EMPRESAS DESDE EL INTERIOR | BODEGA FLORS ELABORA 20.000 BOTELLES DE VI A L'ANY 

Les Useres projecta la tradició vitivinícola al mercat internacional a través de l'enoturisme

3/03/2024 - 

CASTELLÓ. Un dels espais a les comarques de Castelló en el qual el cultiu de la vinya i la transformació del raïm en vi traspassa el concepte tradició és el pla de les Useres, a l'Alcalatén, on en el segle XIX  es va convertir en una forma de vida. Desenes de bodegues estaven implantades al voltant de camps de vinyes. Unes elaboraben vi per a casa i altres també per a vendre i obtindre una rendibilitat. Una d'elles era la que es coneixia com la bodega del tio Sidreta, propietat de la familia de la mare de Vicente Flors Martí i antecesora de l'actual Bodega Flors.

"És una de les bodegues més antigues que hi ha actualment a Castelló, ja que en el segle XIX els meus avantpassats ja treballaven el vi, i jo sóc la sisena generació de la família que la gestiona", explica amb orgull Vicente Flors, gerent de la firma de les Useres. La seua aventura en el món de la viticultura va començar sobre l'any 2000, quan va arriscar i va decidir tornar a posar de nou en marxa el negoci, després que als anys 80 sa mare, Dolores Martí, i sa tia, Marisín Martí, van tancar la bodega amb la qual suministraven un punt de venda al detall que havien obert anys abans a Almassora. L'objectiu, explica Flors, "era recuperar aquella activitat, però buscant un equiibri entre la terra, el clima, les varietats i l'elaboració de vins singulars singulares i d'autor". 

La bodega, inclosa dins de la IGP Castelló, compta amb vinyes que tenen prop de 70 anys i que són la base dels líquids que elabora el viticultor de les Useres. En total, són 12 hectàrees, de les quals 4 són propietat de Vicente i la resta dels seus cosins. La primera anyada va arribar l'any 2007 i a hores d'ara ja són 17 els tipus de vins que té al mercat. Els blancs estan elaborats amb les varietats macameu, tortosí i garnatxa blanca, mentre que els negres amb embolicaire, tempranillo, monastrell i garnatxa negra.  Tots ells baix la marca Clotàs, Flor de Taronger i A mi aire.

Vins criats en fang i vidre per a estrelles Michelin

Aquesta darrera marca té la particularitat de que els vins estan elaborats amb àmfores de fang. "Aquest és un vi especial que no conté sulfits, fet que li dona un caràcter diferent", assegura el gerent. No obstant, el més peculiar de tots els vins que produeix la Bodega Flors és que el que fermenta en una damajoana, una espècie de garrafa de vidre, i que es cria al sol i a la serena, es a dir, amb contrast de temperatures. La quantitat que produeix la firma de les Useres no és molt gran, però "la majoria de les botelles es venen a restaurants d'estrella Michelin”, assenyala Vicente.

La bodega produeix unes 20.000 botelles a l'any i treballa molt el sector de l'enoturisme, així, a més de les típiques visites amb tasts de vi, organitza altres esdeveniments com el que els conjuga amb la música baix les estreles o amb la interpretació del cel, dos activitats que es realitzen durant els mesos de juny i juliol amb èxit de públic. 

Vi, música i estreles

Vicente assegura que l'enoturisme "és una manera molt important de donar a tastar el vi, tant als que ja coneixen el món de la viticultura com als que comencen, i jo trate de fer-ho d'una manera agradable i amena per a que m'entenguen tots". Les sessions nocturnes de la Bodega Flors, visitades per molts estrangers, están molt cuidades i van acompanyades per professionals de prestigi. Així, el catering que se serveix està elaborat pel xef Fernando, de la Cuina de Fernando, i l'explicació del cel la realitza el reconegut astrònom Germán Peris.

Els vins de Bodega Flors ja són reconeguts a molts llocs i tenen premis com la medalla d'or del Concurs de Vi del Mediterrani. Això ha fet que també hagen traspassat fronteres i entre els seus clients hi ha alemans, britànics, holandesos, francesos i italians, entre d'altres. Molts d'ells es converteixen en seguidors de les produccions de la firma de les Useres, després de pernoctar amb la seua caravana a les finques de la bodega. "Ara mateix he tingut un argentí que viatja per Europa de bodega en bodega", explica Vicente, que en breu espera poder exportar a Polònia i al Japó i que creu que Castelló serà prompte una DO.

Noticias relacionadas

next