les llistes.
Este fet habitual a moltes localitats evidencia que, darrere de les candidatures, s'amaga la disputa dels dos grans partits per la Diputació provincial, que enguany ha canviat de color polític després de 24 anys de govern popular. De fet, a pesar de que la majoria dels veïns de Benafigos han dit clarament, amb nom i cognoms, que volen que Sara siga l'alcaldessa, això ho decidirà ara el PP, que duia a Quiralte al primer lloc de la llista.
I no és que ser alcalde siga un premi. Ni esta figura ni la resta dels regidors tenen una assignació fixa a Benafigos, com tampoc a molts altres municipis, i només en els últims anys es va aprovar a la localitat una contraprestació de 50 euros per assistència a cada un dels plenaris que trimestralment allotja la casa consistorial. Ara, després del plenari de constitució del 15 de juny, quan es decidirà qui rep el bastó municipal, al següent es votarà si es repeteix esta escasa quantitat econòmica per a fer front, almenys, a la despesa per desplaçar-se fins a esta localitat muntanyenca per tal de celebrar el plenari.
Entre Sara, Sílvia, Eva, Pedro i Carmen gestionaran el que quede dels 350.000 euros de pressupost municipal per a este 2019. Com sempre passa a pobles com Benafigos, els veïns traslladaran directament als regidors les necessitats més imperioses.