Hoy es 21 de noviembre

Aquest és un objectiu estratègic clau en Europa i un ODS de les Nacions Unides

L'UJI participa en el disseny d'un bessó digital a Lisboa per transformar-la en una ciutat intel·ligent 

7/11/2024 - 

CASTELLÓ. La transició cap a ciutats intel·ligents i sostenibles és un objectiu estratègic clau en Europa i un Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Per a aconseguir-ho, els bessons digitals urbans són una nova àrea d'investigació que pot contribuir a millorar les solucions per a la governança de les ciutats i la presa de decisions en matèria de mobilitat, medi ambient, energia, seguretat i reducció d'emissions de carboni.

Els bessons digitals (representació virtual d'un sistema o objecte que abasta la seua història, actualitza dades en temps real i usa la simulació, l'aprenentatge automàtic o el raonament per a la presa de decisions) ofereixen un enfocament transformador per a dissenyar, gestionar i optimitzar ciutats en un món cada vegada més complex i interconnectat, i així ho reconeix la Comissió Europea, que posa èmfasi en la integració de tecnologies avantguardistes per a obtenir ciutats intel·ligents i sostenibles.

Un equip de l'Institut de Noves Tecnologies de la Imatge, especialitzat en tecnologies geoespacials i desenvolupament de SIG (Sistemes d'Informació Geogràfica) i liderat pel catedràtic de Llenguatges i Sistemes Informàtics Joaquín Huerta, participa en NexTCity, un projecte del programa Horizon Europe de la Universidade Nova de Lisboa (coordinadora) al costat de la Katholieke Universiteit Leuven (Bèlgica) i l'UJI, tots ells experts en àrees d'intel·ligència urbana, bessons digitals o ciutats intel·ligents.

NexTCity és un projecte dissenyat per a millorar en el camp dels bessons digitals de les ciutats en totes les etapes de desenvolupament: recopilació i integració de dades; predicció i simulació d'anàlisi; visualització de dades i governança de dades. També inclou intercanvis de personal, tallers, escoles d'estiu i la conferència City Digital Twin amb el propòsit de promoure la capacitat científica i d'investigació de Portugal, al mateix temps que disseminar el coneixement a la comunitat científica per a donar suport a la creació de noves indústries tecnològiques.

El projecte aprofitarà el coneixement intern que ja existeix sobre anàlisis descriptives, predictives i prescriptives aplicades en un context urbà per a situar NOVA IMS (Universidade Nova, NOVA Information Management School i Cidade Urban Analytics Lab) com un centre de referència internacional en l'anàlisi urbana de les ciutats, centrant-se en l'aplicació de la tecnologia de bessons digitals en el context de la ciutat intel·ligent i l'anàlisi urbana.

Disseny d'un sistema d'informació geogràfica

Per a això es dissenyarà un sistema d'informació geogràfica que integrarà les dades disponibles a través de serveis web. Els conjunts de dades s'obtindran de les API (interfície d'aplicacions) del Portal de Dades Obertes de Lisboa, la qual cosa garantirà actualitzacions contínues de les característiques urbanes dins del bessó digital LEZ i que inclouen dades com ara estadístiques ambientals, mesuraments de la qualitat de l'aire, recomptes de trànsit, nivells de soroll, xifres de consum d'energia, models d'edificis en 3D o dades de congestió del trànsit de fonts com l'App Waze.

El projecte s'ha iniciat durant el mes de setembre a Lisboa amb la primera reunió de treball, en la qual han participat els coordinadors de les tres universitats que formen el consorci: Miguel de Castro Neto (Universidade Nova, la NOVA Information Management School i el Cidade Urban Analytics Lab), coordinador general de NexTCity; Joaquín Huerta (Universitat Jaume I de Castelló-España) i Marc Olijslagers (Katholieke Universiteit Leuven-Bèlgica).

El creixement demogràfic plantejarà enormes desafiaments en l'administració de les ciutats en les pròximes dècades: les previsions diuen que a mitjan segle el 88% de la població mundial viurà en un entorn urbà, que necessitaran sistemes de suport que permeten prendre decisions informades en el temps i la millora en les operacions, la planificació i la gestió de la ciutat.

Aquest projecte està alineat amb una de les missions plantejades per la Unió Europea per a abordar els principals desafiaments socials i donar suport a prioritats estratègiques; la missió que té com a objectiu la creació d'un centenar de ciutats intel·ligents climàticament neutres fins a 2030. Aquestes ciutats, entre les quals es troba Lisboa, han d'actuar com a centres d'innovació desenvolupant bones pràctiques destinades a generar valor i garantint, al mateix temps, un desenvolupament sostenible i una baixa petjada ambiental.

Noticias relacionadas

next