Hoy es 15 de enero

la iniciativa dona suport a grups locals per a desenvolupar els seus projectes propis

L'UJI activa a Ares un programa per a impulsar la participació dels veïns en activitats socioculturals

25/06/2024 - 

CASTELLÓ. El Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I (PEU-UJI) ha posat en marxa el programa formatiu 'Activa Ares, aprendre i fer poble', que té com a objectiu fomentar la participació dels veïns i veïnes d'Ares del Maestrat en diverses activitats socioculturals i promoure la col·laboració entre els actors locals. La iniciativa forma part dels processos d'acompanyament que realitza l'UJI a través del PEU que es basa en el suport a iniciatives i grups locals perquè puguen desenvolupar els seus projectes sobre arts, educació, patrimoni cultural, ruralitat, despoblament o desenvolupament social.

En el cas concret de la localitat d'Ares, la iniciativa té previst desenvolupar deu tallers formatius sobre diferents matèries com ara patrimoni industrial, conservació i restauració de la fusta, pedra en sec, picapedra artesana, balls i danses, cuina innovadora, cal·ligrafia antiga, treball amb llana, astronomia o elaboració de licors. Aquestes activitats han sigut demandades pels veïns i veïnes d'Ares en les trobades prèvies que s'han desenvolupat per a definir la programació.

La setmana passada va tenir lloc la primera jornada del programa, en la qual es va definir un grup motor a partir del qual s'ha dissenyat un dispositiu interactiu perquè les persones interessades es puguen inscriure en les diferents activitats que es duran a terme a Ares del Maestrat i, al mateix temps, es puga compartir tot aquest coneixement i construir el projecte entre totes les persones implicades.

Espai de trobada i col·laboració

El programa 'Activa Ares, aprendre i fer poble' s’erigeix en un espai de trobada i de col·laboració que afavorirà la dinamització de la comunitat i crearà un entorn actiu i cohesionat, segons expliquen els responsables del projecte, dissenyat conjuntament per l'Ajuntament d'Ares i el PEU-UJI i que compta amb l'acompanyament tècnic de Xelo Bosch i Cyrille Larpenteur, d'Heterotopia Centre d'Estudis d'Innovació per a la Participació.

Les primeres formacions tindran lloc durant els mesos d'estiu, per a aprofitar l'arribada de les persones que venen a estiuejar a la població del Maestrat, amb les quals es pretén promoure "eixe intercanvi de sabers generacionals entre iaios i nets", explica un dels responsables d’Heterotopia, Cyrille Larpenteur.

El grup motor del programa formatiu està integrat per deu persones que seran les encarregades de donar visibilitat al projecte entre la resta de veïns i veïnes de la població amb l'objectiu d'integrar-les en la iniciativa. El responsable d’Heterotopia assegura que "amb la posada en marxa del programa es vol posar en valor totes les competències de la gent, el patrimoni natural i immaterial, a més de fomentar la dinamització social per a revertir el procés de despoblació que hi ha actualment".

El programa impulsat pel Programa d'Extensió Universitària del Servei d'Activitats Socioculturals de l'UJI realitzarà les activitats de formació durant aquest 2024.

Noticias relacionadas

next