CASTELLÓ. La Universitat Jaume I, a través de la Càtedra RTVE «Cultura Audiovisual i Alfabetització Mediàtica», celebrarà aquest divendres 21 d'abril la jornada «Impulsar l'Educació Mediàtica en l'era de les pantalles» per a contribuir a la lluita contra la desinformació i les fake news en l'àmbit digital. Aquesta activitat acadèmica, que es desenvoluparà de 9 a 19 h.
Podrà seguir-se en directe des de l'Aula Magna de la Facultat de Ciències Humanes i Socials, i també a través d'Internet. Els interessats poden inscriure's, de manera gratuïta, en la pàgina web de la Càtedra RTVE «Cultura Audiovisual i Alfabetització Mediàtica» de la Universitat Jaume I o a través de la web.
Segons el director de la Càtedra RTVE-UJI, el catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat Javier Marzal, la pandèmia sanitària, l'expansió de la desinformació i de les fake news, l'auge de l'entreteniment digital per l'auge de les plataformes audiovisuals i el desenvolupament de les xarxes socials han posat de manifest que l'educació mediàtica ha de ser «una absoluta prioritat en les agendes de la nostra activitat». Per aquest motiu, la Càtedra RTVE-UJI es proposa amb aquesta jornada crear un espai per al debat i la reflexió al voltant de la importància de l'Alfabetització Mediàtica i Informacional (AMI), en un context tan complex com l'actual en el qual s'està aplicant la nova llei d'educació (LOMLOE).
La jornada està organitzada juntament amb la Xarxa Alfamed, el Grup d'Investigació ITACA-UJI, el Grup d'Investigació GREAT UJI, i el Grup d'Investigació Q-HEART en col·laboració amb el Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatives (CEFIRE) d'Ensenyaments Artístic-Expressius de la Comunitat Valenciana, i compta amb un complet programa que inclou conferències, taules redones i presentacions.
La inauguració comptarà amb la presència de Francesc Esteve, delegat de la rectora per a la Transformació Docent, la Comunicació i la Direcció del Gabinet; Esteban Mayoral, subdirector del Centre d'Innovació i Responsable de Impulsa Visión RTVE; Joaquim Montañés Blanch, director del Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatives (CEFIRE) d'Ensenyaments Artístic-Expressius de la Comunitat Valenciana; Francisco Javier Vellón, degà de la Facultat de Ciències Humanes i Jurídiques; Javier Marzal Felici, director de la Càtedra RTVE «Cultura Audiovisual i Alfabetització Mediàtica» de la Universitat Jaume I; i Marta Martín Núñez, directora del Laboratori de Ciències de la Comunicació (LabCom).
El programa del matí inclou una conferència a càrrec de Jose Ignacio Aguaded, catedràtic de Didàctica i Organització Escolar de la Universitat de Huelva, sobre «El Projecte Alfamed. Cap a una normalització de l'educació mediàtica en el sistema educatiu», seguida d'una taula redona que abordarà «L'educació mediàtica des de la perspectiva dels sectors professionals de la comunicació». Una altra conferència interessant del matí és la que impartirà el professor Agustín García Matilla, catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat de Valladolid amb el títol «Educació mediàtica i mitjans de comunicació: claus per al desenvolupament de les democràcies avançades». La vesprada començarà amb una altra taula redona sobre «Experiències d'Educació Mediàtica en els nivells educatius no universitaris».
Entre les activitats destacades del programa de la vesprada, es troba la presentació de la sèrie de set capítols «Educació Mediàtica per a una ciutadania crítica», produïda pel Consell de l’Audiovisual de la Comunitat Valenciana amb la col·laboració de la Càtedra RTVE-UJI «Cultura Audiovisual i Alfabetització Mediàtica», els capítols de la qual es poden visualitzar, en castellà i valencià, i subtítols en castellà, valencià i anglés.
La clausura de la jornada, que tindrà lloc a les 18.45 h., comptarà amb la presència de Javier Marzal Felici, director de la Càtedra RTVE «Cultura Audiovisual i Alfabetització Mediàtica» de la Universitat Jaume I; Francesc Esteve, delegat de la Rectora per a la Transformació Docent, la Comunicació i la Direcció del Gabinet de la Universitat Jaume I, Joaquim Montañés Blanch, director del Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatives (CEFIRE) d'Ensenyaments Artístic-Expressius de la Comunitat Valenciana, i Esteban Mayoral, subdirector del Centre d'Innovació i Responsable de Impulsa Visión RTVE.
Els assistents que hagen completat el programa de la jornada rebran una certificació de 10 hores, convalidable per 0,5 crèdits de lliure configuració per a estudiants de l'UJI. Des de la Càtedra RTVE-UJI s'anima a tots els interessats en l'educació mediàtica a assistir a aquesta jornada i participar en el debat i la reflexió sobre la importància de l'Alfabetització Mediàtica i Informacional en el món actual.