Hoy es 5 de enero

desenvolupen metodologies innovadores i valoren els seus impactes amb tallers o activitats

L'UJI fomenta la recerca docent i la transferènica als centres educatius amb els projectes Acord

11/07/2024 - 

CASTELLÓ. Transformar l'educació i apropar la investigació a la societat són dos objectius estratègics en què treballa la Universitat Jaume I de Castelló. Per això, a través de nou grups d’investigació de l’UJI, es treballa conjuntament amb onze centres educatius de les províncies d’Alacant, València i, sobretot, de Castelló dins dels projectes Acord (Acció Col·laborativa i Recerca Docent). Aquesta iniciativa, liderada per la Càtedra Interuniversitària de Transformació Educativa Carme Miquel, busca transferir els resultats de la investigació a la societat i millorar significativament les pràctiques educatives.

Amb l’objectiu principal d'establir una col·laboració efectiva entre la comunitat acadèmica i els centres educatius, els projectes Acord desenvolupen metodologies innovadores i valoren els seus impactes. Aquesta acció conjunta inclou la promoció d’activitats com ara tallers, seminaris i l’elaboració de materials didàctics, amb l’esperit de desenvolupar la innovació educativa amb una fonamentació científica, metodològica i pràctica; amb l’acompanyament d’equips investigadors, la implicació activa del professorat i el lideratge educatiu dels equips directius dels centres educatius.

Un d'aquests grups d’investigació universitaris involucrats en el projecte és el grup Edarso (Educació, Art i Societat), que ha treballat intensament amb el CEIP Sant Agustí de Castelló per a implementar-hi aquestes metodologies. En conseqüència, els resultats preliminars mostren una millora significativa en la motivació i participació dels alumnes, així com en la seua adaptació a noves pràctiques d’ensenyament. 

Documental

Aquests beneficis es veuen reflectits en el documental TrobACORD Docu, que il·lustra els avanços d’aquests projectes i mostra diverses activitats realitzades, incloent-hi tallers didàctics, concerts i formacions, amb l’objectiu de millorar els processos afectius de l’alumnat i obrir el centre a la comunitat. Aquest material gràfic està disponible en diverses plataformes en línia i ofereix una visió detallada del treball realitzat.


El Grup de Recerca en Ensenyament, Aprenentatge i Tecnologia (Great) és un altre exemple destacat dels grups d'investigació de la universitat que també estan desenvolupant projectes rellevants dins d’Acord. Al CEIP José Pedrós de Piles (València), la iniciativa se centra en l'aprenentatge integrador i pràctic, abastant el servei a la comunitat, la sostenibilitat i la integració de tecnologies digitals en l’ensenyament. 

Així mateix, al CEIP Les Vessanes de Dénia (Alacant), es promouen valors d'igualtat, solidaritat i cooperació a través de la metodologia Steam, amb activitats de sensibilització i formació tant per al professorat com per a l’alumnat, desenvolupant habilitats essencials com el pensament crític i la creativitat.

Projectes d'igualtat, sostenibilitat o ciència

La iniciativa, impulsada per la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport en 2023, va començar contactant amb tots els grups de recerca de l’UJI que treballen en línies d’investigació vinculades amb les temàtiques de la convocatòria, com per exemple igualtat, sostenibilitat, ciències i tecnologies (Steam), i educació emocional i afectivosexual.

La convocatòria ha donat com a resultat una sèrie de projectes conjunts entre els centres educatius no universitaris i els grups d’investigació de la Universitat Jaume I: Greduc, Great, l’Institut Interuniversitari de Geografia, Edarso, Meicri, Càtedra Facsa, Endavant, Idoce, i NFN. A més, compta amb recursos econòmics de la Generalitat Valenciana per a desenvolupar els projectes durant els cursos acadèmics 2023-2024 i 2024-2025. Tot i això, no només es busca millorar la qualitat educativa i la transferència de coneixement, sinó també promoure una educació inclusiva i innovadora a llarg termini.

Noticias relacionadas

next