La universitat entrega la Medalla d'Or a l'IES Francesc Ribalta i a l'IVC

L'UJI reitera la seua aposta per la investigació i l'educació com a clau de futur al seu 32é aniversari

24/02/2023 - 

CASTELLÓ. La Universitat Jaume I continua mantenint la seua ferma aposta per la investigació, la innovació i l'educació per a poder fer a un futur ple de reptes: climàtics, socials, geopolítics, culturals i tecnològics. Així ho ha assenyalat la rectora de l'UJI, Eva Alcón, davant l'atenta mirada de centenars de persones que s'han reunit aquest divendres en l'acte celebrat en el Paranimf de l'UJI per a commemorar el 32é aniversari de la universitat.

Un acte que enguany, ja per fi sense mascaretes, ha estat amenitzat per la música en directe de l'Orfeó de l'UJI i en el qual s'ha reconegut l'excel·lència acadèmica, l'excel·lència docent, la labor investigadora i també l'emprenedoria. A més, el centenari Institut Francesc Ribalta de Castelló i el Institut Valencià de Cultura han sigut els protagonistes en aquesta gal·la, ja que l'UJI els ha entregat la Medalla d'Or de la universitat per la seua labor en l'ensenyament públic castellonenc i la cultura valenciana, respectivament.

La cita ha estat presidida per la rectora de l’UJI, Eva Alcón, que ha estat acompanyada per la secretària autonòmica d’Universitats i Investigació, M. Auxiliadora Jordà; el president del Consell Social, Sebastián Pla; el president de la Diputació de Castelló, José Martí; el rector honorari de l’UJI, Francesc Michavila, i la secretaria general de l’UJI, Cristina Pauner.

Premis del Consell Social i Extraordinaris

La gal·la ha començant reconeixent a l'alumnat de grau i de màster amb millors expedients acadèmics durant el curs 2021-2022. Tot seguit, ha sigut el torn de l'entrega de premis del Consell Social. D'aquesta manera, s’ha fet lliurament del XIV Premi a l’Excel·lència Docent Universitària a Adrià Mota Babiloni, personal investigador postdoctoral del Departament d’Enginyeria mecànica i Construcció; Alicia Benet Gil, professora associada del Departament de Pedagogia i Didàctica de les Ciències Socials, la Llengua i la Literatura; Ana Belén Escrig Tena, catedràtica del Departament d’Administració d’Empreses i Màrqueting, i Águeda Cervera Gasch, professora contractada doctora de la Unitat Predepartamental d’Infermeria.  

També s’ha lliurat el XXIV Premi del Consell Social a la Investigació a Jorge Mateu Mahiques, catedràtic d’Estadística i Investigació Operativa del Departament de Matemàtiques, en la modalitat d’Investigació bàsica, i a Julio José Suay Antón, catedràtic de Ciències dels Materials i Enginyeria Metal·lúrgica del Departament d’Enginyeria de Sistemes Industrials i Disseny, en la modalitat d’Innovació i transferència del coneixement. Finalment, s’ha lliurat el XV Premi del Consell Social a la Iniciativa Emprenedora Estudiantil a David Rodríguez Sánchez, graduat en Disseny i Desenvolupament de Videojocs, per la creació de la mercantil Catness Game Studios, empresa que desenvolupa videojocs i simulacions d’entorns virtuals ultrarealistes.

Medalles de la Universitat

Seguidament, l’UJI ha lliurat la Medalla de la Universitat a l’Institut Francesc Ribalta de Castelló i a l’Institut Valencià de Cultura, que han arreplegat José Luis Lorenz, director de l'IES Francesc Ribalta, i Abel Guarinós, director general de l'IVC.

Amb la medalla a l’IES Francesc Ribalta, l’UJI reconeix la seua trajectòria centenària i, molt especialment, el seu paper com a institució decisiva per al desenvolupament social, cultural, econòmic i polític de Castelló des del compromís amb l’educació pública, inclusiva i de qualitat. A més, com a institut que nodreix i vertebra el viatge cap a l’educació superior de moltes persones de les comarques de Castelló i, de manera simbòlica, el reconeixement a través de l’IES Ribalta es fa extensiu a la xarxa educativa preuniversitària.

D’altra banda, l’UJI ha lliurat també la medalla a l’Institut Valencià de Cultura, com a entitat que té com a finalitats el desenvolupament i l’execució de la política i accions culturals de la Generalitat Valenciana, per la seua contribució a fer de la cultura un instrument de vertebració territorial i compromís social, a més de vehicle de comunicació i apropament a les diferents realitats socials, valors que també impregnen el model cultural de l’UJI. Aquesta Medalla també representa un reconeixement a la col·laboració institucional constant entre l’IVC i la Universitat Jaume I que fa del primer un aliat estratègic per el model i la missió culturals de l’UJI. 

"Una universitat per a la societat"

Una volta entregades les medalles i els reconeixements, la rectora de l'UJI ha sigut l'encarregada d'acomiadar l'acte amb el seu discurs. Eva Alcón ha fet al·lusió al consens social, polític i econòmic que va possibilitar la creació de la universitat pública de Castelló, per la qual cosa "aquesta celebració és compartida amb la societat de Castelló i sempre serà un reconeixement al suport i estima unànime que va tindre l’UJI en el seu naixement". En aquest sentit, la rectora ha reiterat "el compromís de la institució de treballar perquè l’UJI siga, per damunt de tot, una universitat per a la societat» i, per això, ha assenyalat que el seu focus d’acció és garantir el millor servei públic possible d’educació superior, enfortir el potencial investigador i contribuir a la millora de la qualitat de vida de les persones «des del rigor científic i intel·lectual, amb vocació europeista, conreant la identitat pròpia i des d’uns valors compartits".

No obstant, també ha fet referència als importants reptes de futur als que s’enfronta la societat, per la qual cosa ha afirmat que "necessitem més que mai la investigació i la innovació i, molt especialment, l’educació". Per a això, ha destacat la importància de dotar a la universitat de recursos suficients per a respondre amb garanties a aquests reptes i, en aquesta línia, ha reconegut l’esforç del sistema universitari valencià i de la Conselleria d’Universitats per a avançar en la resolució de dues reivindicacions històriques: el conveni col·lectiu, ja desbloquejat, i el pla de finançament del sistema universitari valencià, en aquest moment en procés de negociació. 

Finalment, la rectora ha mostrat, en nom de la comunitat universitària, la seua solidaritat amb el poble ucraïnès en l’aniversari de l’inici de la guerra, i també amb les víctimes del terratrèmol de Turquia i Síria. A més, ha recordat la lluita de les joves afganeses per recuperar el seu dret d’anar a l’escola i la universitat. "Enfront d’aquests murs, i conscients de la nostra responsabilitat social com a universitat pública, a l’UJI posarem sempre les nostres capacitats per a construir ponts entre sabers, entre territoris i entre persones perquè només així podem garantir un futur millor per a tots els pobles. Només així tindrem l’oportunitat de ser la universitat que la societat mereix", ha conclòs. 

Festa de les Paelles

Aquest divendres no és només un dia assenyalat per a la universitat per la commemoració del seu aniversari, sinó també per la volta de la famosa 'Festes de les Paelles', un cita que porta dos anys sense celebrar-se per la pandèmia i que enguany ha suscitat moltes crítiques entre els estudiants per la prohibició d'entrar alcohol al recinte i les limitacions en l'aforament.

Mentre que en la universitat el nombre d'alumnes matriculats és de 11.684 de grau i 1.439 de màster, la universitat ha limitat a 8.500 el nombre d'estudiants permesos en aquesta festa. Així mateix i malgrat la polèmica, els alumnes i alumnes de la universitat castellonenca han pogut gaudir d'aquesta anhelada festa.

Noticias relacionadas

next