Hoy es 15 de noviembre

Llança també una baralla de cartes amb 52 valencianes destacades

L'UJI commemora amb diverses accions el Dia Internacional de les Dones

6/03/2021 - 

CASTELLÓ. La Universitat Jaume I commemorarà el Dia Internacional de les Dones amb diverses accions que es desenvoluparan durant el mes de març, coordinades pel Vicerectorat de Promoció Lingüística i Igualtat i en col·laboració amb la Unitat d’Igualtat, l’Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano i la Fundació Isonomia. Enguany, a causa de la pandèmia, les activitats tindran un marcat caràcter virtual.

Les accions s’iniciaran el dilluns 8 de març amb la difusió en xarxes socials del missatge de la rectora de l’UJI, Eva Alcón, en commemoració del Dia Internacional de les Dones, a més d’una campanya també en xarxes per part de l’Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano amb les etiquetes #SomUJI, #SomIgualtat, i el cartell 8M-2021 La igualtat la fas tu compartit amb els municipis de la Xarxa Isonomia.

D’altra banda, del 18 al 26 de març tindrà lloc el XXV Congrés Internacional de l’Institut d’Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano sota el títol L’agenda feminista: resistències, reptes i respostes. El congrés es realitzarà en línia i les inscripcions estaran obertes fins al 10 de març.

Per la seua part, la Fundació Isonomia ha previst diverses activitats vinculades amb el 8M al llarg de tot el mes com el curs en línia Llenguatge inclusiu i no sexista, organitzat conjuntament amb la Unitat d’Igualtat i dirigit a l’estudiantat de l’UJI; dos tallers en els centres educatius de primària i secundària de municipis de la Xarxa Isonomia titulats Mileva: projecte per a visibilitzar estereotips en el marc educatiu i de les ocupacions i Apunta’t al bon rotllo, i, per últim, diverses exposicions.

Una baralla de cartes reivindicativa

A més, el professor del Grup de Didàctica de la Imatge i el Patrimoni (DIMPA) Enric Ramiro ha creat una baralla de cartes sobre dones en la història de la Comunitat amb el propòsit de visibilitzar i donar a conèixer les seues aportacions en diferents camps professionals dins de l’actual territori valencià. Les il·lustracions i la revisió lingüística han estat realitzades per la jove algemesinenca Meritxell Girbés. El projecte ha vist la llum gràcies a la Mancomunitat de la Ribera Alta que ha tingut la iniciativa d’editar-lo.

La investigació que s’ha materialitzat en 54 dones ordenades cronològicament està en marxa des de fa més d’una dècada. S’han realitzat recerques bibliogràfiques i per Internet, revisant treballs de doctorat, màster o estudis temàtics o monogràfics per èpoques o col·lectius concrets. A més de les aportacions de totes les persones amb les quals s’ha contactat, també s’ha realitzat una recerca amb llibres, calendaris o opuscles de tota mena.

"Al final foren tantes les persones i propostes que calia tindre en compte que el problema es transformà, afortunadament, en com seleccionar tots els noms de valencianes que hi havia", explica el professor Ramiro. S’ha establert un ordre diacrònic que comença amb la singular empresària romana Víria Acte en el segle I en la Valentia romana. De fet, "no hem trobat referències documentals anteriors de dones que habitaren el que avui són terres valencianes perquè hi ha un continu canvi de dominació, cultures, religions i costums sense fronteres definides", comenta l’autor de la baralla.

En la llista de les 52 cartes i dos comodins en què "són totes les que estan però no estan totes les que són" s’ha tingut en compte la distribució geogràfica al llarg del territori valencià repartides en diverses èpoques al llarg de vint segles, així com una distribució entre diferents professions a què s’ha tingut accés "evitant posar l’accent en les classes més poderoses, que són les més presents en la història" comenta el professor Enric Ramiro. Així doncs, s’ha donat presència a personatges singulars de la nostra història amb un marcat caire social com metgesses i comares, guerrilleres, activistes, poetesses o teixidores, entre altres, sense oblidar les figures més representatives de la reialesa.

Celebritats històriques

Hi ha celebritats com Alarudhia, que dominava l’art de la mètrica en llengua àrab, amb una memòria prodigiosa i gran capacitat per a ensenyar; Margarida Borràs, icona del col·lectiu LGTBI; Elionor Esparça, jueva conversa cremada per la Inquisició juntament amb el seu espòs el metge Lluís Alcanyís; o Concepción Alexandre, metgessa ginecòloga i precedent del moviment feminista, entre altres. I també hi ha altres figures més recents com Dorotea i Margarida, filles de Joan de Joanes i desconegudes artistes; Rosa Trincares, activista a favor del valencià i la dona en el segle XVIII; mecenes com Eugenia Viñes; cantants com Concha Piquer; compositores compromeses com Matilde Salvador o escriptores com Isabel Clara-Simó.

La baralla "aporta dades històriques innegables de personatges femenins de la història valenciana que són significatius i dignes de conéixer-se" i "són persones que han fet aportacions interessants a l’evolució de les terres que avui conformen el País Valencià o destaquen, positivament o negativa, en el transcurs de la nostra història", assegura Ramiro.

next