CASTELLÓ. La Universitat Jaume I ha inaugurat aquest dilluns el Congrés Mundial Llatinoamericà de Ciències Històriques, un esdeveniment que es realitza per primera vegada i que reuneix quasi dos centenars de participants d'Amèrica, Europa i Àsia entre ponents, panelistes, relators i assistents.
Aquest esdeveniment, que té com a objectiu apel·lar a la importància dels estudis científics històrics llatinoamericans en el món, se celebra en el context del trenta aniversari del Centre d'Investigacions Històriques d'Amèrica Llatina (Cihal) de l'UJI, dirigit per Manuel Chust, catedràtic d'HIstòria d'Amèrica. En aquest sentit, la rectora de l'UJI, Eva Alcón, ha destacat en la inauguració la voluntat de la Universitat des dels seus inicis per teixir vincles amb Amèrica Llatina, «una línia per la qual es continua apostant de manera decidida a través d'un projecte estratègic que aspira a enfortir les aliances amb institucions universitàries de la regió».
Al llarg de quatre jornades, especialistes de més de 25 països abordaran temes com els usos del passat; les colònies i l'imperi; la producció i circulació; les xarxes, migracions i exilis; les revolucions i transicions; les lluites, conflictes i resistències; el temps i l'espai, o la classe, ètnia i raça.
D'aquesta manera, es pretén posar de manifest la rellevància de l'estudi de la història d'Amèrica Llatina per a la historiografia, la teoria i la metodologia històrica, a més de la seua importància en els debats actuals i futurs, tant sobre Amèrica Llatina en si mateixa com sobre la seua relació amb altres regions del planeta. El Congrés compta amb el suport de les acadèmies d'Història de Mèxic, el Perú, Colòmbia, Guatemala, el Salvador, Veneçuela i Bolívia, i les associacions d'Historiadors Llatinoamericans (Adhilac) i Espanyols (AEA), així com del Consell Llatinoamericà de Ciències Socials (Clacso).
En el marc del congrés s’ha organitzat un conversatori sobre les independències americanes emmarcat en les publicacions de la col·lecció «Amèrica» de l’UJI, la qual compta amb més de 40 títols i un ampli reconeixement en el camp de la història i de la història de l'art americanista. En el debat participaran autors de diferents títols de la col·lecció provinents del Salvador, Mèxic, Colòmbia, Perú, Argentina i Espanya.