CASTELLÓ. En el segle XVI es van iniciar les missions jesuítiques a América del Sud, emmarcades en el procés de colonització i evangelització dels indígenes americans. Un procés en el qual els jesuïtes van buscar integrar les dues cultures que acabaven de xocar, l'europea i la indígena americana, a través de l'educació, el treball agrícola, l'artesania religiosa i també de la música.
Així, es va desenvolupar un ampli repertori musical que mesclava les melodies autòctones indígenes amb el barroc europeu, i que va tindre com a resultat el naixement d'un estil musical propi, denominat 'Barroc missional'. Un llegat declarat Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat per la Unesco i del qual es conserven milers de partitures de música barroca que daten dels segles XVIII i XIX.
Dos d'eixes composicions s'interpretaran per primera vegada a Espanya durant el concert de fi de curs de l’Orfeó de la Universitat Jaume I, Barroques maraques, que tindrà lloc el pròxim 14 de juny al Paranimf de l'UJI, gràcies al treball de recerca que ha realitzat en diferents etapes el director de l'agrupació universitària, Diego Alamar, en el municipi de San Ignacio de Moxos a Bolívia.
Alamar explica que "en 2005, durant una estada a Bolívia com a cooperador internacional, em vaig trobar amb una estructura musical impressionant, ja que tot aquell treball jesuïta s'ha mantingut al llarg dels segles i hagut una herència tremenda que les escoles musicals creades en les zones on va existir una missió jesuïta han sabut mantindre i posar en valor".
El responsable de l'Orfeó UJI comenta que durant la seua col·laboració amb l'escola musical de San Ignacio de Moxos, que ha représ en els últims anys, va descobrir les dues partitures que s'interpretaran el dia 14. En aquest sentit, Alamar afig que "hi ha històries molt curioses dins del procés de recuperació de les partitures, ja que quan es va crear l'escola de música d'aquest poble de Bolívia, a finals dels 90, es va descobrir que els fusters encara tenien plànols de violins de l'època del barroc missional, pel fet que l'ofici s'havia heretat de pares a fills i encara els guardaven".
Les dues peces del barroc missional que formaran part del concert Barroques maraques amb el qual l’Orfeó UJI proposa un viatge que permetrà descobrir als assistents el llegat musical que van deixar aquestes missions jesuítiques i que encara perviuen són Magnificat i Por hacer festejo, una peça escrita en castellà antic que no és litúrgica, però que indirectament parla sobre religió, encara que amb components més populars. Aquestes dues composicions del barroc missional actuaran de pont entre les tres parts que tindrà el concert que se celebrarà en el Paranimf.
Així, en la primera part, l’Orfeó UJI interpretarà una peça de barroc pur, com és el 'Magnificat', un cant bíblic d'Antonio Vivaldi, mentre que en la tercera part d'aquest viatge els integrants de l’Orfeó interpretaran cinc peces de música popular llatinoamericana: Chan Chan, de Company Segundo; Carnavalito del duende, una melodia popular; el tango El último café; Duerme negrito, una peça de Atahualpa Yupanqui que parla sobre l'esclavitud, una versió del blues nord-americà; i Bullerengue, una cançó popular.
Barroques maraques enllaça el concepte de la música més clàssica barroca europea amb la música més festiva llatinoamericana, un concert en el qual participaran els 45 integrants de l’Orfeó, una orquestra de 10 persones, un pianista, un percussionista, tres solistes, dos oboés i també l'actriu Wanda Bellanza, que presentarà el concert.
Per a contextualitzar el concert, s'ha programat per a aquest divendres, dia 7, a les 18 hores, la projecció de la pel·lícula La Misión, i una xicoteta xarrada del director de l’Orfeó, David Alamar, a la sala d'actes de la Facultat de Ciències Humanes i Socials, en la qual explicarà el procés de creació d'aquestes melodies i el treball de recuperació de les partitures.
L'Orfeó UJI és un projecte formatiu de l’Aula de Música del Servei d’Activitats Socioculturals de la Universitat Jaume I de Castelló, obert per a la comunitat universitària en particular i per a la societat en general, i a tota persona que li agradi el cant coral. L'agrupació musical està en constant canvi i renovació.